Οι ανά την Ελλάδα διανομείς εξακολουθούν να σκοτώνονται μαζικά την ώρα της τρομερά επικίνδυνης δουλειάς τους. Οι λόγοι και η κρατική αδιαφορία για το ζήτημα.
Από το 2015 και μετά, όταν άρχισε η σχετική θλιβερή καταμέτρηση, έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή εν ώρα εργασίας περισσότεροι από 50 διανομείς πανελλαδικά. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τα οποία η δουλειά τους εντατικοποιήθηκε λόγω των περιορισμών της πανδημίας, οι νεκροί είναι περισσότεροι από 30!
Το σενάριο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι περίπου πανομοιότυπο. Η πίεση, πολλές φορές αφόρητη, για να εκτελέσουν την παραγγελία, η μη προσοχή κάποιου άλλου οδηγού, η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, οι κακές καιρικές συνθήκες, όλα συντελούν έτσι ώστε να γίνει το μοιραίο.
Την προηγούμενη Κυριακή στον Ωρωπό παίχθηκε και πάλι το ίδιο έργο. Ενας διανομέας παρασύρθηκε από όχημα που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και σκοτώθηκε επί τόπου. Ηταν ανήλικος, ένα παιδί 17 ετών που ήθελε απλώς να βγάλει ένα μεροκάματο.
Η μεγάλη αλλαγή
Η δουλειά του διανομέα είναι εξ ορισμού επικίνδυνη. Συνεχείς ώρες πάνω στο μηχανάκι ανεξαρτήτως καιρού με την πίεση να τους καταδιώκει και το άγχος να τους κατατρώει, οι διανομείς αναμετρώνται καθημερινά με αναρίθμητους κινδύνους. Ομως, ακόμα και έτσι, οι νεκροί είναι πολλοί, πάρα πολλοί για να εξηγηθεί το φαινόμενο μόνο με την παραδοχή της επικινδυνότητας.
Τι έχει συμβεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια; Μία καλή εξήγηση δίνει το γεγονός ότι οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι διανομείς μετακόμισαν στην πλειοψηφία τους στις μεγάλες πλατφόρμες οι οποίες μετά και τις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, φρόντισαν να βελτιώσουν στοιχειωδώς τις συνθήκες εργασίας που προσφέρουν. Δεν λύθηκαν φυσικά όλα τα προβλήματα αλλά οι αμοιβές βελτιώθηκαν και τα προστατευτικά μέσα άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους.
Την ίδια ώρα όμως η μαζική μετακίνηση διανομέων στις μεγάλες και πολύ γνωστές πλατφόρμες της αγοράς, δημιούργησε κενά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της γειτονιάς (ψησταριές, πιτσαρίες και άλλα μικρά μαγαζιά εστίασης). Οι επιχειρηματίες του κλάδου συνηθίζουν να κινούνται με κύριο άξονα το εργατικό κόστος γι’ αυτό και άρχισαν να προσλαμβάνουν άπειρους, ανειδίκευτους και πολλές φορές ανήλικους διανομείς.
Μ’ αυτήν την κίνηση εξασφαλίζαν:
- 1. Χαμηλές αμοιβές οι οποίες πολλές φορές μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο μάλλον εξευτελιστικό ποσό των 3 ευρώ την ώρα.
- 2. Αδήλωτη εργασία, όπως κατέδειξε και η περίπτωση του 17χρονου από τον Ωρωπό ο οποίος δούλευε “μαύρα”.
- 3. Αγνοια, τις περισσότερες φορές, των νεαρών εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους, τους τρόπους προστασίας, τις νόμιμες αμοιβές και το νομικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα.
Ετσι οι εργοδότες, όχι όλοι αλλά αρκετοί, μπορούν να εντατικοποιούν την εργασία όσο χρειάζεται χωρίς να ανεβάζουν πολύ το εργατικό κόστος και την ίδια ώρα να εξασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοί τους είναι “πρόθυμοι” να κάνουν ότι τους ζητήσουν.
Τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζόμενων στην εστίαση τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγγείλει πολλάκις αυτήν την πρακτική και έχουν ενημερώσει-γραπτώς και διεξοδικά-τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.
Ομως, όπως καταγγέλλουν, έλεγχοι πρακτικά δεν γίνονται. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επεμβαίνουν όταν πια είναι πολύ αργά όπως στην περίπτωση του 17χρονου στον Ωρωπό.
Σε αναλυτική ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού-ξενοδοχείων τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “ακόμα ένας συνάδελφος διανομέας, ηλικίας μόλις 17 χρόνων προστέθηκε χθες στον μακρύ κατάλογο των αδικοχαμένων εργατών στη μάχη για το μεροκάματο, στην περιοχή του Ωρωπού.
Αυτή την φορά αποδεικνύεται με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, είναι εγκληματική!
Όχι μόνο τα μέτρα προστασίας, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων αντιμετωπίζονται σαν κόστος με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι διανομείς και άλλοι εργαζόμενοι να σκοτώνονται την ώρα της δουλειάς καθημερινά αλλά είναι αυτή που σπρώχνει παιδιά, που ακόμα δεν έχουν τελειώσει το σχολείο να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες για καλύψουν τα δυσβάσταχτα έξοδα που σήμερα καλείται να πληρώσει μια λαϊκή οικογένεια.
Ακόμα πιο προκλητικό είναι πως ενώ αυξάνονται τα «ατυχήματα» σε καθημερινή βάση, η κυβέρνηση αρνείται να εντάξει τους διανομείς στα ΒΑΕ, ενώ με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τα ατομικά μέτρα προστασίας για τους διανομείς- «συνεργάτες» συνεχίζει να απαλλάσσεται εξολοκλήρου η μεγαλοεργοδοσία- οι πλατφόρμες διανομής από την υποχρέωση να παρέχουν δωρεάν και κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας, με την υποχρέωση να δίνουν 10 ευρώ το μήνα (!) στους διανομείς για το κράνος. Συνεχίζει να απαλλάσσεται από τη συντήρηση και τα έξοδα κίνησης των οχημάτων των διανομέων”.
Τις επόμενες ημέρες, με αρχή από τη ΔΕΘ, οι διανομείς αναμένεται να πυκνώσουν και πάλι τις δράσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας, εκτός από προστατευτικά μέτρα και ένταξη στα ΒΑΕ, να ΜΗΝ εργάζονται κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας video διανομέα από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος γλίτωσε εκ θαύματος όταν ο δρόμος στον οποίο οδηγούσε μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά σε λίμνη λόγω της καταρρακτώδους βροχής.
Οι διανομείς θα επιμείνουν ιδιαίτερα σ’ αυτό επιχειρώντας να έχουν μαζί τους, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους, την κοινωνία.
Ολοι, έτσι και αλλιώς, έχουμε καταλάβει ότι δεν θα χάσει η βενετιά βελόνι αν δεν παραγγείλουμε καφέ όταν έξω χιονίζει ή έχει 40 βαθμούς.Οι άνθρωποι που φέρνουν στα σπίτια μας ότι ζητήσουμε έχουν και οι ίδιοι σπίτια που τους χρειάζονται γερούς και δυνατούς…
news247.gr