Ad imageAd image

Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
10 Min Read

Η ανεπάρκεια των ουκρανικών δυνάμεων, οι αιγυπτιακές ρουκέτες, η μυστική συμφωνία Σερβίας – Κιέβου και άλλες αποκαλύψεις

Η Μόσχα εκτίμησε σήμερα ότι η διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι «σκόπιμη» και «πλαστή» και να έχει στόχο να ξεγελάσει τη Ρωσία. Σε αυτό το στάδιο «δεν έχουμε άποψη (…) Πιθανόν να είναι ‘fake’, μια σκόπιμη τοξική ενέργεια», σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

-Advertisement-

«Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγκρουσης (στην Ουκρανία) και ότι στην πραγματικότητα διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, τέτοιες μέθοδοι είναι πιθανές με στόχο να εξαπατήσουν τον εχθρό, δηλαδή την Ομοσπονδία της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Προσπάθεις καθησυχασμού από τις ΗΠΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους τους της Ουκρανία χθες Τρίτη, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να καθησυχάσει τους συμμάχους της μετά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

- Advertisement -

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να του δηλώσει «τη συνεχιζόμενη στήριξη» των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επεσήμανε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου και έγγραφα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του AFP, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Τα διαβαθμισμένα αυτά έγγραφα είναι μεταξύ αυτών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Πέμπτη η εφημερίδα New York Times, με το Πεντάγωνο να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Ενημερώθηκα για πρώτη φορά για τη μη εγκεκριμένη αποκάλυψη αυτών των διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων το πρωί της 6ης Απριλίου», δήλωσε ο Όστιν από την Ουάσινγκτον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

«Έκτοτε συσκέπτομαι καθημερινά με τους υπεύθυνους του τμήματος για να εξετάσουμε την απάντησή μας και έχω ζητήσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Όστιν, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Αντεπίθεση

Φέτος την άνοιξη αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει μια ουκρανική αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι έχει εκπαιδεύσει μονάδες και συγκέντρωσε πυρομαχικά, προσπαθώντας αφενός να κάνει οικονομία στις δικές της δυνάμεις στο μέτωπο και παράλληλα να εξαντλήσει εκείνες των Ρώσων. Παρέλαβε επίσης άρματα μάχης και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Ωστόσο, το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Άλλο έγγραφο, διαβαθμισμένο «απόρρητο», το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, αναφέρεται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, η οποία έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ρωσικών πληγμάτων.

Το έγγραφο, του οποίου το AFP δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα, αναφέρει ότι το 89% της αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας αποτελείται από σοβιετικά συστήματα SA-10 και SA-11, τα οποία σύντομα ενδέχεται να μην διαθέτουν πλέον πυρομαχικά.

Βασιζόμενο στον τρέχοντα αριθμό κατανάλωσης των πυρομαχικών αυτών, τα συστήματα SA-11 είναι πιθανό να μην έχουν πλέον πυρομαχικά ως τα τέλη Μαρτίου και τα SA-10 ως τις αρχές Μαΐου, σημειώνει το έγγραφο.

Η ικανότητα του Κιέβου να διατηρήσει την αντιαεροπορική του άμυνα μεσαίου βεληνεκούς για να προστατεύσει τη γραμμή του μετώπου «ενδέχεται να είναι μειωμένη έως και εξαντλημένη ως τις 23 Μαΐου», καταλήγει.

Αιγυπτιακές ρουκέτες;

Άλλο έγγραφο αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε να παραχθούν 40.000 ρουκέτες προκειμένου να παραδοθούν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε τους αξιωματούχους του να κρατήσουν το πρόγραμμα αυτό μυστικό «προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», σύμφωνα με άλλο άρθρο της Washington Post.

Όμως ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι διέψευσε τις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι η Αίγυπτος παρέχει φονικά όπλα στη Ρωσία». «Η Αίγυπτος είναι και παραμένει σημαντικός εταίρος σε θέματα ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο Κίρμπι.

Τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων εμφανίστηκαν στο Twitter, το Telegram, το Discord και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα ενδέχεται να κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστοτόπους όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τα διαγράψουν όλα.

Τα όπλα του Βελιγραδίου

Η Σερβία, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή του τα έχει στείλει ήδη, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Πενταγώνου. Το έγγραφο, μια σύνοψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια» ή όπλα, ήταν μεταξύ των δεκάδων διαβαθμισμένων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ίντερνετ, στην πιο σοβαρή παραβίαση απορρήτων των ΗΠΑ που έχει συμβεί εδώ και χρόνια.

Με τίτλο «Ευρώπη / Απάντηση στη Συνεχιζόμενη Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», το έγγραφο, που έχει τη μορφή διαγράμματος, καταγράφει τις απαντήσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

Το διάγραμμα δείχνει πως η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεσμεύθηκε να στείλει όπλα ή τα έχει ήδη στείλει. Αναφέρει επίσης πως η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Το έγγραφο φέρει τις ενδείξεις Απόρρητο και NOFORN, που σημαίνουν πως απαγορεύεται η διαβίβασή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ένοπλες δυνάμεις. Φέρει ημερομηνία 2 Μαρτίου και τη σφραγίδα του αμερικανικού Μεικτού Επιτελείου. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Το γραφείο του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η ουκρανική πρεσβεία δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε ούτε αυτό άμεσα σε ερωτήσεις του Ρόιτερς σχετικά με την αναφορά στη Σερβία που γίνεται στο έγγραφο, ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Βούτσιτς έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τους βαθείς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Αν αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε δείχνει τη διπροσωπία του Βούτσιτς έναντι της Ρωσίας είτε αυτός δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσινγκτον για να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία», λέει ο Γιάνους Μπουγκάισκι, ανατολικοευρωπαίος εμπειρογνώμονας στο ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής Jamestown Foundation.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που έγινε στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το διάγραμμα του Πενταγώνου χωρίζει τις απαντήσεις στα αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε τρεις κατηγορίες: χώρες που έχουν δεσμευθεί να παράσχουν εκπαίδευση και θανατηφόρα βοήθεια· χώρες που έχουν ήδη παράσχει εκπαίδευση, θανατηφόρα βοήθεια ή και τα δύο· χώρες με τη στρατιωτική ικανότητα και την πολιτική βούληση «να παράσχουν μελλοντική θανατηφόρα βοήθεια».

Η Αυστρία και η Μάλτα είναι οι μοναδικές δύο χώρες με «όχι» και στις τρεις κατηγορίες.

Η αποκάλυψη του διαγράμματος γίνεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανάρτηση εγγράφων σε ένα φιλορωσικό κανάλι της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram που φέρεται ότι κατέδειξαν την αποστολή το Νοέμβριο στο Κίεβο από ένα σέρβο κατασκευαστή όπλων ρουκετών εδάφους-εδάφους Grad 122mm. Τα έγγραφα περιλάμβαναν παραστατικό αποστολής και πιστοποιητικό τελικού χρήστη από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Μάρτιο πως ζήτησε από το Βελιγράδι μια επίσημη εξήγηση για τις φερόμενες παραδόσεις, είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η βιομηχανία όπλων Krusik Corp. του Βάλιεβο αρνήθηκε ότι προμήθευσε στην Ουκρανία ρουκέτες ή άλλα όπλα. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «διαβόητο ψέμα».

«Δεν εξαγάγαμε όπλα ούτε πυρομαχικά στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία», δήλωσε στις 5 Μαρτίου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *