Διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει το πλαφόν στο ποντάρισμα και οι περιορισμοί για χρόνο και ανώτατα κέρδη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που έρχεται αναφορικά με τους περιορισμούς για τα τυχερά παιχνίδια που προέβλεπε ο σχετικός νόμος της προηγούμενη κυβέρνησης και οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες εσόδων τόσο τις εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων όσο και το Ελληνικό Δημόσιο. Αναμένεται να αλλάξουν με απόφαση της Επιτροπής που θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, περιορισμοί που είχαν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το πλαφόν στο ποντάρισμα, τον καθορισμένο χρόνο ανάμεσα στα πονταρίσματα αλλά και τα ανώτατα κέρδη.

-Advertisement-

Η συμβουλευτική επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι εισηγήσεις της προς το δ.σ. της ΕΕΕΠ θα κινηθούν σε τρεις άξονες. Και συγκεκριμένα:

Αύξηση μέχρι και πάνω από 20 ευρώ ανά ποντάρισμα από 2 ευρώ που έθετε το πλαφόν που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μείωση του χρόνου ανάμεσα στα πονταρίσματα από 3 δευτερόλεπτα στα 2 δευτερόλεπτα.

- Advertisement -

Αύξηση των ανώτατων κερδών από 70.000 ευρώ που είναι σήμερα σε ένα εύρος από 120 – 150 χιλ. ευρώ.

Η συμβουλευτική Επιτροπή κατέληξε στην παραπάνω πρόταση αφού πρώτα έλαβε υπόψιν της μελέτη της Ernst and Young, που ανέθεσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων όπου, με βάση τη διεθνή πρακτική, πρότεινε σημαντικές αλλαγές στα διαδικτυακά παιχνίδια με βάση τις πρακτικές 15 χωρών που μπήκαν στο πεδίο εξερεύνησης. Η μελέτη που βρέθηκε στα χέρια της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων καταγράφει προτάσεις για σημαντικές αλλαγές στην επιβολή μέγιστου ποσού πονταρίσματος αλλά και την υποχρεωτική χρονοκαθυστέρηση πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου παιχνιδιού.

Τι αναφέρει η μελέτη Ernst and Young

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ανέθεσε στην Ernst and Young τη μελέτη για τη διεθνή πρακτική τόσο στο πλαφόν του 2ευρου όσο και στον χρόνο ανάμεσα στα πονταρίσματα. Η μελέτη η οποία αποτυπώνει τη διεθνή πρακτική αλλά και τις απώλειες του κλάδου στη χώρα μας προτείνει διαφορετικό ποσό αύξησης πάνω στο πλαφόν (2 ευρώ) που ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα στην μελέτη προτείνεται διαφορετικό ποσό αύξησης ανάλογα με το ποσοστό ανάκτησης των χρημάτων που θα ήθελε να πετύχει η Επιτροπή και τα οποία «χάθηκαν» από την εφαρμογή του νόμου.

Πρέπει να αναφερθεί ότι από τις 15 χώρες που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη μόνο οι τρείς δηλ. η Ελλάδα, η Αγγλία και η Γερμανία είχαν θέσει περιορισμούς στα τυχερά παιχνίδια ενώ οι άλλες χώρες είχαν υιοθετήσει την απόλυτη ελευθερία.

Σημαντικές απώλειες σε εταιρίες και Δημόσιο

Στελέχη της Επιτροπής δεν δίσταζαν να παραδεχτούν ότι τα δύο αυτά μέτρα που επιβλήθηκαν μετά την αδειοδότηση των εταιρειών ηλεκτρονικού τζόγου προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στις εταιρείες και κατά συνέπεια, στο Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα οι περιορισμοί αυτοί έστρεψαν σημαντικό αριθμό παικτών στον παράνομο τζόγο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το πλαφόν του 2ευρου και της χρονοκαθυστέρησης προκάλεσε σημαντική ζημιά στις εταιρείες που έφτασε το 40% αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα οι περιορισμοί αυτοί έστρεψαν σημαντικό αριθμό παικτών στον παράνομο τζόγο. Μάλιστα η Επιτροπή με επιστολή της στην Google, στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε να μειώσουν τα ποσά που επιτρέπεται να παίζουν οι παίκτες καθώς πολλά χρήματα βγήκαν το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό.

Καινοτομία για το χώρο

Η Επιτροπή έχει ήδη προγραμματίσει τη δημιουργία εφαρμογής στην οποία θα γίνεται καταγραφή της πρακτικής των αγορών τυχερών παιγνίων της Ευρώπης αλλά και χωρών εκτός ΕΕ. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής ενώ αποτελεί καινοτομία για το χώρο.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής μια τέτοια εφαρμογή θα διευκόλυνε σημαντικά όχι μόνο την χώρα μας αλλά και άλλες χώρες ενώ παράλληλα θα αποτελούσε μελέτη της παγκόσμιας αγοράς. Στόχος είναι η εφαρμογή να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες ώστε τα στοιχεία να είναι πάντα επίκαιρα.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *