Όπως είναι γνωστό η πρόσφατη πανδημία Covid-19, ανέδειξε ελλείψεις στο διεθνές σύστημα διακυβέρνησης, στην επιχειρηματικότητα και τις κοινωνικές ανισότητες.
Σ’ αυτή την κοινωνικοοικονομική κρίση που έχει προκληθεί, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένου τους Δήμου μας καλούνται τα επόμενα χρόνια να επιτελέσουν κρίσιμο έργο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί. Επιπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις τοπικές κοινωνίες, τον Δήμο μας, την Πόλη μας που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις πόλεις τα επόμενα χρόνια έως το 2030 καθώς και οι προτεραιότητες που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει έμφαση με τις πολιτικές της για τις ευρωπαϊκές πόλεις, είναι τα εξής:
– Ποιότητα του αέρα
– Κυκλική οικονομία
– Κλιματική προσαρμογή
– Πολιτισμός και Κληρονομιά
– Ψηφιακή και Ενεργειακή μετάβαση
– Καινοτόμες και υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις
– Θέσεις εργασίας και δεξιότητες στην τοπική οικονομία
– Βιώσιμη χρήση της γης και λύσεων που βασίζονται στη φύση
– Αστική κινητικότητα και προσβασιμότητα
– Αστική φτώχεια και στέγαση
– Ένταξη μεταναστών και προσφύγων στις πόλεις
Γιατί μια Συμφωνία για Πράσινους Δήμους;
Η Συμφωνία για Πράσινους Δήμους (Green City Accord) είναι μια κίνηση ευρωπαϊκών δήμων που δεσμεύονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά την υπογραφή της Συμφωνίας για Πράσινους Δήμους, οι επικεφαλής των δήμων συμφωνούν να αναλάβουν περαιτέρω δράση για να κάνουν τους δήμους τους πιο πράσινους, καθαρούς και υγιείς τόπους. Οι αστικές περιοχές αποτελούν τον τόπο κατοικίας του περίπου 70% του πληθυσμού της ΕΕ. Η κατάσταση του περιβάλλοντος σε ένα δήμο επηρεάζει όλους όσοι ζουν και επισκέπτονται τον δήμο.
Σήμερα, οι δήμοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν πληθώρα περιβαλλοντικών προκλήσεων που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ευημερία των πολιτών τους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλούς δήμους εξακολουθεί να υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια της ΕΕ. Τα ποτάμια, οι λίμνες και τα παράκτια ύδατα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό σημαντική πίεση. Η ηχορύπανση αυξάνεται. Η άτακτη αστική εξάπλωση επηρεάζει τη διαθεσιμότητα χώρων πρασίνου, ενώ η αύξηση των απορριμμάτων έχει μεγάλο αντίκτυπο στο τοπικό περιβάλλον. Ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό, τα χαμηλά επίπεδα θορύβου και η πρόσβαση στη φύση είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωματική και την ψυχική μας ευεξία. Η κυκλική οικονομία θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν πιο αποδοτική τη χρήση φυσικών πόρων μετατρέποντας τα απορρίμματα σε πρώτες ύλες. Αναλαμβάνοντας φιλόδοξες δράσεις σε αυτούς τους τομείς, η τοπική αυτοδιοίκηση θα καταστήσει τις πόλεις πιο βιώσιμες και ελκυστικές για τους πολίτες τους.
Η Συμφωνία για Πράσινους Δήμους πρόκειται να αναπτύξει τη συνοχή με άλλες πρωτοβουλίες δήμων της ΕΕ και θα στηρίξει την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.;
Η Συμφωνία για Πράσινους Δήμους συγκεντρώνει δημάρχους και επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη την Ευρώπη γύρω από ένα κοινό όραμα για το αστικό μέλλον, σύμφωνα με το οποίο, έως το 2030: Οι δήμοι θα είναι ελκυστικοί τόποι για να ζεις και θα προάγουν την υγεία και ευημερία των πολιτών. Όλοι οι πολίτες θα αναπνέουν καθαρό αέρα, θα απολαμβάνουν καθαρό νερό, θα έχουν πρόσβαση σε πάρκα και χώρους πρασίνου και θα βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα ηχορύπανσης. Η κυκλική οικονομία θα γίνει πλέον μια πραγματικότητα και τα απορρίμματα θα έχουν μετατραπεί σε πόρο, καθώς θα ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση, η επισκευή και η ανακύκλωση σε όλα τα επίπεδα.
Με τη συμμετοχή τους στη Συμφωνία, οι δήμαρχοι συμφωνούν να αναλάβουν περαιτέρω δράση για την επίτευξη των εξής στόχων έως το 2030.
-Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στους δήμους, προσεγγίζοντας την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα και, ταυτόχρονα, θέτοντας τέλος στις υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα το συντομότερο δυνατό.
-Σημαντική πρόοδος αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων πόρων και της αποδοτικότητας στη διαχείριση του νερού.
‒ Αξιοσημείωτη πρόοδος αναφορικά με τη διατήρηση και βελτίωση της αστικής βιοποικιλότητας, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης της έκτασης και της ποιότητας των περιοχών πρασίνου στους δήμους, του τερματισμού της απώλειας αλλά και της αναγέννησης των αστικών οικοσυστημάτων.
‒ Πρόοδος προς μία κυκλική οικονομία εξασφαλίζοντας σημαντική βελτίωση στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων εντός του Δήμου, σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της υγειονομικής ταφής τους και ουσιαστική αύξηση της επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και ανακύκλωσης των αποβλήτων.
‒ Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, προσεγγίζοντας τα επίπεδα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα οφέλη για τον Δήμο μας από την συμμετοχή θα είναι πολλαπλά:
‒ Αποκτάει πανευρωπαϊκή προβολή σε αναγνώριση των περιβαλλοντικών πράξεων και επιτευγμάτων του δήμου σας.
‒ Συμβάλλει στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ και γίνεται μέλος μιας κοινότητας δήμων με την ίδια νοοτροπία που ηγούνται της μετάβασης προς μια καθαρή και υγιή Ευρώπη.
‒ Αυξάνει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξιοπιστία του Δήμου μας ενώπιον της τοπικής κοινότητας.
‒ Αποκτάει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης από προγράμματα της ΕΕ.
‒ Συμμετέχει σε εκδηλώσεις δικτύωσης, αξιοποιώντας ευκαιρίες για ανάπτυξη ικανοτήτων.
‒ Λαμβάνει προσαρμοσμένη καθοδήγηση και υποστήριξη μέσω μιας ειδικής υπηρεσίας υποστήριξης.
‒ Συγκρίνει τα επιτεύγματα της πόλης μας σε σχέση με την πρόοδο σε άλλες πόλεις
Η Συμφωνία είναι ανοιχτή σε κάθε δήμο που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιφερειακές και εθνικές αρχές, δημοτικές και περιφερειακές ενώσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκά ινστιτούτα και επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ως Υποστηρικτές της Συμφωνίας για Πράσινους Δήμους (Green City Accord Supporters).
Εάν αυτές είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος για την πόλη μας, η επιστροφή σ’ ένα ανέφελο παρελθόν είναι αδύνατη.
Απαιτείται η υιοθέτηση μιας άλλης στρατηγικής ώστε να μπορέσει η πόλη μας να σταθεί επιτυχώς μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτή την αλλαγή στρατηγικής που απαιτείται, υπόσχεται μόνο το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για τη Λαμία της παράταξης ‘’Δύναμη Ανάπτυξης για τη Λαμία’’ του Πανουργιά Παπαϊωάννου.
Με τη δική σας εμπιστοσύνη και στήριξη στις 8 Οκτωβρίου, θα το πετύχουμε!!! Το οφείλουμε στο μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Για τη Λαμία του σήμερα αλλά και για τη Λαμία του 2030.
O Δημήτρης Κυρίτσης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τη “Δύναμη Ανάπτυξης” για τη Λαμία
με τον Πανουργιά Παπαϊωάννου