Δήλωση-βόμβα από Δραγασάκη: Οι Τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Δήλωση βόμβα πριν από λίγο στην Βουλή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο υπουργός τόνισε ότι «αν δεν γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνες φορολογούμενος».

Η δήλωση του υπουργού σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες πυροδοτεί σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα, την ώρα μάλιστα που οι μετοχές στο Χρηματιστήριο πραγματικά καταρρέουνκαι οι φήμες για πωλητές ξένους που έχουν συμμετοχή και μάλιστα σημαντική να δίνουν και να παίρνουν.

Τι σημαίνει όμως ότι «οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση»; Δυστυχώς μόνο ζοφερές εξελίξεις μπορεί να σημάνει μία τέτοια εξέλιξη.

Για να βρεθούν νέα κεφάλαια θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου και με δεδομένου ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι κυρίως ξένοι, αλλά και Έλληνες, είναι πρακτικά αδύνατον να δώσουν και άλλα χρήματα, δεδομένου ότι έχουν χάσει αρκετά χρήματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Το επόμενο στάδιο είναι η ρευστοποίηση ομολόγων και περιουσιακών στοιχείων, αλλά πλέον οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελάχιστα.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων για τους ιδιώτες επενδυτές, πάνω από ένα ύψος. Θεωρητικά τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη είναι εγγυημένα.

Ο Γ. Δραγασάκης βέβαια μίλησε για ενδεχόμενο την ανακεφαλαιοποίηση να την πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ίσως και κρατικοποίηση των τραπεζών. Και εδώ τίθεται το ερώτημα με ποια χρήματα. Αν τραβήξουμε – στο απευκταίο σενάριο της νέας ανακεφαλαιοποίησης – χρήματα από το μαξιλάρι η χώρα θα μείνει «γυμνή» και ουσιαστικά θα ανατροφοδοτηθεί μία νέα κρίση που ουδείς ξέρει που θα καταλήξει.

Χωρίς τέλος είναι εντωμεταξύ το μαρτύριο για τις μετοχές των τραπεζών. Έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει και πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αξίζουν μόλις 3,68 δισ. Η ανησυχία πίσω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζικών στελεχών είναι έκδηλη. Κάποιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους ξένους επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές, αρχίζουν να ρευστοποιούν τις μετοχές επιτείνοντας την ήδη κακή κατάσταση.

Μόνο τον Ιανουάριο οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 13,53%, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους έχασε άλλα 570 εκατομμύρια, όσο δηλαδή κοστίζουν δύο τράπεζες Πειραιώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό σήμερα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών φτάνει τα 3,68 δισ.

Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς το πόσο χαμηλά είναι οι τράπεζες, αρκεί να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 5,3 δισ και η Coca Cola 10,85 δισ.

Τον Ιανουάριο τις περισσότερες απώλειες είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς χάνοντας το 32,15% και την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα μόλις 248 εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα για παράδειγμα η αξιολογότατη επιχείρηση Πλαστικά Κρήτης αξίζει 303 εκατομμύρια.

Ακολούθησε σε απώλειες η Alpha Bank που έχασε 20,63% και η κεφαλαιοποίησή της υποχώρησε στα 1,347 δισ. παραμένοντας πάντως η τράπεζα που αξίζει περισσότερο.

Η μετοχή της Εθνικής έχασε 11,14% με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα 894 εκατομμύρια.

Μοναδική τράπεζα που ουσιαστικά παρέμεινε σταθερή ήταν η Eurobank σημειώνοντας μάλιστα και οριακή άνοδο 0,74%. Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας είναι στα 1,189 δισ.

Όσο και αν θέλουν στην κυβέρνηση να στρογγυλέψουν την κατάσταση να βλέπουν εχθρούς πίσω από την σημερινή τραγική εικόνα των μετοχών, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στην ίδια. Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίεςτων πρώτων ετών της διακυβέρνησης, γέννησαν μία νέα γενιά κακοπληρωτών, ενώ «τάισε» τους παλιούς σε βαθμό τέτοιο που το θέμα «κόκκινα δάνεια» τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Και αν χαθεί το μέτρο στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι εσαεί έστω και υπό μερικό έλεγχο.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *