Διαβήτης τύπου 2: Τα φυτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

-Advertisement-
-Advertisement-

Δεδομένου ότι η έρευνα δείχνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί μέσω μιας υγιεινής διατροφής, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Έτσι, διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο που μέτρησε τα επίπεδα βιταμινών στο αίμα που συνδέονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε έναν πληθυσμό. Αυτή η μέθοδος χρήσης αντικειμενικών διατροφικών βιοδεικτών -δείκτες διατροφικής πρόσληψης, μεταβολισμού ή διατροφικής κατάστασης που υπάρχουν στο αίμα μας- εξαλείφει τα λάθη και τις ανακρίβειες που επηρέασαν προηγούμενες μελέτες.

Από μια ομάδα 340.234 ατόμων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, η ερευνητές εξέτασαν βιοδείκτες σε 10.000 άτομα που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και έκαναν τη σύγκριση με 13.500 άτομα που δεν είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Οι βιοδείκτες που μέτρησαν ήταν τα επίπεδα βιταμίνης C και έξι καροτενοειδή στο αίμα. Αυτοί οι βιοδείκτες υποδεικνύουν την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που λαμβάνει ένα άτομο στη διατροφή του.

=Advertisement=

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερη τιμή είχαν οι βιοδείκτες, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος μελλοντικού διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα των οποίων η βαθμολογία βιοδεικτών ήταν στο κορυφαίο 20% του πληθυσμού είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες. Το συμπέρασμα ήταν ότι η κατανάλωση περίπου 66 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών (μία έως δύο μερίδες), καθημερινά. θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης σε 21.831 άτομα που ζούσαν στην Αγγλία,  από τα οποία 735 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μελέτη έδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ υψηλότερου επιπέδου βιταμίνης C στο αίμα και χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη. Αλλά η σχέση ήταν πιο αδύναμη κατά την εξέταση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες.

Η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει ότι ο μειωμένος κίνδυνος δεν οφείλεται μόνο σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως είναι βιταμίνες. Πιθανότατα τα οφέλη οφείλονται σε πολλά ευεργετικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.

πηγη-zougla.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *