Δίκτυο του ISIS με τουρκικό δάκτυλο στην Ελλάδα – Τεράστια φάμπρικα λαθρεμπορίου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Απόρρητα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό τις δραστηριότητες ενός ανώτερου ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), που δρούσε στην Τουρκία και διαχειριζόταν το δίκτυο λαθρεμπορίου της ομάδας στην Ελλάδα.

Τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις έκανε η καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα Nordicmonitor αναφερόμενη σε ένα σημείωμα πληροφοριών που κοινοποιήθηκε από το MIT στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) στις 13 Μαΐου 2023.

Το σημείωμα που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor έδειξε ότι ο Barzan Hasan Ibrahim Albo-Badri, ξάδερφος του εκλιπόντος ηγέτη του ISIS και χαλίφη Abu Bakr al-Baghdadi, μετεγκαταστάθηκε από Ιράκ στην Τουρκία για να βοηθήσει στην κατεύθυνση των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης εντός και μέσω της Τουρκίας.

Το σημείωμα αποκαλύπτει ότι ο Albo-Badri, γνωστός και με το όνομα de guerre Abu Havra, απέκτησε εύκολα έγγραφα ταυτότητας στην Τουρκία μέσω του συστήματος καταγραφής προσφύγων. Του δόθηκε ο αριθμός ταυτότητας ξένης υπηκοότητας 99290694198, δίνοντάς του τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρατικές υπηρεσίες, εγκατάστασης κατοικίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

- Advertisement -

Τα αρχεία εγγραφής δείχνουν επίσης ότι ο Albo-Badri ανέφερε την ημερομηνία γέννησής του ως 8 Αυγούστου 1991 και παρείχε τα ονόματα των γονιών του ως Hasan και Zine.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας απέκρυψε την προέλευση των πληροφοριών αναφέροντας στο MIT ως «Ίδρυμα V» για να αποφύγει πιθανή αμηχανία στην υπηρεσία σε περίπτωση διαρροής.

Πώς εξασφάλισε τις δύο ταυτότητες

Το σημείωμα ανέφερε ότι ο Albo-Badri εξασφάλισε μια δεύτερη ταυτότητα με το όνομα Balen Omer Mohammed Mohammed, εγγεγραμμένος ως Ιρακινός πρόσφυγας. Τα προσωπικά αρχεία του Μοχάμεντ που ελήφθησαν από το Nordic Monitor δείχνουν ότι αυτή η δευτερεύουσα ταυτότητα ανέφερε την ημερομηνία γέννησής του ως 21 Ιουνίου 2000, με τα ονόματα των γονέων να δίνονται ως Omer και Rezhaw Hussain.

Το πώς ο Albo-Badri κατάφερε να εξασφαλίσει δύο ταυτότητες προσφύγων στην Τουρκία παραμένει μυστήριο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες εγγραφές απαιτούν βιομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων, και ενδελεχή διασταύρωση σε βάσεις δεδομένων πληροφοριών που διατηρούνται από διάφορες τουρκικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, το σύστημα καταγραφής προσφύγων θα έπρεπε να έχει επισημάνει κάθε προσπάθεια καταχώρισης δεύτερης ταυτότητας χρησιμοποιώντας τα ίδια βιομετρικά δεδομένα.

Μπορεί να οδήγησε στη διαδικασία εγγραφής δωροδοκώντας τοπικούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή δεδομένων στο σύστημα ή μπορεί να είχε διασυνδέσεις με επιρροή εντός της κυβέρνησης που διευκόλυνε τις καταχωρίσεις του στη βάση δεδομένων προσφύγων που διατηρεί η υπηρεσία μετανάστευσης.

Αυτό που είναι ακόμη πιο περίεργο είναι ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ήδη πληροφορίες για αυτόν και το ιστορικό του, συμπεριλαμβανομένης της εξοικείωσης με τη δεύτερη υποτιθέμενη ταυτότητά του. Φαίνεται ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τον θεωρούσαν πολύτιμο πλεονέκτημα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μελών του ISIS στην Ευρώπη, μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για μια περίοδο από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποκτήσει μόχλευση στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς διαχειρίστηκε το δίκτυο μέσω Ελλάδας

Το σημείωμα πληροφοριών του MIT σκιαγραφούσε τον τρόπο με τον οποίο ο Albo Badri διαχειρίστηκε το δίκτυο λαθρεμπορίου του ISIS από την Τουρκία στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως εφαλτήριο. Μάλιστα ανέπτυξε στην Ελλάδα έμπιστα στελέχη του ISIS για να επιβλέπουν τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου στην ελληνική πλευρά.

Ενώ λειτουργούσε ελεύθερα στην Τουρκία με τη γνώση της MIT, ο Albo-Badri υπόκειται σε εκκρεμές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Κιρσεχίρ το 2020 με κατηγορίες για τρομοκρατία. Συνελήφθη στις 17 Αυγούστου 2022 ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen στην Κωνσταντινούπολη, αφού ένας αστυνομικός παρατήρησε ύποπτη συμπεριφορά και αποφάσισε να διεξαγάγει μια πιο ενδελεχή έρευνα.

Όταν η αστυνομία του αεροδρομίου τον αναγνώρισε ως καταζητούμενο, ο Albo-Badri τέθηκε υπό κράτηση και μετά την προσαγωγή του ενώπιον δικαστή, συνελήφθη επίσημα και μεταφέρθηκε στη φυλακή Maltepe No. 3 στην Κωνσταντινούπολη. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν είναι ακόμα έγκλειστος.

Το σημείωμα πληροφοριών ανέφερε επίσης ότι δύο στελέχη του ISIS, που ταυτοποιούνται ως Usame Elubeydi (επίσης γνωστός ως Riyat Farac Avvad Fehdavi ή Ebu Abdullah El Eliye) και Abdulcabbar Abdulhadi Shallal Al-Shawi (επίσης γνωστός ως Ebu Abdullah Selanik), μετεγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη για την επίβλεψη του δικτύου λαθρεμπορίας σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτές τις επιχειρήσεις συνεργάζονται με τον Albo-Badri.

Τι έδειξαν τα αρχεία

Τα αρχεία έδειξαν ότι και οι δύο άνδρες ήταν εγγεγραμμένοι στην Τουρκία ως πρόσφυγες και εξέδωσαν έγγραφα ταυτότητας από τις τουρκικές αρχές. Ο Elubeydi, με καταγωγή από τη Συρία, δήλωσε την ημερομηνία γέννησής του την 1η Ιανουαρίου 1984, ανέφερε τα ονόματα των γονιών του ως Abdulaziz και Saniye. Al-Shawi, ημερομηνία γέννησης της 4ης Νοεμβρίου 1963, κατοχή ιρακινού διαβατηρίου με αριθμό A8574455 και τουρκικής αλλοδαπής ταυτότητας 99669437036.

Αν και ο Αλ-Σάουι, όπως και ο Άλμπο-Μπάντρι, ήταν γνωστός στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ως στέλεχος του ISIS, δεν αντιμετώπισε κανένα εμπόδιο όταν ταξίδευε μέσω των αεροδρομίων στην Τουρκία. Πραγματοποίησε πολλαπλά ταξίδια από τουρκικά αεροδρόμια, επισκέφθηκε διάφορες χώρες και επέστρεψε στην Τουρκία.

Έφυγε από την Τουρκία στις 13 Νοεμβρίου 2022, ωστόσο ο αριθμός τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ενώ βρισκόταν στην Τουρκία παρέμεινε ενεργός ακόμη και μετά την έξοδό του.

Η έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία μετά από επίθεση του ISIS στην εκκλησία της Santa Maria (Meryem Ana Doğuş Kilisesi) στην περιοχή Sarıyer της Κωνσταντινούπολης, στις 28 Ιανουαρίου 2024 αποκάλυψε ότι ο Elubeydi είχε τακτική επαφή με πολλούς Τούρκους και ξένους υπόπτους του ISIS που κρατούνταν στο σχέση με αυτήν την τρομοκρατική επίθεση.

Μετά την επίθεση στην εκκλησία, οι τουρκικές αρχές φαίνεται να έχουν λάβει ορισμένα περιορισμένα μέτρα για να πατάξουν στελέχη του ISIS στην Τουρκία. Πολλά άτομα που ήταν γνωστά στις υπηρεσίες πληροφοριών συνελήφθησαν ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Ερντογάν να μετριάσει την πίεση που δεχόταν από τη διεθνή κοινότητα επειδή θεωρούνταν επιεικής έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Επιστράτευση ξένων τρομοκρατών

Όπως αποκάλυψε προηγουμένως το Nordic Monitor το 2018, η κυβέρνηση Ερντογάν εφάρμοσε μια πολιτική επιτρέποντας στους ξένους τρομοκράτες μαχητές (FTF) να ταξιδεύουν στις χώρες της επιλογής τους αντί να τους διώκει και να τους θεωρεί υπεύθυνους για τα υποτιθέμενα εγκλήματα του παρελθόντος.

Η πολιτική εφαρμόστηκε από την Αρχή Διαχείρισης Μετανάστευσης (Göç İdaresi Başkanlığı), η οποία λειτουργεί υπό το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα, αυτή η πολιτική έχει διευκολύνει τη μετακίνηση χιλιάδων FTF από την Τουρκία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενωθούν με τους ομολόγους τους τζιχαντιστές σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS, μαζί με τις συνδεδεμένες και αποσπασμένες ομάδες τους.

Σε ένα από τα σπάνια δημοσιοποιημένα περιστατικά, η Τουρκία απέλασε έναν Αμερικανό υπήκοο FTF στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδο, αφήνοντάς τον αποκλεισμένο στην ουδέτερη γη ή στη ζώνη ασφαλείας στο συνοριακό πέρασμα Pazarkule-Kastanies μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδα.

Ο άνδρας, ένας Αμερικανός Ιορδανικής καταγωγής, το όνομα του οποίου αποκαλύφθηκε εν μέρει ως Muhammed Darwis B. (39), φέρεται να είναι μέλος του ISIS. Απελάθηκε στην Ελλάδα από την υπηρεσία μετανάστευσης αφού δήλωσε ότι ήθελε να πάει στην Ελλάδα αντί για τις ΗΠΑ ή την Ιορδανία.

Με μια επιεική πολιτική έναντι των τζιχαντιστικών και ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων, η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση ασφαλείας για πολλές γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου το ISIS προσπαθεί να αναδιοργανωθεί μετά τις ήττες του στη Συρία και το Ιράκ.

newsbomb.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *