Δήλωση Μπαρόζο που θα συζητηθεί : «Οι αγορές ήδη κοστολογούν πιθανή νίκη Μητσοτάκη»

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Κομισιόν αποτελεί παρέμβαση – έστω και αν δεν έχει πλέον θεσμικό ρόλο – την ώρα που βαδίζει η Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια του 4ουΟικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και στο πως τις αξιολογούν οι αγορές. Η δήλωση-πρόβλεψη που έκανε, μεταξύ άλλων για «πιθανή νίκη Μητσοτάκη» στις εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2019, προκάλεσε αίσθηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όχι μόνο για την χρονική στιγμή – καθημερινά κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στο κατώφλι της προεκλογικής εκστρατείας – αλλά και γιατί η δήλωση Μπαρόζο εκ των πραγμάτων αποκτά χαρακτήρα παρέμβασης.

-Advertisement-

«Οι αγορές ήδη κοστολογούν την πιθανή νίκη Μητσοτάκη. Περιμένουν ότι θα γίνει και γι αυτό είναι πιο σίγουρες (confident) για το μέλλον της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχασε τα τελευταία δύο χρόνια, που ήταν πολύ σημαντικά γιατί η Ευρώπη αναπτυσσόταν πάνω από τις προβλέψεις. Φέτος η Ευρώπη δε θα αναπτυχθεί τόσο πολύ. Η κατάσταση ήταν τόσο κακή που τώρα μόνο να βελτιωθεί μπορεί είτε με τη σημερινή πολιτική είτε με πολιτική πιο φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Είναι θεμελιώδες για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.»

Ειδικότερα για το οικονομικό κλίμα μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξε: «Η Ελλάδα είναι σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, οδεύουμε προς εκλογές. Αυτές οι περίοδοι είναι πάντα επικίνδυνες, γιατί η κυβέρνηση έχει τον πειρασμό να διεκδικήσει ψήφους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι σεβασμός των δεσμεύσεων και μετά να ζητηθεί αλλαγή των προϋποθέσεων. Πρώτα να φανεί ότι είμαστε σοβαροί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Εύχομαι και νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνουν πιο ευέλικτοι οι σημερινοί όροι. Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα φιλικά για τις επιχειρήσεις χρειάζονται, το μέλλον της Ελλάδας είναι θετικό, το πιστεύω πραγματικά… Ελπίζω ότι τα μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη στην Ελλάδα.»

EUROKINISSI

 Όσο για το γιατί η Ελλάδα έμεινε 8 χρόνια στα Μνημόνια;

-Advertisement-
=Advertisement=

«Για πολλούς λόγους. Έλλειψη τύχης θα έλεγα. Η Ελλάδα πρώτη ήρθε αντιμέτωπη με την κρίση, δεν υπήρχαν αρκετά εργαλεία και οι αγορές ήταν πιο καχύποπτες. Δεύτερον, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ. Τρίτον υπήρχε θεμελιώδης έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές αρχές, λόγω των εσφαλμένων στοιχείων. Επίσης σε άλλες χώρες υπήρχε consensus στα Μνημόνια, ενώ στην Ελλάδα στοίχισε πολλά δισ. ευρώ η έλλειψη ομοφωνίας. Έγιναν πολιτικά λάθη στην Ελλάδα, αλλά και η ευρωπαϊκή πλευρά έκανε λάθη. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και ορισμένες από τις χώρες θα μπορούσαν να είναι πιο γενναιόδωρες στην επίδειξη αλληλεγγύης. Κυρίως λόγω εγχώριων πολιτικών λαθών κράτησε όμως τόσο η κρίση στην Ελλάδα».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος βρέθηκε απέναντί του σε ένα από τα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σχετικά με πιθανά λάθη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και στην επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας.

«Φυσικά υπάρχουν μοιρασμένες ευθύνες. Όταν ξέσπασε η κρίση μιλούσα σχεδόν συνέχεια με την Άνγκελα Μέρκελ κα της ζητούσα να διατεθούν περισσότερα χρήματα, ώστε οι αγορές να πειστούν ότι θα αντιδράσουμε και να μη συνεχίσουν να στοιχηματίζουν κατά των αδύναμων κρατών. Δεν ξέρω αν θυμάστε τη συζήτηση για το περιβόητο «μπαζούκα». Με τη Μέρκελ μιλάω πάντα στα αγγλικά και της είπα: «Angela,the more you delaythe more you pay». Η απάντηση ήταν: «Το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να κάνω περισσότερα», γιατί τότε στη Γερμανία έλεγαν ότι η διάσωση ήταν κατά της Συνθήκης. Ήθελε να κάνει κάτι, αλλά ήταν πολύ προβληματισμένη για την αντίδραση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Απ’ αυτή την άποψη, υπήρχε ευθύνη. Θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα. Ζητούσα πάντα να μειώσουμε τα επιτόκια και να επιμηκύνουμε τις διάρκειες των δανείων. Όλοι έχουμε ευθύνες».

huffpost

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *