Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που υφίστανται αυτή την περίοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία δυο από τις επιχειρήσεις στις οποίες διατηρούν συμμετοχή και δραστηριότητα σε Ρωσία και Ουκρανία οι επιχειρηματικές οικογένειες Δαυίδ και Λεβέντη.
Ο λόγος αφενός για την εταιρεία παραγωγής και διάθεσης επαγγελματικών ψυγείων, Frigoglass, η οποία διατηρεί εργοστάσιο στη Ρωσία, αφετέρου για την Coca-Cola HBC, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμφιαλωτή της Coca-Cola παγκοσμίως με παρουσία σε 29 χώρες, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία, όπου διατηρεί δέκα εργοστάσια αλλά και στην Ουκρανία, όπου πρόσφατα προχώρησε στη διακοπή της παραγωγής.
Αμφότερες οι εισηγμένες επιχειρήσεις, η Frigoglass στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η Coca-Cola HBC η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και σχετίζονται άμεσα με την εξέλιξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων σε Ρωσία και Ουκρανία.
Η Ρωσία η μοναδική μονάδα τροφοδοσίας της Ευρώπης μετά την πυρκαγιά στη Ρουμανία
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη Frigoglass με βάση τη σχετική ενημέρωση που παρείχε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντικατοπτρίζουν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του ομίλου.
Μάλιστα η θυγατρική της Frigoglass στη Ρωσία διατηρεί ισχυρό εξαγωγικό εκτόπισμα σε άλλες χώρες αλλά και σε θυγατρικές του ομίλου, δεδομένου ότι αποτελεί την κύρια μονάδα παραγωγής της επιχείρησης στην Ευρώπη, μετά την πυρκαγιά που έπληξε εντός του 2021, το δεύτερο εργοστάσιό της που εδρεύει στη Ρουμανία.
Μάλιστα η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του ομίλου για το 2021. Επιπλέον η Frigoglass προμηθεύεται πρώτες ύλες από τη Ρωσία, οι οποίες αξιοποιούνται από τη θυγατρική της στην εν λόγω χώρα και αποτελούν το 23% του κλάδου επαγγελματικής ψύξης με βάση στοιχεία της εταιρείας για το 2021. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των βασικών πελατών της είναι τόσο η Coca-Cola όσο και η Heineken.
Η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στην Ουκρανία και η “βουτιά” της μετοχής
Σε ό,τι αφορά την Coca-Cola HBC προέβη πρόσφατα στην απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό να παραμείνει κατ’ οίκον, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την ρωσική εισβολή επί ουκρανικού εδάφους.
Ταυτόχρονα η μετοχή της στο ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση δεδομένης της αβεβαιότητας που προέρχεται από το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και την δραστηριότητα του ομίλου στην περιοχή, καταγράφοντας διαρκή υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες, κόντρα στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το 2021.
Η μετοχή της Coca-Cola HBC στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 με τη μετοχή της τη Δευτέρα να υποχωρεί κατά 6,22% και την Τρίτη να υποχωρεί περαιτέρω κατά 6,04%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη μετοχή της εταιρείας και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου την Τρίτη έγραψε πτώση κατά 6,91%.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Zoran Bogdanovic, στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία έχει ήδη ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτό της εναλλακτικής προμήθειας προϊόντων από την Αφρική και την Ασία.
Ειδικότερα η Coca-Cola HBC δραστηριοποιείται με παραγωγικές στο Κίεβο για περισσότερα από 20 χρόνια και εισφέρει αυτή τη στιγμή 0,27% του ΑΕΠ της Ουκρανίας.
Στη συγκεκριμένη χώρα παράγονται προϊόντα όπως αναψυκτικά, χυμοί, εμφιαλωμένο νερό, συσκευασμένο τσάι, τα οποία συσκευάζονται σε μεταλλικά κουτάκια αλουμινίου, σε χαρτονένιες συσκευασίες τύπου Tetrapack αλλά και σε γυάλινες φιάλες.
Ταυτόχρονα η Coca-Cola HBC διατηρεί εμπορικές σχέσεις με 1.400 τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές επί ουκρανικού εδάφους, από τους οποίους αντλεί – μεταξύ άλλων – πρώτες ύλες όπως είναι η ζάχαρη.
Πηγή: Capital.gr