Η διφορούμενη αλλά και διαλλακτική στάση του Τράμπ απέναντι στην Τουρκία

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
3 Min Read

Με βεβαιότητα η εποχή Τραμπ, είναι μία αλλαγή σελίδας για την παγκόσμια πολιτική σκηνή που αυτή την στιγμή δεν μπορεί να ερμηνευτεί πριν διαφανούν οι πρώτες προθέσεις και θέσεις του νέου αμερικανού προέδρου.  Εκτός από το εσωτερικό πεδίο των Η.Π.Α ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει -για τα καθ’ ημάς-  το πώς βλέπει ο νικητής των αμερικανικών εκλογών την Τουρκία και τις συμμαχίες του στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τραμπ έχει πει πολλά λίγα πράγματα μέχρι τώρα, ωστόσο ένα πρώτο στίγμα έχει δοθεί.  Ο νέος πρόεδρος σε ερώτηση που του είχε γίνει για το αν θα πιέσει τον Ερντογάν να συμμορφωθεί με τις αρχές του κράτους δικαίου,  έδωσε μία απάντηση ιδιαίτερα διαλλακτική για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας λέγοντας πως «υπάρχουν και στις ΗΠΑ πολλά προβλήματα στο θέμα αυτό. Όντας εμείς σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να νουθετούμε τους άλλους σε θέματα ελευθεριών», κρατώντας μία πιο ευέλικτη στάση στο συγκεκριμένο θέμα, σε σχέση με την υπόλοιπη Δύση.

-Advertisement-

Την ίδια ώρα είχε ερωτηθεί για το θέμα του Γκιουλέν δίνοντας μία απάντηση που ήχησε πολύ θετικά στην Άγκυρα, καθώς είχε κατηγορήσει την Χίλαρι Κλίντον, ότι τον στήριζε, ενώ υπήρξαν ακολούθως και συγκεκριμένες καταγγελίες από το επιτελείο του, ότι η οργάνωση Γκιουλέν στήριξε την αντίπαλο του για την προεδρία.
Με δεδομένη την σύγχυση και τις αντικρουόμενες απόψεις  που αποτυπώνονταν πολλές φορές στον προεκλογικό λόγο του κ. Τραμπ, ο νέος «πλανητάρχης» είχε στηρίξει και τους αντιπάλους της Τουρκίας,  το κουρδικό PΥD. Τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τράμπ στους Times της Νέας Υόρκης είχε πει «είμαι θαυμαστής των κουρδικών δυνάμεων. Από την άλλη έχουμε τις δυνατότητες για πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Τουρκία» κρατώντας ξανά τις ισορροπίες με την Άγκυρα.

«Τρίγωνο» νέων ισορροπιών; 

Ο κ. Ερντογάν σήμερα, λίγο μετά την εκλογή του κ. Τραμπ έσπευσε να σχολιάσει θετικά το αποτέλεσμα λέγοντας «ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας».

- Advertisement -

Λίγο νωρίτερα ο κ. Πούτιν είχε δηλώσει πως «η Ρωσία είναι έτοιμη και επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους» κάνοντας σαφές «άνοιγμα» στον νέο «.πλανητάρχη»

Με δεδομένες τις στενές γεωπολιτικές σχέσεις που έχει αναπτύξει τελευταία η Ρωσία με την Τουρκία και το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α είχε δηλώσει προεκλογικά πως θέλει να συνεργαστεί με την Ρωσία για την καταπολέμηση του ισλαμικού κινδύνου,  ίσως δούμε για πρώτη φορά μία διαφορετική σύγκλιση μεταξύ Ουάσινγκτον – Μόσχας – Άγκυρας  που να αλλάζει τα δεδομένα στις διεθνείς ισορροπίες, κάτι που σίγουρα η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί στενά.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *