Το Δημόσιο διεκδικεί χιλιάδες σπίτια σε 67 δήμους της Αττικής!

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
7 Min Read

Δεν έφτανε ο ΕΝΦΙΑ, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, οι περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να καταθέτει ενστάσεις και να διεκδικεί την ακίνητη περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών.

-Advertisement-

Πρόκειται για ιδιοκτησίες που αφορούν πρώην δημόσιες εκτάσεις, είτε δασικές, που απώλεσαν σταδιακά τον χαρακτήρα τους, εντασσόμενες από δεκαετίες σε σχέδια πόλης χωρίς ποτέ να ληφθούν μέτρα προστασίας τους, αλλά και ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, εντός των σημερινών σχεδίων πόλης ( π.χ «Αποικία Βαυαρών» στο Νέο Ηράκλειο) για τα οποία επίσης δεν λήφθηκαν μέτρα. Εκτάσεις που έχουν ανοικοδομηθεί και βρίσκονται εντός σχεδίου, μάλιστα μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα, που αν και αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικές, παρέμειναν χαρακτηρισμένες ως δημόσιες.

Συνολικά το Δημόσιο διεκδικεί σήμερα εκτάσεις από 67 «Καποδιστριακούς» δήμους. Από τον Ασπρόπυργο και τους Αγίους Αναργύρους μέχρι το Κορωπί, την Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια, το Λαύριο, την Κερατέα, την Βούλα, την Βουλιαγμένη, την Βαρυμπόμπη. Και έπονται κι άλλοι.

Οι ιδιοκτήτες τους υποχρεούνται να προσλάβουν μηχανικούς για τις απαραίτητες αυτοψίες και δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι τις κατέχουν νόμιμα αλλά και δικηγόρους οι οποίοι θα παραστούν στην Επιτροπή Ενστάσεων που είναι υπεύθυνη για να εκδώσει οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αν χρειαστεί οι δικηγόροι θα τους εκπροσωπήσουν και στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να προσβάλουν πιθανή απόφαση υπέρ του Δημοσίου.

- Advertisement -

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές χιλιάδες συστημένα ειδοποιητήρια βρίσκονται στα ταχυδρομεία για να αποσταλούν στους αντίστοιχους παραλήπτες. Ειδοποιητήρια που φέρουν την σφραγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής του υπουργείου Οικονομικών. Στα γραφεία της, στην πλατεία Βικτωρίας έχει στηθεί δίχως υπερβολή μια μικρή φάμπρικα παραγωγής αυτών των εγγράφων.

Μόνο για το 2015 περισσότερα από 20.000 επιστολόχαρτα έχουν σταλεί μέσω ταχυδρομείου με την «λυπητερή» να χρεώνεται στα ταμεία του υπουργείου. Περίπου 15.000 ευρώ για τα έξοδα αποστολής και του χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε ήταν το κόστος που βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μαζί και μια αυτοκτονία ενός ηλικιωμένου ιδιοκτήτη ακινήτου.
Όσο τραγικό και αν ακούγεται, υπήρξε, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, Ευαγγελίας Κουφού, περιστατικό στη Νέα Ιωνία όπου ιδιοκτήτης ακινήτου μη μπορώντας να πιστέψει όσα διάβαζε στο χαρτί που μόλις είχε φτάσει στην πόρτα του, δηλαδή, ότι το κράτος ερχόταν να διεκδικήσει το σπίτι του, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.

Είναι γεγονός, παραδέχονται οι άνθρωποι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, ότι τα ειδοποιητήρια που παραλαμβάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο εγείρει ενστάσεις επί της κυριότητας των ιδιοκτησιών τους, έχουν προκαλέσει τουλάχιστον αναστάτωση στους χιλιάδες παραλήπτες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, η πλειονότητα των αποφάσεων των επιτροπών δεν δικαιώνουν το Δημόσιο, όμως οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται ψυχολογικά και οικονομικά από την όλη διαδικασία, όπως επισημαίνουν.

Ξεσηκώθηκε η Βαρυμπόμπη

Οι επιστολές του …τρόμου έφτασαν από την προπερασμένη βδομάδα και στην Βαρυμπόμπη προκαλώντας σύγχυση και πανικό στις πιο ευπαθείς ομάδες.
Διαβάζοντας λοιπόν οι κάτοικοι και δη οι ηλικιωμένοι ότι τα χωράφια μέσα στα οποία έχουν χτίσει με τις οικονομίες μιας ζωής, «είναι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο πόλης και ενώ απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα, δεν έπαψαν ποτέ να είναι δημόσια κτήματα εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές», το λιγότερο που χρειάστηκαν για να συνέλθουν ήταν …υπογλώσσια.

Και μπορεί οι καμπάνες του χωριού να μην σήμαναν, όμως η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση. Ο πρόεδρος του οικισμού και δικηγόρος Φιλόλαος Νικολόπουλος οργανώνει τους κατοίκους απέναντι στις ορέξεις του υπουργείου Οικονομικών, καλώντας σε συνάντηση και τις 200 οικογένειες που ζουν στην Βαρυμπόμπη την Τετάρτη το απόγευμα στο καφέ Ίωνες στη πλατεία.
Επικαλούμενος τη νομική του ιδιότητα θα τους συμβουλεύσει ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες κατά των αξιώσεων του Δημοσίου.

Ο κ. Νικολούζος Αναστάσιος, κάτοικος Βαρυμπόμπης πιστεύει όπως λέει στο protothema.gr ότι οι ενστάσεις στις οποίες προχωρά το Δημόσιο εναντίων τους δεν είναι παρά ένα τέχνασμα για την είσπραξη χρημάτων.

«Όταν αγόρασα και έχτισα το σπίτι μου στη Βαρυμπόμπη υπήρχε αν θυμάμαι καλά άλλο ένα σπίτι. Ήμουν από τους πρώτους. Όταν μας ήρθε αυτό το χαρτί πίστεψα πως το κράτος για ακόμη μια φορά προσπαθεί από κάπου να βγάλει χρήματα. Όλα τα χαρτιά όμως που έχω αποδεικνύουν πως τόσο εγώ όσο και όλοι οι κάτοικοι εδώ στη Βαρυμπόμπη που τα σπίτια τους είναι εντός σχεδίου πόλεως ήμαστε νόμιμοι και δεν μπορεί το δημόσιο να διεκδικήσει τις περιουσίες μας. Το Κτηματολόγιο έχει δεχθεί τα χαρτιά μας, έχουμε πληρώσει τους φόρους μας και τον ΕΝΦΙΑ και απλά θεωρούμε πως πάλι ψάχνουν να βρουν χρήματα».

Ο κ. Νίκος Σπανάκης, πρόεδρος του εξωραϊστικου συλλόγου της Βαρυμπόμπης λέει με τη σειρά του: «Το οικόπεδο το αγόρασα από μια κτηματική εταιρεία με την επωνυμία «Κτηματική Τατοϊου». Το αγόρασα το 1971. Έβγαλα άδεια, έχτισα το σπίτι και από τη δεκαετία του 1970 μένουμε εδώ. Και στις 29 Σεπτεμβρίου μας ήρθε αυτό το χαρτί από το υπουργείο Οικονομικών που ουσιαστικά μας λέει ότι το δημόσιο διεκδικεί τις περιουσίες μας. Ο κόσμος εδώ αναστατώθηκε και αγωνιά γιατί ενώ ξέρει πως έχει τα σπίτια του νόμιμα τόσα χρόνια, εν τούτοις κανείς δεν γνωρίζει τι θέλει το κράτος να κάνει με αυτά τα χαρτιά που στέλνει. Έρχεται το κράτος δηλαδή να μου πει μετά από πενήντα χρόνια που ζω εδώ πως η περιουσία μου δεν μου ανήκει»!

Πηγή: Protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *