Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε ΓΑΔΑ και Μεταγωγών η πρώτη νύχτα των κρατούμενων Χρυσαυγιτών – Πώς θα οδηγηθούν στα κελιά

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
14 Min Read

Αρχικά θα οδηγηθούν στο Εφετείο και μετά ο εισαγγελέας θα εκδώσει τα φυλακιστήρια – Στη Δομοκό το διευθυντήριο, σε Τρίκαλα και Μαλανδρίνο οι υπόλοιποι – Πότε αρχίζει να μετράει ο χρόνος για να ζητήσουν αποφυλάκιση – Το αίτημα της πολιτικής αγωγής για την επιχορήγηση της Χρυσής Αυγής

Η τελευταία πράξη στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, παίζεται σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας. Εκεί και συγκεκριμένα στο τμήμα εκτέλεσης ποινών στον 4ο όροφο του Εφετείου, αναμένεται να οδηγηθούν όσοι από τους «39» που δεν έλαβαν αναστολή στις ποινές τους, εμφανίστηκαν αυτοβούλως στις δικαστικές αρχές για να εκτελεστεί η απόφαση που εξέδωσε σε βάρος τους, χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων .

Στο Εφετείο θα γίνει η ταυτοποίηση όσων κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας θα εκδώσει φυλακιστήρια. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθούν το πιθανότερο στις φυλακές Δομοκού, Τρικάλων και Μαλανδρίνου. Το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων εξ αυτών στις φυλακές Κορυδαλλού απομακρύνεται καθώς στο συγκεκριμένο πλέον σωφρονιστικό ίδρυμα κρατούνται υπόδικοι. Βέβαιο είναι ότι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με την είσοδό τους στις φυλακές θα τεθούν σε 14ημερή καραντίνα, λόγω κορωνοϊού.

Πάντως μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειονότητα όσων δεν έλαβαν αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκασε επί 5,5 χρόνια την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είχε εμφανιστεί στις αστυνομικές αρχές μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των δικαστών.

- Advertisement -

Εξαίρεση μέχρι στιγμής αποτελεί ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππας ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών. Μέσω του δικηγόρου Περικλή Σταυριανάκη, ο Χρ. Παππάς ανακοίνωσε χθες πως δεν έχει σκοπό να εμφανιστεί στις αρχές ώστε να εκτελεστεί η απόφαση του δικαστηρίου που διατάζει τη φυλάκισή του. Και αυτό γιατί, αν εμφανιστεί, όπως έγινε γνωστό από την υπεράσπιση Παππα, «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν η υπόθεση φτάσει στο Εφετείο, όπου δικαστεί εκ νέου».

Πλέον, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Χρ. Παππά οι αρχές αναμένεται να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες αναζήτησής του και εφόσον δεν τον εντοπίσουν θα εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ βρεθήκαν το βράδυ της Πέμπτης μετά από χρόνια μαζί, όλα τα μεγάλα κεφάλια, της εγκληματικής οργάνωσης, ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιωταρος, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, μαζί με 20 ακόμη καταδικασθέντες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο χωρισμένο σε τέσσερα μέρη και υπό αυστηρή επιτήρηση.

Η ατμόσφαιρά όπως ήταν φυσικό, βαριά, οι κουβέντες λιγοστές, και οι επαφές μεταξύ τους ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ακολούθησαν το πρωτόκολλο των κρατητηρίων της ΓΑΔΑ με το τυπικό φαγητό, τα απαραίτητα τηλεφωνήματα ενώ από την παρέα του διευθυντηρίου έλειπε ο Γιάννης Λαγός που είναι στις Βρυξέλες και απαιτείται ειδική διαδικασία και ο φυγάς Χρήστος Παππάς

Ποιοι οδηγούνται στις φυλακές

Πάντως χθες με την ιστορική απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή συνολικά 39 άτομα από τα 57 που το δικαστήρια καταδίκασε για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την ιστορική απόφαση του Εφετείου, στη φυλακή οδηγούνται όλα τα μέλη του λεγόμενου διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής. Αυτοί είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Χρήστος Παππάς. Όλοι έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους έχει επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες.

Για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα στη φυλακή οδηγούνται οι: Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία του μουσικού και σε κάθειρξη 14 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Επίσης στη φυλακή για την ίδια υπόθεση οδηγούνται οι: Ιωάννης Άγγος, Α. Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σταμπέλος, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Γεώργιος Πατέλης, Λέων Τσαλίκης και Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στη φυλακή οδηγούνται οι: Δ. Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός καταδικασμένοι και οι δυο σε επταετή κάθειρξη και ο Αναστάσιος Πανταζής πρώην πυρηνάρχης Περάματος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

Οι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι οι: Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών), Αντώνης Γρέγος (κάθειρξη 6 ετών), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (6 έτη), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Κούζηλος (7 έτη), Διονύσιος Λιακόπουλος (έξι έτη κάθειρξη), Νικόλαος Μίχος (έξι έτη, του είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό), Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (έξι έτη κάθειρξη), Θωμάς Μπαρέκας (έξι έτη και 2 μήνες), Νίκος Παπαβασιλείου (έξι έτη), Βενετία Πόπορη (7 έτη κάθειρξη), Βασίλειος Σιατούνης (έξι έτη), Χρήστος Στεργιόπουλος (έξι έτη) και Αθανάσιος Στράτος (έξι χρόνια) Γ. Τσακανίκας.

Ποιοι γλύτωσαν τη φυλακή

Αντίθετα από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα) είναι: οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Ακόμη εκτός φυλακής, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είναι οι: Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

Πότε θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση

Οι «39» που οδηγούνται στη φυλακή έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν υπό προϋποθέσεις αποφυλάκιση. Πιο συγκεκριμένα τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής τα οποία καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν την δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα, να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι:

1) Θα εργαστούν μέσα στις φυλακές (μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία, κ.λπ.) όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και
2) Δεν θα υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους.

Εξάλλου οι καταδικασθέντες, μπορούν να αιτηθούν υφ’ όρoν απόλυση για ανήκεστο βλάβη της υγείας τους. Θα πρέπει όμως να αποδειχθεί ότι πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο των. Σε κάθε περίπτωση από το σύνολο του χρόνου φυλάκισης, θα αφαιρεθεί το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισής τους για όσους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Ενδεικτικά, τα μέλη του διευθυντηρίου Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση στα 5 περίπου χρόνια παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Αντίθετα, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.

Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία οι καταδικασθέντες εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα, από ότι εάν εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή.

Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.

Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών, αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης έχει την δυνατότητα να υποβάλλει αφού εκτίσει τα 20 έτη.

Το αίτημα της πολιτικής αγωγής

Αξίζει πάντως να αναφερθεί και το αίτημα συνηγόρων της πολιτικής αγωγής προς την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης ώστε μέρος της κρατικής επιχορήγησης προς τη Χρυσή Αυγή να διαταθεί στους συγγενείς των θυμάτων ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί.

Αναλυτικά στις φυλακές οδηγούνται με την απόφαση του δικαστηρίου οι:

Νίκος Μιχαλολιάκος: Κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες
Ηλίας Κασιδιάρης: Κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες
Ιωάννης Λαγός: Κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες
Γιώργος Γερμενής: Κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες
Ηλίας Παναγιώταρος: Κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες
Χρήστος Παππάς: Κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: Κάθειρξη δέκα ετών

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη φυλακή οδηγούνται με την απόφαση του δικαστηρίου οι εξής:

Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια για την ανθρωποκτονία του μουσικού και σε κάθειρξη 14 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ι. Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Α. Αναδιώτης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ε. Καλαρίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη κάρθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Γ. Πατέλης: 10 έτη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Σ. Σαντοριναίος: 2 έτη φυλάκιση και 2000 ευρώ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Γ. Σταμπέλος: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Γ.Χ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Λ. Τσαλίκης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Αθ. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ν. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Α. Χρυσαφίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ

Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων

Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Μ. Ευγενικός: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Αν. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ

Οι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι οι:

Ν. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Α. Γρέγος: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Π. Ζησιμόπουλος: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣΠ. Ηλιόπουλος: 7 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ν. Κούζηλος: 7 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Δ. Λιακόπουλος: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ν. Μίχος: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Γ. Μπαρμπαρούσης: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Β. Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 3.400 ευρώ χρηματική ποινή, κατόπιν συγχώνευσης. ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Β. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Χ. Στεργιόπουλος: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ
Α. Στράτος: 6 έτη κάθειρξη ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *