Τα πρώτα σημάδια σύγκλισης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάδειξη νέου Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, έκαναν χθες την εμφάνισή τους, παρά την πολιτική αντιπαράθεση που εξακολουθεί να μαίνεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
«Είμαστε σε τροχιά σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, λίγες ώρες μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κουτρομάνου. Ταυτόχρονα όμως υπεραμύνθηκε της επιλογής του να αδειοδοτηθούν μόνο τέσσερις σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, επιλογή με την οποία διαφωνεί κάθετα η Ν.Δ. και ζητά την κατάργησή της.
«Η πρόταση της ΝΔ για Κουτρομάνο στέλνει μήνυμα συναίνεσης και στα υπόλοιπα κόμματα» επισήμανε ο Νίκος Παππάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το «παρών» που ψήφισε η Ν.Δ. στην Διάσκεψη της Δευτέρας, να μετατραπεί σε «ναι» στην νέα Διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, όπου θα επαναληφθεί η διαδικασία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί και η κυβέρνηση να αποδεχθεί την υποψηφιότητα Κουτρομάνου, αντί του Ροδόλφου Μορώνη που πρότεινε ο κ. Βούτσης, αποσύροντας την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα Πολύδωρα.
Θετική εμφανίστηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σημειώνοντας ότι «με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο, βλέπουμε μια σαφή διάθεση αλλαγής στάσης, έστω κι αν αυτή γίνεται με καθυστέρηση μιας μέρας. Είναι μια πρόταση, η οποία δεν ακούστηκε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων, με αποτέλεσμα η ΝΔ να στέκεται απομονωμένη».
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις ενδείξεις συναίνεσης για την ανάδειξη του ΕΣΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά, τα οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστούν κατά την συζήτηση της τροπολογίας την Πέμπτη στη Βουλή με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339, που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Με ανάρτησή του στο twitter, o Νίκος Παππάς κατηγόρησε χθες την Ν.Δ. ότι αντέγραψε εννέα σημεία του νόμου 4339, του οποίου ζητά την κατάργηση, ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε πόσα άρθρα του είχαν υπερψηφίσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την άλλη πλευρά, πρότεινε για την προεδρία του ΕΣΡ τον πρώην υπουργό Μιχάλη Σταθόπουλο, υπογραμμίζοντας: «Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της τηλεόρασης πρέπει να αρθεί. Καλούμε την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να συναινέσουν. Η κοινωνία είναι ήδη πολύ κουρασμένη και η πολιτική ζωή πρέπει να πάψει να περιστρέφεται γύρω από τα κανάλια».
Σε ό,τι αφορά τώρα, τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς επανέλαβε ότι αν ακυρωθεί, πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους υπερθεματιστές. «Η απόφαση του ΣτΕ μας δεσμεύει και θα την εφαρμόσουμε», τόνισε και επισήμανε πως «κάναμε λάθη, αλλά αισθανόμαστε δικαιωμένοι».
Αναφερόμενος εξάλλου στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε πως αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων και όχι ολόκληρη η διαδικασία την νομοθέτησης, προσθέτοντας ότι η απόφαση για τις τέσσερις άδειες ελήφθη με βάση την μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και τον παράγοντα βιωσιμότητας των καναλιών.
«Δεν έχει υπάρξει απόφαση που να μας αναγκάζει να το αλλάξουμε αυτό» είπε και συμπλήρωσε: «Η πολιτική άποψη ήταν σαφής, υποστηρίχθηκε τεκμηριωμένα, εξακολουθεί να ισχύει».
Οταν ρωτήθηκε αν το ΣτΕ λέει ότι τον αριθμό πρέπει να τον κρίνει το ΕΣΡ, ο κ. Παππάς απάντησε: «Δεν το ξέρω, δεν έχω την απόφαση του ΣτΕ». Ωστόσο, προσέθεσε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να δεχθεί το ΕΣΡ, όταν συγκροτηθεί, να έχει σύμφωνη γνώμη για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Πηγή: protothema.gr