Διαβουλεύσεις για το χρέος, με το βλέμμα στο Eurogroup

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κυβέρνηση, με στόχο τη λήψη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης, αλλά και διευθέτηση του χρέους.

-Advertisement-

Από τις ΗΠΑ, όπου μετέβη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal ξεκαθάρισε πως θέση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική και όχι προσωρινή λύση για το χρέος.

Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας».

Παππάς: Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιθυμεί λύση για το χρέος

- Advertisement -

Μάλιστα, η αναδιάρθρωση του χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο και της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε το κυβερνητικό στέλεχος με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, Νέιθαν Σιτς στην Ουάσιγκτον.

Οπως τόνισαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία, όπως συμφώνησαν, δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Εξάλλου, στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και το κύριο άρθρο της εφημερίδας «New York Times», με τίτλο «Έφτασε η ώρα για να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους».

Οι συντάκτες του κειμένου υπογραμμίζουν την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, με επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει».

«Όχι» Σόιμπλε στην πρόταση ESM για τα επιτόκια των δανείων

Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel».

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρότεινε ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι 2% έως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στο Βερολίνο κανείς δεν πιστεύει πως η Αθήνα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της ως προς τους τόκους.

Πάντως, κρίσιμες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος αναμένονται στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, το τριήμερο 18-20 Μαΐου.

Στο Τόκιο θα βρεθούν τα βασικά πρόσωπα που συζητούν για την Ελλάδα, σχεδόν όλα όσα συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Ουάσινγκτον κλαμπ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ: Μεταξύ αυτών η Κρ. Λαγκάρντ, ο Π. Μοσκοβισί, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Β. Σόιμπλε και ο Μ. Σαπέν.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *