Το μπαχαρικό αυτό έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη ρίζα του.
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομένης ρίζας τζίντζερέχει 80 θερμίδες, λιγότερα από 18 γραμμάρια υδατανθράκων και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Έχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο, αποφλοιωμένο ή σαν λάδι, τσιπς ή χυμό.
Δείτε παρακάτω, επτά από τα πολλά οφέλη του τζίντζερ στην υγεία του οργανισμού:
- Μειώνει το φούσκωμα. Ανακουφίζει από εντερικά προβλήματα χάρη στο πεπτικό του ένζυμο που ονομάζεται zingbibain και βοηθά το σώμα να διασπά τις πρωτεΐνες.
- Το τζίντζερ, λόγω των πολλών βιοδραστικών του ιδιοτήτων, μπορεί να μειώσει το αίσθημα της ναυτίας και να ανακουφίσει το στομάχι.
- Βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Σύμφωνα με έρευνες, είναι πολύ αποτελεσματικό κατά του συγκυτιακού ιού (HRSV), μιας κοινής αιτίας των αναπνευστικών λοιμώξεων.
- Μειώνει τις κράμπες περιόδου. Σύμφωνα με μελέτες, το τζίντζερ είναι εξίσου αποτελεσματικό με κοινά παυσίπονα για την ανακούφιση από τις επώδυνες περιόδους στη γυναίκα.
- Καταπολεμά τη φλεγμονή. Ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, ενώ μπορεί να μειώσει και τα συμπτώματα ακαμψίας και πόνου στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα
- Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του στο έντερο, μπορεί να βοηθήσει πολύ όσους έχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Μειώνει το φούσκωμα. Ανακουφίζει από εντερικά προβλήματα χάρη στο πεπτικό του ένζυμο που ονομάζεται zingbibain και βοηθά το σώμα να διασπά τις πρωτεΐνες.
Πηγή: onmed.gr