Διασπάται το κίνημα των αγροτών – Απουσίες από το αγροτικό συλλαλητήριο της 14ης Φεβρουαρίου

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών λαϊκών Αγορών αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει στο αγροτικό συλλαλητήριο που αποφάσισε να πραγματοποιήσει στην Αθήνα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

-Advertisement-

Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο συλλαλητήριο εν όψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την επόμενη μέρα Τετάρτη 15 Φεβρουάριου 2017.

Όπως αναφέρει σημερινή ενημέρωση της ομοσπονδία, «την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και τους προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων παραγωγών όλης της χώρας με τα εξής θέματα: αγροτικό, ασφαλιστικό, φορολογικό, κόστος παραγωγής και ο νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές. Δεν θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Τρίτης».

Εν όψη της συνάντησης η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα αιτήματά της στα υπό συζήτηση θέματα:

- Advertisement -

– ‘Αμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ εντός του 2017.

Απαραίτητη κρίνεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ εντός του 2017 που θα καταργεί τις ανισότητες μεταξύ των αγροτών, διότι, όπως σημειώνεται, σήμερα το 80% των επιδοτήσεων αποδίδεται στο 20% των δικαιούχων, αποδίδοντας σε κάποιους λίγους ενίσχυση έως και 450 φορές μεγαλύτερη από κάποιους άλλους, για την ίδια δραστηριότητα.

Επίσης, προτείνεται η άμεση αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης, ώστε στη τρέχουσα περίοδο όλοι οι αγρότες να έχουν ίσης αξίας δικαιώματα για την ίδια καλλιέργεια, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ.

Προτείνεται ακόμη, η άμεση επίλυση του προβλήματος των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων του 2014.

– Ασφαλιστικό – Φορολογικό.

Προτείνεται η αλλαγή του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες αφού, όπως αναφέρεται, «η καλλιέργεια του οικογενειακού κλήρου έρχεται να ασφαλίσει 2 και 3 – 4 μέλη της οικογένειας με χαμηλά ασφάλιστρα ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της καλλιέργειας και την υπερχρέωση τους στο ασφαλιστικό ταμείο».

Προτείνεται, ακόμη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες για τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.

– Μείωση του κόστους παραγωγής.

Προτείνεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων. Δημιουργία αναπτυξιακής χρηματοδοτικής τράπεζας για τους αγρότες. Μέσω νόμου ουσιαστική επίλυση του θέματος των αλλοδαπών εργατών γης. Μέριμνα για δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αγροτών. Ενδεικτικές τιμές σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Για τα πρώτα 3 χρόνια μείωση φορολογικών συντελεστών για νέους αγρότες. Επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή αποζημιώσεων το αργότερο εντός τετραμήνου από την δήλωση ζημιάς.

– Νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές.

Επαναλειτουργία των Αυτοχρηματοδοτούμενων Οργανισμών Λαϊκών Αγορών. Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να είναι αναπτυξιακός, εκσυγχρονιστικός και να εξαλείφει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, ώστε να διευκολύνει την δραστηριοποίηση των αγροτών παραγωγών λαϊκών αγορών.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *