Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι καταγγελίες ακτιβιστών των δικαιωμάτων των ζώων έφεραν αποτέλεσμα – Πώς σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ την απόφαση
Η απόφαση του ελληνικού υπουργείου σχολιάζεται εκτενώς από τον βρετανικό Τύπο.
Ωστόσο, παρά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου, διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων συνεχίζουν και αντιδρούν, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: «Πολλοί είναι οι ακτιβιστές που αναφέρουν ότι παρά την απόφαση τίποτα δεν θα αλλάξει στο νησί κι ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» για να σταματήσουν τα γαϊδουράκια να υποφέρουν. Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση γιατί ο σκοπός ήταν να φέρουμε πράγματα στο φως και να ξεκινήσουμε μία συνομιλία. Ωστόσο ο στόχος μας δεν είναι να βελτιώσουμε την ζωή των «δούλων», είναι να τα απελευθερώσουμε ολοκληρωτικά», ανέφερε η 42χρονη ακτιβίστρια Μαρία Σκούρτα.
Το σχετικό δημοσίευμα, εκτός από την απόφαση του ελληνικού υπουργείου, σχολιάζει την κατάσταση που επικρατούσε το καλοκαίρι στη Σαντορίνη όπου πολλά γαϊδουράκια υπέφεραν.
«Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα γαϊδουράκια έκαναν μία 20λεπτη διαδρομή από το λιμάνι στα Φηρά και το αντίστροφο με τους τουρίστες στην πλάτη τους κάτω από τον καυτό ήλιο επί δέκα ώρες σε καθημερινή βάση», προσθέτει.
Το σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τα ζώα, κουβαλώντας για ώρες τουρίστες με αρκετά παραπανίσια κιλά, τραυματίζουν την σπονδυλική στήλη.
Στη σχετική απόφαση του ελληνικού υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης απαγορεύεται να μεταφέρουν φορτίο με βάρος άνω των 100 κιλών κι ότι οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να διασφαλίζουν την καλή κατάσταση της υγείας των ζώων. Τέλος διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρησιμοποίηση άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων καθώς και θηλυκών την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.