Ήταν ακριβώς πριν από δέκα χρόνια – Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοινώνει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης
Στις 23 Απριλίου 2010, από το λιμανάκι του ακριτικού Καστελόριζου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει με διάγγελμα την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Μια απόφαση που προκαλεί πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισοπέδωση ανατρέποντας παραδοσιακούς κομματικούς συσχετισμούς, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις σε «λουκέτο».
Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων το πρωί της επόμενης ημέρας προφητεύουν όσα ακολουθούν:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσφυγή άνευ όρων. Πάμε στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ κι όποιος αντέξει
ΤΑ ΝΕΑ: Ελλήνων Οδύσσεια. Ο κύβος ερρίφθη – πάμε «τρόικα». Τρία (τουλάχιστον) χρόνια σκληρής λιτότητας
ΤΟ ΒΗΜΑ: Θρίλερ διαρκείας! Αβεβαιότητα παρά την προσφυγή. Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαστική προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης – Υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ για 5 έτη – Στρος – Καν: Είμαστε έτοιμοι
ΕΘΝΟΣ: Καταφύγιο στον μηχανισμό ΕΕ – ΔΝΤ. Αιφνιδιασμός Γιώργου από το Καστελόριζο
Η ΑΥΓΗ: Να μιλήσει ο λαός. Τον εκρηκτικό μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ πυροδότησε από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οδηγούν το λαό σε όλεθρο και θυσίες χωρίς τέλος. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράδοση άνευ όρων Γιώργου στο ΔΝΤ. Ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν διαπραγματευθεί τους όρους
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παραδιδόμαστε και επίσημα στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Εξέπεμψε SOS από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάτησε τη σκανδάλη. Πήγε στο… Καστελλόριζο ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την προσφυγή στο «σχέδιο στήριξης»
ΑΥΡΙΑΝΗ: Παράδοση άνευ όρων στο ΔΝΤ και στο βάθος χρεωκοπία. Έρχεται πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μαζί με την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο μεγάλος φόβος. Τρομοκρατημένοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μετά την προσφυγή σε ΔΝΤ-ΕΕ
Από την πανδημία του ΔΝΤ στον κορωνοϊό
Σήμερα, ακριβώς 10 χρόνια μετά, η «μαύρη επέτειος» από την πρόσδεση της χώρας στον μηχανισμό του Ταμείου και την παράδοση της εξουσίας σε μια πολυεθνική, άστοχη και κυνική τεχνοκρατική ομάδα συμπίπτει με την αναπάντεχη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει όλα τα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η σύγκριση γίνεται αβίαστα.
Τα υπερ- ελλείμματα που άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και η τραγική έως εγκληματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και των “κηπουρών” του, κατέστησε την χώρα διεθνώς ως το “μαύρο πρόβατο”. Μέσα σε λίγους μήνες κορυφαία διεθνή ΜΜΕ φιλοξένησαν περισσότερα από 15.000 άρθρα για την Ελλάδα (στοιχεία από έκθεση ΕΛΙΑΜΕΠ) τοποθετώντας στους τίτλους λέξεις όπως “αναξιοπιστία”, “διαφθορά”, “γραφειοκρατία”, “χρεοκοπία” κ.α. Οι δηλώσεις επίσημων αξιωματούχων εκείνης της κυβέρνησης περι διεφθαρμένων Ελλήνων και χώρας Τιτανικού σε συνδυασμό με το εκρηκτικό δημόσιο χρέος λειτούργησαν ως επιταχυντής για την έλευση των περίφημων μνημονίων τα οποία με την σειρά τους επέφεραν κοινωνική ισοπέδωση.
Οι ευθύνες του συνόλου του πολιτικού προσωπικού έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδοθεί – και σε όσους προκάλεσαν την οικονομική διάσταση της κρίσης και σε όσους την αργότερα την μετέτρεψαν σε κοινωνικοπολιτική με τον άκρατο λαϊκισμό.
Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού απο την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστήσει την Ελλάδα ως το θετικότερο παράδειγμα παγκοσμίως. New York Times, Washington Post, CNN, Times, Bloomberg, Reuters και άλλα διεθνή ΜΜΕ αναγνωρίζουν ότι οι κατά τα άλλα απείθαρχοι Έλληνες παρέδωσαν μαθήματα υπευθυνότητας και πως η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει το λαό της.
Μια ματιά στα μακάβρια στατιστικά της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Μ. Βρετανίας, ΗΠΑ κ.α. αρκεί για να γίνει αντιληπτό τι έως τώρα έχει αποφύγει χάρη στην έγκυρη αντίδραση του πρωθυπουργού και την αρμονική συνεργασία πολιτικού προσωπικού, Ελλήνων επιστημόνων και κοινωνίας. Το ΕΣΥ αν και βαριά τραυματισμένο απο την οικονομική δυσπραγία της προηγούμενης δεκαετίας κατάφερε να ανταποκριθεί ηρωϊκά. Το ίδιο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όπως και η αντιπολίτευση που σε γενικές γραμμές έχει επιδείξει – τουλάχιστον προς ώρας – ωριμότητα.
Καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχή εως τώρα έκβαση αποτελεί και το γεγονός ότι οι ήρωες αυτής της κρίσης είναι πρόσωπα όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και όλο το προσωπικό του συστήματος υγείας και όχι οι λαϊκιστές της πλατείας Συντάγματος ή κάποιοι τσαρλατάνοι όπως ο Αρτέμης Σώρρας.
Βέβαια, ο επιδημιολογικός δρόμος ακόμα είναι μακρύς και μακρύτερο θα είναι το μονοπάτι για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται ότι κερδίζει στην πρώτη κρισιμότερη μάχη της ζωής και του θανάτου.