Τις χρόνιες παθογένειες και τα διάτρητα σημεία του συστήματος επιτήρησης κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα που αφήνονται ελεύθεροι υπό όρους ανέδειξε η υπόθεση του αποκαλούμενου «δράκου των Εξαρχείων»: παρότι στο παρελθόν είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για απόπειρα βιασμού σε βάρος μιας 75χρονης γυναίκας, τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούσε ελεύθερος χωρίς να έχει δικαστεί.
Ο 23χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει πέντε γυναίκες και ένα 13χρονο κορίτσι σε διάστημα μόλις μερικών ημερών είχε αφεθεί ελεύθερος τον περασμένο Ιούλιο με δύο όρους: ο πρώτος ήταν να διαμένει στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα και ο δεύτερος να δίνει το «παρών» τρεις φορές τον μήνα στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας του Ωρωπού.
Δεν τήρησε ποτέ τους δύο αυτούς όρους. Κυκλοφορούσε στην Αθήνα χωρίς ποτέ να τον ενοχλήσει κανείς και άρχισε και πάλι τις επιθέσεις σε γυναίκες. Το χειρότερο είναι ότι ο 23χρονος από τη Συρία δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση…
«Αφαντοι»
Οπως εξήγησαν στο «ΘΕΜΑ» αστυνομικές πηγές, στα περισσότερα κεντρικά Τμήματα Ασφαλείας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλος -αν όχι ο μεγαλύτερος- αριθμός ατόμων στους οποίους έχουν επιβληθεί αντίστοιχοι όροι δεν εμφανίζεται ποτέ. Το 90% των «εξαφανισμένων» υποδίκων είναι αλλοδαποί – και οι άφαντοι είναι εκατοντάδες.
Αποκαλυπτικές είναι οι δύο παρακάτω περιπτώσεις:
– Στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας πρέπει να δίνουν το «παρών» συνολικά 1.120 άτομα. Από αυτούς όμως εμφανίζονται μόνο 975.
– Στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς από τα 2.090 άτομα που πρέπει να δίνουν το «παρών» εμφανίζονται μόλις οι 965, με περισσότερους από τους μισούς να παραμένουν άφαντοι.
«Κάποια Τμήματα, ειδικά στο κέντρο των Αθηνών, έχουν εκατοντάδες ή και χίλια “παρών” να διαχειριστούν, και μόνο ένας αριθμός από αυτούς εμφανίζεται και τηρεί τους όρους κανονικά. Οι περισσότεροι, στο 90% αλλοδαποί, είναι άφαντοι», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως ένα από τα βασικά προβλήματα που οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις είναι ότι δεν διασταυρώνεται ποτέ και από κανέναν αν ο τόπος κατοικίας τον οποίο δηλώνει ο κρατούμενος που αφήνεται ελεύθερος είναι και ο πραγματικός.
«Ο κρατούμενος που πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος δηλώνει έναν τόπο κατοικίας, μία οδό. Κανείς, ούτε οι εισαγγελείς, ούτε η Αστυνομία, δεν διασταυρώνει ότι ο τόπος κατοικίας που δήλωσε είναι ο αληθινός. Δεν ζητούν ούτε κάποια υπεύθυνη δήλωση ενός φίλου του, για παράδειγμα, ότι θα μένει μαζί του, ούτε κάποιον λογαριασμό ΔΕΚΟ του σπιτιού όπου υποτίθεται ότι θα μείνει.
Ετσι μπορεί να δηλώνει ότι μένει σε μια φανταστική οδό και στην πραγματικότητα ο πραγματικός τόπος κατοικίας του να παραμένει κρυφός. Μόνο στο ΚΥΤ Μαλακάσας έχουν δηλώσει ότι μένουν περίπου 50 άτομα και μόνο οι τρεις από αυτούς εμφανίζονται», ανέφεραν συγκεκριμένα.
Πάντως, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διεξάγει εσωτερική έρευνα επιχειρώντας να αποτυπώσει επί χάρτου τον αριθμό των ατόμων που δεν ακολουθούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί αναλυτική ενημέρωση από Τμήματα Ασφαλείας σχετικά με το ποιοι κατηγορούμενοι δεν δίνουν το «παρών», καθώς και για το αν έχουν ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Περιμένοντας το… γράμμα
Τα τρελά και παράδοξα του εν λόγω συστήματος, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ακόμη πιο… εντυπωσιακή και οπισθοδρομική είναι η διαδικασία που ακολουθείται από τη στιγμή που κάποιος που έπρεπε να εμφανιστεί σε κάποιο αστυνομικό τμήμα δεν εμφανίζεται ποτέ.
Τότε ξεκινούν να δουλεύουν τα γρανάζια της περίφημης ελληνικής γραφειοκρατίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του εκάστοτε Α.Τ. θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τον εισαγγελέα. Και αυτό να το κάνει όχι με κάποιο email ή με κάποιον άλλον άμεσο και σύγχρονο ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά με το ταχυδρομείο!
Θα πρέπει δηλαδή να συντάξει το σχετικό έγγραφο, να το βάλει σε έναν φάκελο και να το στείλει στον εισαγγελέα με το ταχυδρομείο. Αυτό θα πρέπει να φτάσει στις εισαγγελικές αρχές μαζί με ακόμη εκατοντάδες ή και χιλιάδες γράμματα και εν συνεχεία να αποφασιστεί αν ο «άφαντος» θα χαρακτηριστεί καταζητούμενος.
Με απλά λόγια, ακόμα κι αν ο διοικητής του εκάστοτε αστυνομικού τμήματος αποφασίσει να δράσει άμεσα, μέχρι τελικά η υπόθεση να φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα και να γίνει η προβλεπόμενη διαχείριση θα περάσουν μήνες, με εξαίρεση πολύ σοβαρές περιπτώσεις που αφορούν, για παράδειγμα, θέματα τρομοκρατίας.
«Ακόμα και από την πρώτη μέρα να πει κάποιος ότι υπάρχει παραβίαση των όρων αποφυλάκισης, θα πρέπει να περάσουν 4-5 μήνες. Υπάρχει μεγάλη διαδικασία. Κατ’ αρχάς, πάει μόνο με αλληλογραφία, μόνο με χαρτί.
Δεν υπάρχει email. Μόνο ταχυδρομείο. Επίσης, το πιθανότερο είναι να μην ασχοληθούν γιατί γνωρίζουν ότι μέσα στον χρόνο θα γίνει η δίκη. Ετσι, αυτός που δεν πήγε θα φάει τη μέγιστη ποινή και θα γίνει μετά καταζητούμενος. Γι’ αυτό και δεν μπαίνουν σε αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία των 4-5 μηνών», εξήγησαν πηγές με γνώση των διαδικασιών.
Τον έκριναν ακίνδυνο
Ολα αυτά εκμεταλλεύτηκε και ο 23χρονος, ο οποίος είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Αθηνών.
Εφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Νοέμβριο του 2016. Από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2022 συνελήφθη πέντε φορές για κλοπές, ναρκωτικά και εμπρησμό. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους άρχισε τις επιθέσεις σε γυναίκες. Εντοπίστηκε, συνελήφθη, προφυλακίστηκε και στο τέλος… αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει το ειδεχθές έργο του.
Ο μικροκαμωμένος νεαρός με το ξανθό μαλλί και τα γαλανά μάτια, όπως τον περιέγραφαν τα θύματά του, αφενός ήταν γνωστός στις Αρχές, τουλάχιστον από το 2020, αφετέρου ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του. «Είχα ορμές και ήθελα να πάω με γυναίκα.
Και από τη φυλακή να βγω, πάλι θα θέλω να πάω με γυναίκα», παραδέχτηκε κυνικά στους αστυνομικούς λίγο μετά τη σύλληψή του στην πλατεία Κάνιγγος. Βέβαια, μερικές ημέρες αργότερα έπαθε… αμνησία και κατά την απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται τίποτε απ’ όσα έκανε.
Κι όμως, ο άνθρωπος αυτός με το συγκεκριμένο προφίλ και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά είχε λάβει την άδεια από την Πολιτεία να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Τον Αύγουστο του 2022 είχε συλληφθεί για απόπειρα βιασμού σε βάρος μιας 75χρονης γυναίκας στον Αλιμο. Προφυλακίστηκε στις Φυλακές Γρεβενών. Το περασμένο καλοκαίρι το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε με βούλευμα ότι ο άνδρας αυτός, έχοντας συμπληρώσει 12 μήνες ως προσωρινά κρατούμενος, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του. Και αυτό τη στιγμή που ο νόμος έδινε τη δυνατότητα για παράταση της κράτησής του για ένα ακόμη εξάμηνο.
Νομικές πηγές εξήγησαν στο «ΘΕΜΑ» ότι το Δικαστικό Συμβούλιο, συνεκτιμώντας τόσο την επικινδυνότητα του 23χρονου όσο και την πιθανότητα να τελέσει παρόμοιες πράξεις σε περίπτωση που αφηνόταν ελεύθερος, είχε τη δυνατότητα να παρατείνει με βούλευμα την κράτησή του για ακόμη έξι μήνες, κάτι όμως που δεν συνέβη ποτέ.
Αντίθετα, η Πολιτεία τού άνοιξε την πόρτα και του επέβαλε δύο όρους: ο πρώτος ήταν να διαμένει στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα και ο δεύτερος να δίνει το «παρών» τρεις φορές τον μήνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Φυσικά και τους δύο όρους δεν τους τήρησε ποτέ, με κάποιες πηγές να μένουν στον πρώτο όρο και να τον χαρακτηρίζουν άστοχο, εξηγώντας πως στην εν λόγω δομή διαμένουν πολλά γυναικόπαιδα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εύκολο στόχο για επίδοξους βιαστές.
«Το πρώτο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι τον άφησαν προτού να κλείσει το 18μηνο. Με τι κριτήρια; Τι είδαν στο πρόσωπό του και αποφάσισαν ότι δεν αποτελεί κίνδυνο και ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος; Το δεύτερο είναι το πού τον έστειλαν. Στην ανοικτή δομή που υπάρχουν 3.000 άτομα και, μεταξύ αυτών, 1.000 γυναικόπαιδα.
Σε μια περιοχή, τη Μαλακάσα, που έχει πλατείες και δάση. Δηλαδή ό,τι πιο πρόσφορο για επιθέσεις βιαστών. Εστειλαν τον λύκο στα πρόβατα», ανέφεραν στο «ΘΕΜΑ» αστυνομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Η αποφυλάκιση και οι επιθέσεις
Ο 23χρονος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και μετά από λίγους μήνες ξεκίνησε και πάλι τη δράση του. Από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου αποπειράθηκε να βιάσει πέντε γυναίκες, αλλά και ένα 13χρονο κορίτσι.
Τελικά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του χάρη -κυρίως- στην έγκαιρη παρέμβαση πολιτών που άκουσαν τις φωνές των γυναικών και προσέτρεξαν για βοήθεια.
Η πρώτη επίθεση μετά την αποφυλάκισή του έγινε στις 24 Οκτωβρίου.
Ηταν λίγο μετά τις 8 το βράδυ όταν ο «δράκος» επιτέθηκε σε μια 18χρονη η οποία περίμενε σε στάση λεωφορείου στη Γλυφάδα. Ο 23χρονος αρχικά ξεκίνησε να αυνανίζεται, με αποτέλεσμα η κοπέλα να φύγει από το σημείο, καλώντας τηλεφωνικά έναν φίλο της.
Ο δράστης την ακολούθησε και της χίμηξε. Στην προσπάθειά του να την ακινητοποιήσει της έκλεισε με το χέρι το στόμα και τη μύτη, με τη 18χρονη να αντιστέκεται σθεναρά. Τελικά μετά από πάλη ο δράστης διέφυγε τρέχοντας.
Η επόμενη επίθεση έγινε στις 15 Νοεμβρίου, στη συμβολή των οδών Παράσχου και Ασωπίου στην Αθήνα. Μια 26χρονη στάθμευσε το αυτοκίνητό της και είδε τον 23χρονο να την κοιτά επίμονα νομίζοντας ότι θέλει να την κλέψει. Την ακολουθούσε πεζός επί 5 λεπτά παρά τον έντονο βηματισμό της και τότε η κοπέλα έβαλε τις φωνές, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να φύγει τρομοκρατημένος.
Την επομένη, στις 16 Νοεμβρίου, ο 23χρονος έδρασε και πάλι.
Αυτή τη φορά θύμα του ήταν μια 52χρονη γιατρός που κινούνταν επί της οδού Στουρνάρη. Οταν η γυναίκα εισήλθε στην πολυκατοικία, ο άνδρας μπήκε μαζί της στον ασανσέρ, της έκλεισε το στόμα, της σήκωσε το φόρεμα και της θώπευσε τα οπίσθια. Για καλή της τύχη, όταν το ασανσέρ έφτασε στο ισόγειο, άνοιξε η πόρτα από άλλο άτομο και ο δράστης τράπηκε σε φυγή.
Η επόμενη επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά, το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου, όταν στο στόχαστρο του 23χρονου μπήκε μια ανήλικη κοπέλα 13 ετών. Το κορίτσι βρισκόταν επί της οδού Βαλτετσίου, όταν ο νεαρός τής επιτέθηκε και προέβη σε γενετήσιες πράξεις.
Το κορίτσι αντιστάθηκε καλώντας σε βοήθεια, με τον δράστη να τρέπεται σε φυγή. Οι τελευταίες επιθέσεις του 23χρονου καταγράφηκαν στις 20 Νοεμβρίου. Η μία έγινε στις 7.15 το πρωί, ενώ η δεύτερη μόλις 10 λεπτά αργότερα.
Στην πρώτη περίπτωση ο δράστης επιτέθηκε σε μια γυναίκα 29 ετών που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Νικηταρά.
Ο δράστης έριξε τη γυναίκα στο έδαφος και προέβη σε γενετήσιες πράξεις, μέχρι τελικά στο σημείο να προσέλθουν για βοήθεια κάτοικοι της περιοχής. Δέκα λεπτά αργότερα την ίδια ημέρα, ο 23χρονος προσπάθησε να ακινητοποιήσει μια 27χρονη επί της οδού Πηγής. Η γυναίκα προέβαλε αντίσταση και κατάφερε τελικά να διαφύγει.
protothema.gr