Ad imageAd image

Δικαίωση μετά θάνατον για τα θύματα του Χίλσμπορο (video)

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
3 Min Read

Άδικα και με ευθύνες άλλων κι όχι από δικές τους πράξεις έχασαν τη ζωή τους 96 οπαδοί της Λίβερπουλ στις 15 Απριλίου του 1989 στην τραγωδία του Χίλσμπορο.

-Advertisement-

Αυτό αποφάσισε-μετά από διετή εξέταση της υπόθεσης-το δικαστήριο βάζοντας τέλος σε μια ιστορική αδικία και απονέμοντας δικαιοσύνη, καθώς οι ευθύνες επιρρίπτονται πλέον στην Αστυνομία και τους υπεύθυνους ασφαλείας για εκείνο τον τραγικό ημιτελικό Κυπέλλου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα λάθη των αρχών «προκάλεσαν ή συνέβαλαν» στα όσα συνέβησαν και απέφεραν το θάνατο τόσων φιλάθλων κι όχι σε… μεθυσμένους χούλιγκαν, όπως είχε ισχυριστεί η κυβέρνηση της-εκλιπούσας πλέον Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το σώμα του δικαστηρίου κλήθηκε να απαντήσει σε 14 ερωτήσεις για την τραγωδία και από τις απαντήσεις προέκυψε η απαλλαγή από πάσα ευθύνη των ίδιων των θυμάτων.

- Advertisement -

Δικαίωση μετά θάνατον για τα θύματα του Χίλσμπορο

Υπενθυμίζεται πως ήταν Σάββατο, 15 Απριλίου του 1989, όταν ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ στο γήπεδο του Σέφιλντ εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες.

-Advertisement-

Η άφιξη των φιλάθλων της Λίβερπουλ κορυφώθηκε περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα. Τα έργα στον δρόμο, οι αυστηροί έλεγχοι της αστυνομίας και ο συνωστισμός των πούλμαν που έφτασαν καθυστερημένα στο χώρο είχε σαν αποτέλεσμα λίγο πριν τη σέντρα περίπου 10.000 οπαδοί να βρίσκονται εκτός γηπέδου. Η πρόταση για καθυστέρηση στη σέντρα της αναμέτρησης απορρίφθηκε και η αστυνομία πήρε την «εγκληματική»-όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων-απόφαση να επιτρέψει την είσοδο στις κερκίδες από τις μόλις τρεις θύρες του γηπέδου.

Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Η μάζα των χιλιάδων οπαδών οδηγήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη κερκίδα. Τα πρώτα θύματα ήταν αυτοί που βρίσκονταν στις μπροστινές σειρές. Μην έχοντας χώρο εγκλωβίστηκαν στα κάγκελα. Η κατάσταση πιο πίσω δεν ήταν καλύτερη. Ήταν τόσο στριμωγμένοι οι οπαδοί, που αρκετοί νεκροί παρέμεναν όρθιοι ανάμεσα στο πλήθος! Οι πιο τυχεροί βρήκαν διέξοδο στον αγωνιστικό χώρο ή ανασύρθηκαν στην πάνω εξέδρα.

Έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Μπρους Γκρόμπελαρ υπέδειξε το πρόβλημα στον διαιτητή. Ο αγώνας διακόπηκε και οι παίκτες πήγαν στα αποδυτήρια. Η αστυνομία υπό το φόβο μήπως οπαδοί της Λίβερπουλ κινηθούν εναντίον εκείνων της Νότιγχαμ καθυστέρησε να επιτρέψει τη διαφυγή μέσα από τον αγωνιστικό χώρο. Σύντομα το χορτάρι θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, με νεκρούς και τραυματίες σκορπισμένους δεξιά και αριστερά. Τραγικός απολογισμός, οι 96 νεκροί. Ένα εφιαλτικό deja vu, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ…

Η τραγωδία του Χίλσμπορο αποτέλεσε την απαρχή για να μπει ένα τέλος στον κύκλο αίματος. Έκτοτε οι Βρετανοί παραδίδουν μαθήματα ποδοσφαιρικού πολιτισμού, με υπερσύγχρονα γήπεδα, κανόνες ασφαλείας που τηρούνται και όταν παραβιάζονται τιμωρούνται αυστηρά. Αυτή είναι και η κληρονομιά που άφησαν στη διαθήκη τους οι 96 νεκροί του Χίλσμπορο, που σίγουρα θα χαμογελούν από ψηλά βλέποντας την ηθική τους δικαίωση, έστω και μετά από 27 χρόνια.

Πηγή: sport-fm.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *