Το νέο κύμα συλλήψεων και καταδίκης σε ισόβια των διανοούμενων, στην Τουρκία, αναγκάζει τους υπερασπιστές τους να στραφούν στο Στρασβούργο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ελπίζουμε να υπάρξει καταδίκη για παραβίαση των δικαιωμάτων τους και αίτημα απελευθέρωσής τους, σύντομα», δηλώνει η δικηγόρος Figen Çalikusu, των αδελφών Αλτάν, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο και καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι επιχείρησαν «να ανατρέψουν την συνταγματική τάξη». Η δικηγόρος ελπίζει ότι αν το Δικαστήριο του Στρασβούργου τους αθωώσει, εκείνη θα μπορέσει να εφαρμόσει, στη συνέχεια, την απόφαση στα τουρκικά δικαστήρια.
Στις 16 Φεβρουαρίου ήταν το τελευταίο κύμα καταδίκης, από το 26ο ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, σε ισόβια, μερικών από των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων στη σφαίρα των ΜΜΕ και της διανόησης της Τουρκίας. «Θα έπρεπε να έχω σοκαριστεί από αυτή την απόφαση, αλλά επειδή ξέρω ότι βρισκόμαστε σε ένα σύστημα όπου το δίκαιο δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτή η απόφαση ήταν αναμενόμενη», δηλώνει η Figen Çalikusu.
Ο Μεχμέτ Αλτάν, 65 ετών, είναι δημοσιογράφος, καθηγητής οικονομίας και συγγραφέας. Ο Αχμέτ, δύο χρόνια μεγαλύτερος, είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς της Τουρκίας και τα έργα του μεταφράζονται σε πολλές χώρες. Βετεράνος αρθρογράφος, έγραψε σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας. Ηταν διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα Taraf, την οποία ο Ερντογάν έκλεισε, όπως και πολλές άλλες, με την κατηγορία ότι στήριζαν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι αδελφοί Αλτάν είναι στη φυλακή ισόβια.
Οι βάσεις του κατηγορητηρίου εναντίον τους, ωστόσο, ήταν πολύ αδύναμες: κάποια άρθρα στον τύπο, τίποτα περισσότερο. Κατηγορήθηκαν, επίσης, γιατί το βράδυ, πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, τα δύο αδέλφια συμμετείχαν σε τηλεοπτική εκπομπή, μαζί με τον δημοσιογράφο-βεντέτα Nazli Ilicak έστελναν «μηνύματα θαυμασμού για το πραξικόπημα».
Τα δύο αδέλφια αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά μάταια. «Οι Αλτάν και ο Nazli Ilicak ήταν το σύμβολο που χρειαζόταν ο Ερντογάν για να αποδείξει ότι πέτυχε στη μάχη κατά των Γκιουλενιστών», αναλύει ο Erol Önderoglu, ανταποκριτής των Ανταποκριτών χωρίς Σύνορα.
Σε μια εξαιρετικά πολωμένη Τουρκία, η μοίρα αυτών των διανοουμένων διχάζει. Μια αχτίδα ελπίδας έλαμψε τον Ιανουάριο 2018 όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε διατάξει την απελευθέρωση των αδελφών Αλτάν, εκτιμώντας ότι η φυλάκισή τους αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων πίστεψαν τότε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την απόφαση υπέρ των χιλιάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ωστόσο, την ίδια ημέρα, ένα άλλο ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης «πάγωσε» την απόφαση και κράτησε τον Αχμέτ Αλτάν στη φυλακή.
«Οταν αρνήθηκαν την απελευθέρωσή τους, ξέραμε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση και ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μια ανεξάρτητη απόφαση στον φάκελο», δήλωσε ο Ergin Cinmen, ένας από τους δικηγόρους των δύο αδελφών.
Στο εξωτερικό, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες για τα δύο αδέλφια. Ο Αχμέτ Αλτών έλαβε μια εξαιρετική στήριξη από την Τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, η οποία έκανε επίσης ένα πέρασμα από τις τουρκικές φυλακές.
«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, είμαστε οι δύο πρώτοι συγγραφείς που συνέλαβαν με κατηγορίες καφκικού τύπου. Μας επέβαλαν ισόβια και μας κακοποίησαν. Εμένα με απελευθέρωσαν, αλλά τον Αλτάν τον φυλάκισαν ισόβια. Χωρίς αποδείξεις, χωρίς ενοχοποιητικά γεγονότα, είναι φρικτό!» καταγγέλλει η Ασλί Ερντογάν.
«Καλώ όλους τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους να δείξουν αλληλεγγύη στον Αχμέτ Αλτάν και σε όλους τους συγγραφείς και δημοσιογράφους που βρίσκονται στη φυλακή», προσθέτει.
Τα βιβλία του Αχμέτ Αλτάν «Τελευταίο παιχνίδι», «Ατέλειωτη νύχτα» (εκδ. Ψυχογιός) και «Του έρωτα και της αμαρτίας», (εκδ. Λιβάνη), κυκλοφορούν στα ελληνικά.
Πηγή: iefimerida.gr