Ο προϋπολογισμός του 2022 μετά τις προσθήκες αυτών των 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθει περίπου στα 482 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και θα είναι αυξημένος κατά 15 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021
Επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού του έτους 2022 για τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μετά την αύξηση κατά 15 εκατ. που ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Οι πάροχοι τονίζουν ότι η αύξηση αυτή είναι μεν προς την θετική κατεύθυνση, σε ένα πολύ ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, όμως η αύξηση ζήτησης για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω COVID και τριπλής επιδημίας είναι ασύμμετρη σε σχέση με την χρηματοδότησή του.
Όπως επισημαίνουν, η λύση του προβλήματος εναπόκειται στην υιοθέτηση και την άμεση εφαρμογή ανώτατου ορίου εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και μιας σειράς θεσμικών μέτρων, που θα κινούνται εντός του πλαισίου των προτάσεων που έχει καταθέσει και τεκμηριώσει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). «Είναι γεγονός ότι ψηφίστηκε η ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2022 των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκκρεμεί άλλη μία ενίσχυση της τάξης των 15 εκατ. ευρώ από ανακατανομή πόρων του ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα 30 εκατ. ευρώ δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ανώτατο όριο που έχει κοινοποιηθεί με την Υπουργική Απόφαση για την κάλυψη της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω του ΦΕΚ 3144/Β’/22-06-2022 και ήταν στα 451.300.000 ευρώ.
«Ο προϋπολογισμός του 2022 μετά τις προσθήκες αυτών των 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθει περίπου στα 482 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και θα είναι αυξημένος κατά 15 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, τονίζει ότι συνεχίζει να διεκδικεί επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού, καθώς όπως επισημαίνει, με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης, η περικοπή των χρημάτων που περιμένει κάθε εργαστηριακός και κλινικοεργαστηριακός γιατρός και κάθε διαγνωστικό εργαστήριο για το 2022 θα είναι πλέον της τάξης του 25%, μεσοσταθμικά, ποσοστό δυσβάστακτο για την επιβίωσή των φορέων.
Τέλος, ζητά για μία ακόμη φορά τη διαγραφή του τεχνητού χρέους που επωμίστηκαν οι μονάδες από τον ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή του clawback των προηγούμενων ετών! Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει η τελική συνάντηση της Ομάδας Εργασίας στην οποία έχει σταλεί πρόταση από την πλευρά του Συντονιστικού Οργάνου, με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν μία δέσμη μέτρων, που εφόσον συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές (Υπ. Υγείας – ΕΟΠΥΥ – Συντονιστικό Όργανο) θα θεσμοθετηθούν με απώτερο σκοπό να περισταλεί η ζήτηση, να εξοικονομηθούν πόροι και να περιοριστεί το claw back σε μονοψήφιο ποσοστό το 2023 με στόχο την κατάργησή του το 2024.
reader.gr