Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.
Δεδομένου ότι η έρευνα δείχνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί μέσω μιας υγιεινής διατροφής, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Έτσι, διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο που μέτρησε τα επίπεδα βιταμινών στο αίμα που συνδέονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε έναν πληθυσμό. Αυτή η μέθοδος χρήσης αντικειμενικών διατροφικών βιοδεικτών -δείκτες διατροφικής πρόσληψης, μεταβολισμού ή διατροφικής κατάστασης που υπάρχουν στο αίμα μας- εξαλείφει τα λάθη και τις ανακρίβειες που επηρέασαν προηγούμενες μελέτες.
Από μια ομάδα 340.234 ατόμων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, η ερευνητές εξέτασαν βιοδείκτες σε 10.000 άτομα που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και έκαναν τη σύγκριση με 13.500 άτομα που δεν είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Οι βιοδείκτες που μέτρησαν ήταν τα επίπεδα βιταμίνης C και έξι καροτενοειδή στο αίμα. Αυτοί οι βιοδείκτες υποδεικνύουν την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που λαμβάνει ένα άτομο στη διατροφή του.
Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερη τιμή είχαν οι βιοδείκτες, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος μελλοντικού διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα των οποίων η βαθμολογία βιοδεικτών ήταν στο κορυφαίο 20% του πληθυσμού είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες. Το συμπέρασμα ήταν ότι η κατανάλωση περίπου 66 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών (μία έως δύο μερίδες), καθημερινά. θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.
Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης σε 21.831 άτομα που ζούσαν στην Αγγλία, από τα οποία 735 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μελέτη έδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ υψηλότερου επιπέδου βιταμίνης C στο αίμα και χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη. Αλλά η σχέση ήταν πιο αδύναμη κατά την εξέταση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες.
Η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει ότι ο μειωμένος κίνδυνος δεν οφείλεται μόνο σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως είναι βιταμίνες. Πιθανότατα τα οφέλη οφείλονται σε πολλά ευεργετικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.
πηγη-zougla.gr