Ad imageAd image

Δημήτρης Μητροπάνος: Ο τελευταίος «θρύλος» του ελληνικού τραγουδιού (pics&vids)

Άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι, με τον ίδιο να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές, κάτι το οποίο επιβεβαίωνε και ο κόσμος με το χειροκρότημά του προς αυτόν.

9 Min Read

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήρθε στη ζωή στις 2 Απριλίου του 1948 στην Αγία Μονή Τρικάλων, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Ο ίδιος μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, που ήταν κομμουνιστής και συμμετείχε στον εμφύλιο, τον οποίο και γνώρισε σε ηλικία 29 χρονών έπειτα από ένα γράμμα που έλαβε ότι ζει στην Ρουμανία.

-Advertisement-

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Όπως ήταν φυσικό μεγάλωσε μαζί με την μητέρα του, με την ζωή του να είναι δύσκολη καθώς ζούσε μέσα στις στερησεις, την πείνα και την φτώχεια. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν τα καλοκαίρια να δουλεύει στην ταβέρνα που είχε ο θείος του, ως σερβιτόρος, ενώ στην συνέχεια έπιασε και δεύτερη δουλειά σε οικοδομή και ξυλουργείο… προκειμένου να την βοηθήσει σε ότι είχε να κάνει με τα προς το ζην.

Η ασχολία του με το τραγούδι

Μπορεί η ζωή του Δημήτρη Μητροπάνου να ήταν δύσκολη, ωστόσο ο ίδιος έβρισκε πάντα χρόνο για το τραγούδι. Μαζί με παιδιά από την γειτονιά του είχαν προχωρήσει στην δημιουργία μιας χορωδίας, που έκανε καντάδες.

Κάποτε βρέθηκε σε μια κατασκήνωση στην Ελάτη, που είχε ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο οποίος ήταν φίλος και στιχουργός του Απόστολου Καλδάρα. Ο Καλδάρας, όταν τον άκουσε έμεινε ενθουσιασμένος από την φωνή του λέγοντας του: “Έχεις καλή φωνή, είσαι μικρός όμως και πρέπει να την δουλέψεις”…. Ο Μητροπάνος όπως ήταν φυσικό χάρηκε από τα λόγια του Καλδάρα, εκείνη την εποχή όμως το τραγούδι δεν ήταν μέσα στα σχέδια του…

Η πολιτική του δράση και η μετακόμιση στην Αθήνα

Σε μία εποχή όπου ο αντικομουνισμός κυριαρχούσε στο δημόσιο βίο, ο Μητροπάνος αποφάσισε να γραφτεί στο Κομουνιστικό Κόμμα. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις ιδέες του, αλλά και το αριστερό παρελθόν που είχε η οικογένεια του είχαν σαν συνέπεια να είναι «ανεπιθύμητος» τόσο σε όλα τα γυμνάσια των Τρικάλων, όσο και σε αυτά της Αθήνας.

Το 1964 ο Μητροπάνος μετακομίζει στην Αθήνα, όπου και έμενε ο θείος του, ο οποίος είχε επιστρέψει από την εξορία. Εκεί παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρξαν κατάφερε τελικά, να τελειώσει το γυμνάσιο σε ιδιωτικό σχολείο και στην συνέχεια να γίνει μέλος της νεολαίας Λαμπράκη… εκφράζοντας ανοιχτά τις απόψεις του. Ο ίδιος συνέχισε την κομματική του δράση, πλέον όμως από μακριά καθώς δεν ήθελε να ακολουθεί την γραμμή που είχε το κόμμα.

Πρώτος δίσκος και γνωριμία με τα ονόματα της ελίτ του ελληνικού τραγουδιού

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Πριν τελειώσει το γυμνάσιο ο Μητροπάνος είχε ξεκινήσει να εργάζεται ως τραγουδιστής, ενώ λόγω της καταγωγής του από την Θεσσαλία, τον φώναζαν περιπαικτικά «βλαχάκι». Πέρα από τον Απόστολο Καλδάρα, ακόμα ένας μουσικός ήταν αυτός, ο οποίος διείδε το ταλέντο του στην μουσική.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο σερ του ελληνικού τραγουδιού όταν τελείωσε το πρόγραμμα του στο μαγαζί όπου και εμφανιζόταν, στο οποίο βρισκόταν ο Μητροπάνος με τον θείο του τον έβαλε να τραγουδήσει. Αφότου ο ίδιος τον άκουσε του είπε χαρακτηριστικά: Εσύ πρέπει να γίνεις τραγουδιστής, έλα να σε πάω εγώ στην Columbia».

Εκεί ο Μητροπάνος θα γνωριστεί με τον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος έγινε δεύτερος πατέρας του. Μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά για αυτόν ότι «είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Ο Ζαμπέτας ενέταξε τον Μητροπάνο στο σχήμά του… Αυτό είχε σαν συνέπεια σε ηλικία 16 χρονών ο Μητροπάνος το πρωί να πηγαίνει στο σχολείο και το βράδυ να τραγουδά.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το 1967 κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Θεσσαλονίκη»… Το 1966 θα γνωριστεί τυχαία με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον εκτίμησε τόσο για την φωνή του, όσο και για τον χαρακτήρα του. Ο ίδιος κλήθηκε να αντικαταστήσει κάποτε έναν καλλιτέχνη του Θεοδωράκη που είχε αρρωστήσει σε μια σειρά συναυλιών που αυτός θα έδινε στην Ελλάδα και την Κύπρο.Εκεί θα κληθεί να ερμηνεύσει τα τραγούδια «Ρωμιοσύνη» και «Άξιον Εστί», ενώ για να βγει στην σκηνή χρειάστηκε να τον σπρώξει ο Νίκος Ξυλούρης καθώς ο Μητροπάνος είχε παγώσει…

Οι μεγάλες επιτυχίες του

Παρά το γεγονός, ότι δεν του άρεσε η διαδικασία της ηχογράφησης, αλλά και του στούντιο ο Μητροπάνος εν τούτοις έκανε ουκ ολίγους δίσκους. Από αυτούς ο «Άγιος Φεβρουάριος», σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου αλλά και ο δίσκος «Στου Αιώνα την Παράγκα» στον οποίο συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο ήταν μερικές από τις καλύτερες δουλειές του, όπως επίσης «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού, αλλά και τα «Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου…

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τραγούδια όπως η «Ρόζα», «Σε αναζητώ στη Σαλονίκη», «Αλίμονο», «Μια ζωή μέσα στους δρόμους», «Τα Λαδάδικα», «Πάντα Γελαστοί», «Μια στάση εδώ», «Το ζεϊμπέκικο του Αρχάγγελου» αλλά και πολλά άλλα έμελλε να γίνουν μεγάλες επιτυχίες. Εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε και με τον Μάριο Τόκα.

-Advertisement-

- Advertisement -

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς…

Σε αυτή την μακροχρόνια πορεία του στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, ο Δημήτρης Μητροπάνος κατάφερε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους δημιουργούς, στο λαϊκό και στο έντεχνο τραγούδι. Λάκης Παπαδόπουλος, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος και Γιάννης Σπανός ήταν μερικές από τους συνθέτες, με τους οποίους ο ίδιος κατάφερε να χτίσει μια καριέρα η οποία ήταν συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή παράδοση μέχρι και τα τέλης της δεκαετίας του 1980.

 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Δύο ομάδες υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός και τα… δεύτερά του»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο Δημήτρης Μητροπάνος εκτός από το τραγούδι είχε μία ακόμα μεγάλη αγάπη,η οποία δεν ήταν άλλη από τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος υπήρξε πιστός φίλαθλος των «ερυθρολεύκων», για τους οποίους άλλωστε δεν εκρυβε την λατρεία που έτρεφε για αυτούς, με αγνότητα και χωρίς φανατισμό.

Ωστόσο παρά το γεγονός ήταν Ολυμπιακός είχε άριστες σχέσεις με τους φιλάθλους και άλλων ομάδων. Ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει στην ΕΡΤ είχε πει χαρακτηριστικά για τους Πειραιώτες τα εξής: «Δύο ομάδες υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός και τα… δεύτερά του».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στην φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματος, η διοίκηση αφιέρωσε ένα μέρος της γιορτής στον Δημήτρη Μητροπάνο για να τον τιμήσει…

Η συναυλία στο Ηρώδειο, η τελευταία ηχογράφηση και ο θάνατός του

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Μητροπάνος δίνει συναυλία στο Ηρώδειο με ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 40 χρόνια της διαδρομής του στο τραγούδι. Μια συναυλία που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο από τη Minos – Emi με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

Το 2012 ο Θεσσαλός αοιδός, ο οποίος είχε κάνει πολυάριθμες περιοδείες σε ΗΠΑ, Σουηδία, Γερμανία, Ρωσία κ.α. με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιεί την τελευταία του ηχρογράφηση με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος» με την μουσική των τραγουδιών του να έχει γραφτεί από τον Μάριο Τόκα. Στις 17 Απριλίου ο Μητροπάνος μεταφέρεται στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς.

Εκεί θα εμφανίσει πνευμονικό οίδημα και στις 11:00 το πρωί θα αφήσει την ζωή του σε ηλικία 64 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 19 Απριλίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς έδωσαν το παρών για να τον αποχαιρετήσουν. Ήταν παντρεμένος με την Βένια, με την οποία και απέκτησε δύο κόρες την Αναστασία και την Μυρσίνη.

πηγή: SDNA

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *