“Δημοκρατική λογοδοσία” στην οικονομική διακυβέρνηση ζητάει το ΕΚ

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Ως ένα από τα δύο νομοθετικά όργανα της ΕΕ, το άλλο είναι το Συμβούλιο, το ΕΚ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της νομοθεσίας σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ, από τη γεωργία μέχρι τις τράπεζες. Η κρίση χρέους στην Ελλάδα και τα σκάνδαλα για φορολογικές αποφάσεις ευνοϊκές προς τις πολυεθνικές, έχουν φέρει την οικονομία στο προσκήνιο. Αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ και τέσσερις υπουργοί κ-μ, συζητούν με τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις.

-Advertisement-

Μετά τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, ως μέρος του πακέτου διάσωσης, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία από τους ιθύνοντες που κατευθύνουν τη διαδικασία. Εξέτασαν τις επιπτώσεις των πακέτων διάσωσης, στην ελληνική κοινωνία και ζήτησαν απαντήσεις από τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup και ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές με την ελληνική κυβέρνηση συζήτησαν ήδη από τον Σεπτέμβριο με της επιτροπή Οικονομικών, για τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Επίσης το ΕΚ, διεξήγαγε έρευνα το 2013 – 2014, για τις επιπτώσεις που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στις χώρες που ζήτησαν οικονομική βοήθεια. Ένας από τους εισηγητές ζήτησε από τους πολίτες να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους, μερικές από τις οποίες συμπεριέλαβε στην έκθεσή του.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ. Η ΕΚΤ, είναι ένα από τα τέσσερα ευρωπαϊκά όργανα, που εποπτεύουν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

- Advertisement -

Η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του ΕΚ και της ΕΚΤ, ορίζει ότι η ΕΚΤ παρουσιάζει τις ετήσιες εκθέσεις της στους ευρωβουλευτές και τα μέλη της εκτελεστικής της επιτροπής εμφανίζονται τακτικά ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του ΕΚ. Επίσης, η Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 284 (3)), ορίζει ότι πρέπει να γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η ειδική επιτροπή του ΕΚ για τις φορολογικές αποφάσεις, φιλοξενεί τους υπουργούς οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τους κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις που οι χώρες τους έχουν υιοθετήσει σε σχέση με τις πολυεθνικές εταιρείες.

Με μέτρα λιτότητας να εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ, το ΕΚ επιμένει στη δίκαιη φορολόγηση, αρχή που αναμφισβήτητα υπονομεύεται από φορολογικές αποφάσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως απέδειξε το σκάνδαλο Luxleaks.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *