Δεν είναι μόνο η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊου των τελευταίων ημερών (και χθες οι ημερήσιες διαγνώσεις παρέμειναν σε επίπεδα άνω των είκοσι χιλιάδων, φτάνοντας τις 24.256 σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ) που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.
Παράλληλα, φαίνεται πως ξεκινάει μια επιδημία γρίπης, όπως προειδοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που και αυτή θα επηρεάσει με τη σειρά της τις εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως φαίνεται και στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης για την εβδομάδα 07–13 Μαρτίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, στα δύο εθνικά εργαστήρια αναφοράς γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 23 κλινικά δείγματα (9 από νοσοκομεία και 14 από τα δίκτυ παρατηρητών). Τα 10 (43,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α και τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Τα 10 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα ανεβαίνει, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ.
Καμπανάκι για τις ευάλωτες ομάδες
Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι αυτές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Δεν είναι μόνο η ηλικία που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσησης, αλλά επίσης το ότι οι ομάδες αυτές έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου ήδη από τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται πως η δεύτερη επαναληπτική δόση αναμένεται να γίνεται στη χώρα μας μετά το καλοκαίρι.
Πως εξελίσσεται η πανδημία
Όπως δείχνει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά στο διάστημα 3 – 9 Μαρτίου, υπάρχει μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων τεστ και αύξηση του δείκτη θετικότητας και του δείκτη Rt. Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων και μείωση του μέσου όρου των ημερήσιων θανάτων, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων συνολικών εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 9 Μαρτίου σε 0,99, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (0,93). Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σε 5,31% το 7ήμερο 28 Φεβ – 6 Μαρτίου, από 5,07% (το προηγούμενο 7ήμερο).
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 15.307 κρούσματα, από 14.406 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας αύξηση +6,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 35,0% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 10,5% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
thetoc.gr