Δέκα τροφές που νομίζεις ότι είναι ανθυγιεινές αλλά δεν είναι!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Υδατάνθρακες, λιπαρά και αλκοολούχα ποτά είναι μερικές μόνο από τις τροφές που κόβεις μόλις αρχίσεις δίαιτα γιατί έχουν την φήμη πως «παχαίνουν» και δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές.

-Advertisement-

Ορισμένες από αυτές, όμως, έχουν την κακή αυτή φήμη χωρίς να την αξίζουν και τόσο καθώς είναι πηγές πολύτιμων συστατικών για των οργανισμό και δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου.

Βούτυρο
Οι διατροφολόγοι πλέον το επιτρέπουν σε μικρές ποσότητες, παρά τα κορεσμένα λιπαρά του. Τουλάχιστον, είναι πιο φυσική τροφή σε σχέση με τη μαργαρίνη, που έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες συν πέντε φορές περισσότερα τρανς λιπαρά, εκείνα που αυξάνουν την κακή (LDL) και μειώνουν την καλή χοληστερόλη.

Ζάχαρη
Ο κόσμος έχει συνδέσει στο μυαλό του τη ζάχαρη με κατεξοχήν αμαρτωλές τροφές – τούρτες, καραμέλες, παγωτά κοκ.H ζάχαρη όμως αυτή καθαυτή περιέχει απλά σάκχαρα, που αυξάνουν γρήγορα στο αίμα τα επίπεδα της αγαπημένης τροφής του εγκεφάλου και των μυών, της γλυκόζης. Αυτά τα σάκχαρα τα περιέχουν επίσης το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους λοιπόν, οι θερμίδες που θα πάρουμε από ζάχαρη, μέλι και φρούτα θα πρέπει να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Τα σάκχαρα αυτά τα έχουμε περισσότερο ανάγκη το πρωί, πριν τη γυμναστική και όταν νιώθουμε αδυναμία.

- Advertisement -

Πατάτες
Μπορεί να φιγουράρουν συχνά στις λίστες με τις πιο παχυντικές τροφές δεν παύουν ωστόσο να είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμινών C και B6.Εκτός αυτού, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο (νιώθουμε δηλαδή πλήρεις, με μικρή κατανάλωση θερμίδων), ενώ θεωρείται ότι προστατεύουν από αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όπως καταλαβαίνετε ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα αλλά και το είδος της πατάτας: Στο τηγάνισμά της παράγεται ακρυλαμίδιο, μια μάλλον καρκινογόνα κρυσταλλική ουσία που, ειδικά στα συσκευασμένα πατατάκια εντοπίζεται σε τρομακτικά υψηλές ποσότητες. Απαγορευτικό στα πατατάκια, λοιπόν. Η ψητή πατάτα είναι και νόστιμη και πιο υγιεινή επιλογή. Εκτός αυτού, οι πατάτες του εμπορίου ανήκουν στις τροφές που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων στην αγορά, για αυτό και είναι must να τις προμηθεύεστε από καταστήματα με βιολογικά.

Αυγά
Πρόκειται για μια πηγή πρωτεϊνών και έντεκα διαφορετικών βιταμινών και άλλων στοιχείων που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πίτσα
Λίγα κομμάτια πίτσα μια φορά στο τόσο δεν έβλαψαν κανέναν. Για απόλαυση δίχως ενοχές, υπάρχουν και πιο light επιλογές, με λεπτότερη ζύμη, λαχανικά αντί για αλλαντικά και ένα είδος τυριού (όχι ΚΑΙ τα τέσσερα). Τρώει και η Ζιζέλ (αλήθεια, υπάρχουν και φωτογραφίες).

Ποπ κορν
Προς θεού, όχι εκείνα με το βούτυρο που θα πάρεις στο σινεμά. Το ποπ-κορν από μόνο του είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε λίπη – όταν δεν το έχεις βουτήξει σε αχρείαστες ποσότητες βουτύρου ή λαδιού.

Μπύρα και κρασί
Τα αλκοολούχα ποτά είναι γνωστό πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, λειτουργώντας αρνητικά προς οποιαδήποτε απόπειρα βάρους, όμως η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, χάρη στα συστατικά από τα οποία παράγεται δηλαδή το νερό, τη βύνη κριθαριού, τη μαγιά και το λυκίσκο.

Το κρασί με τη σειρά του, αν καταναλωθεί με μέτρο, παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2 και νιασίνη.

Φυστικοβούτυρο
Ενώ γενικά πρέπει να καταναλώνονται μικρές ποσότητες, η συγκεκριμένη τροφή είναι πηγή πρωτεΐνης, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια κ.α.)
Υπάρχει και η καλή πλευρά των υδατανθράκων: το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και η κινόα. Αυτοί λοιπόν οι υδατάνθρακες αποδεικνύονται ωφέλιμοι, αφού περιέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και αποτρέπουν το φούσκωμα, τα καρδιακά νοσήματα, ακόμα και τον καρκίνο και το διαβήτη, όπως υποστηρίζει η γνωστή διατροφολόγος Σαμάνθα Χέλερ.

Τυρί
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, δύνανται να μειώσουν την πίεση, να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, να βοηθήσουν στο μεταβολισμό, ακόμη και να επεκτείνουν τη ζωή μας κατά κάποια χρόνια (!). Να προτιμάτε τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, όπως το κατίκι δομοκού, η μυζήθρα και το ανθότυρο.

πηγη-runnfun.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *