Ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε έργα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν το Δήμο Στυλίδας, κατά τη διάρκεια της πέμπτης ειδικής Συνάντησης – Συνεδρίασης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2023.
Η τοποθέτηση του Υπουργού:
Απολογιστικά, και σε βάθος τετραετίας, θέλω να αναφερθώ σε 26 συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες για τον Δήμο Στυλίδας.
Έργα που έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται και σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έργα πνοής, έργα σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών και την ανάπτυξη της περιοχής.
Έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή, κρατική ή ιδιωτική, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης.
Συγκεκριμένα:
1ο. Αναβάθμιση Λιμένα Στυλίδας.
Εγκρίθηκε, στο τέλος του 2021, η περιβαλλοντική μελέτη του έργου «Εκβάθυνση Διαύλου και Λιμενο-λεκάνης και Επέκταση Προβλήτας Λιμένα Στυλίδας», και, τον Σεπτέμβριο του 2022, με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε και η οριστική μελέτη του έργου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2009 μέχρι και το 2019, δηλαδή επί μία δεκαετία, δεν είχε εγκριθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Ως Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε σε επικοινωνία με τον Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, ώστε να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 19,6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Δημιουργούνται, έτσι, οι προϋποθέσεις υλοποίησης – μέχρι το τέλος του 2025 – ενός έργου – ορόσημου για την Ανατολική Φθιώτιδα.
Συγκεκριμένα, το έργο αφορά τόσο την επέκταση και βελτίωση του υφιστάμενου λιμένα Στυλίδας, όσο και τη λειτουργία του συνόλου του λιμένα.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα έργα διακρίνονται σε τρεις ζώνες:
- Την εμπορική ζώνη, που αναπτύσσεται σε δύο μέρη, ένα στην περιοχή του κεντρικού προβλήτα και ένα στο δυτικό άκρο, για μεσοπρόθεσμη αποθήκευση.
- Τη ζώνη επαγγελματικής αλιείας, που προβλέπεται δυτικά του κεντρικού προβλήτα.
- Τη ζώνη αναψυχής ανατολικά του προβλήτα, όπου θα φιλοξενούνται και τα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, στην οποία περιλαμβάνεται επαρκής χώρος για τη διαχείμαση και επισκευή σκαφών.
Η συνολική έκταση των επεμβάσεων για την κατασκευή των κρηπιδωμάτων, τους χερσαίους χώρους και τις εκβαθύνσεις ανέρχεται σε 494.000 τ.μ.
Το έργο είναι εμβληματικό, καθώς θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όσο και γενικότερα της χώρας μας, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος Λιμένας απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον κόμβο σύνδεσης της ΠΑΘΕ με την Ε65 αλλά και του υπό κατασκευή διαγώνιου άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίριου, ενώ συνδέεται και με την σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων.
2ο. Ανέγερση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών.
Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα, πολεοδομικής και χρηματοδοτικής φύσης.
Με ισχυρή πολιτική βούληση, συντονισμό και επιμονή, ξεπεράσαμε τα εμπόδια και το έργο προχωρά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με τη συμβολή των Κτιριακών Υποδομών.
Σημειώνεται πως, για την ολοκλήρωσή του, εξασφαλίστηκαν πόροι, από το Υπουργείο Οικονομικών, ύψους 700.000 ευρώ.
Το νέο, υπό ανέγερση, κτίριο, 250 τ.μ., θα περιλαμβάνει βιοχημικό – αιματολογικό εργαστήριο, αίθουσα μικροεπεμβάσεων, τμήμα φυσικοθεραπείας, δίκλινο θάλαμο ημερήσιας νοσηλείας, 3 εξεταστήρια (1 εκ των οποίων παιδικό), γραφείο ΕΚΑΒ 24ωρης βάσης, γραμματεία – χώρο υποδοχής, χώρο ανάπαυσης προσωπικού και ιατρικού προσωπικού και αποθήκη, ενώ θα υπάρξει και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Ο Οργανισμός που ήδη εκδόθηκε, προβλέπει γενικό γιατρό ή παθολόγο, παιδίατρο, δύο νοσηλευτές, έναν επισκέπτη υγείας και μία ειδικότητα τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων.
Η 5η ΥΠΕ έχει αναλάβει τη στελέχωση με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Έχει ολοκληρωθεί η στατική ενίσχυση του κτιρίου.
Είναι υπό κατασκευή ο περιβάλλον χώρος, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις του κτιρίου.
Εντός δύο μηνών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο, αναβαθμίζοντας σημαντικά και ποιοτικά τις υγειονομικές δομές στην Ανατολική Φθιώτιδα.
3ο. Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Στυλίδας.
Η 5η ΥΠΕ χρηματοδοτήθηκε με 250.000 ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας να αναβαθμιστούν.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Υγείας Στυλίδας παρέλαβε έναν νέο βιοχημικό αναλυτή, κλίβανο, νέο καρδιογράφο και νέες στολές εργασίας για το προσωπικό.
Είχα την ευκαιρία, πρόσφατα, να επισκεφτώ το Κέντρο Υγείας της περιοχής, και να διαπιστώσω τη σημασία αυτών των προμηθειών στην καθημερινότητα πολιτών και εργαζομένων.
Επίσης, το Περιφερειακό Ιατρείο Πελασγίας αναμένεται να παραλάβει έναν νέο καρδιογράφο.
Τέλος, η 5η ΥΠΕ έχει εντάξει, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Υγείας Στυλίδας.
4ο. Εκσυγχρονισμός αγωγού ύδρευσης.
Η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης από τις πηγές της Παλαιοκερασιάς μέχρι τον Αχινό και τις Ράχες χρηματοδοτήθηκε, στις 4 Ιανουαρίου 2021, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το ποσό του 1,05 εκατ. ευρώ, όσος ήταν και ο Προϋπολογισμός του έργου.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής, έχει κατασκευαστεί όλο το δίκτυο, μήκους περίπου 12.500 μ., και, παρά τις δυσκολίες που υφίστανται, αναμένεται να ολοκληρωθεί τη θερινή περίοδο.
5ο. Εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Εντάχθηκαν τα παρακάτω έργα:
- Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ.
- Αγροτική οδοποιία, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.
- Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.
- Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας, προϋπολογισμού 37.000 ευρώ.
6ο. Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος 2».
Ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με 120.000 ευρώ, για την προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού.
7ο. Εντάξεις αγροτικών έργων.
Εντάχθηκε, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο μέτρο 4.3.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έργο ύψους 500.000 ευρώ, που αφορά τη βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Επίσης, αξιολογείται θετικά η υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ.
Εκτιμούμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
8ο. Έκτακτες χρηματοδοτήσεις.
Υπήρξαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, εκτός Προϋπολογισμού του Δήμου, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ:
- για έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες, ύψους 130.000 ευρώ,
- για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ύψους 215.283 ευρώ,
- για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 306.244 ευρώ,
- για αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 248.000 ευρώ,
- για θέρμανση σχολικών μονάδων, ύψους 57.100 ευρώ.
Ανάμεσα στα έργα υποδομής, είναι η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο Αυλάκι και τον Αχινό, καθώς και έργα υποδομής στη Σπαρτιά.
9ο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος.
Εντάχθηκε, στο Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», το έργο του εκσυγχρονισμού της παλαιάς βιομηχανικής μονάδας ελαιουργικής στην πόλη της Στυλίδας, προϋπολογισμού 8,7 εκατ. ευρώ.
10ο. Χρηματοδότηση ΤΟΕΒ.
Χρηματοδοτήθηκαν οι ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας, με ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των ωφελουμένων είναι και ο ΤΟΕΒ Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της κεντρικής σούδας στο Αυλάκι.
11ο. Ενίσχυση ελαιοπαραγωγών.
Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, προχώρησε στη χορήγηση ενισχύσεων σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, με την μορφή άμεσης επιχορήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ελαιοπαραγωγών.
Παράλληλα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μία σημαντική απόφαση, που έδωσε λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών».
Καταχωρήθηκε η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».
Δόθηκε έτσι το «πράσινο φως» στους ελαιοπαραγωγούς να εξάγουν ελιές «Καλαμών», ανάμεσά τους και ελαιοπαραγωγοί από εδώ, από την περιοχή του Δήμου.
12ο. Απαλλαγή υποχρέωσης επιστροφής ενισχύσεων στο Ελληνικό Δημόσιο από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από πολύμηνη, εντατική δουλειά, ολοκλήρωσε μια πολυετή εκκρεμότητα, που αφορά τη διευθέτηση 5 υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υποθέσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων – αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια.
Για τη Φθιώτιδα, το συνολικό ποσό απαλλαγής υπερβαίνει τα 3,2 εκατ. ευρώ, πέραν του ατομικού ποσού απαλλαγής του κάθε αγρότη.
Ωφελούμενος και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, με ποσό απαλλαγής περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.
13ο. Ενίσχυση υποδομών σχολικών μονάδων.
Εξασφαλίσαμε, κατόπιν συνεργασίας με την Εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», (Hellenic Energy σύμφωνα με τη νέα ονομασία), την ενίσχυση των Δημοτικών Σχολείων Στυλίδας, Αχινού, Ραχών, Πελασγίας και Γλύφας, με 6 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 6 βιντεοπροβολείς και 5 διαδραστικούς πίνακες.
Επιπλέον, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με 57.100 ευρώ για τη θέρμανση σχολικών μονάδων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
14ο. Καθορίστηκε χερσαία ζώνη στην παραλία Ραχών, υπαγόμενη στο Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.
Η μέχρι πρότινος κατάσταση υποβάθμιζε τις δυνατότητες υποδοχής και εξυπηρέτησης πλωτών μέσων, ενώ απέκλειε κάθε μελλοντικό έργο υποδομής.
Η χερσαία ζώνη έχει ενισχύσει τον παραλιακό χαρακτήρα της περιοχής, τέθηκαν κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας σχετικά με τη λειτουργία της και προσδίδεται αναπτυξιακός χαρακτήρας στην περιοχή, αποφέροντας πολλαπλά, μακροπρόθεσμα οφέλη στην Ανατολική Φθιώτιδα.
Το Λιμενικό Ταμείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τη φετινή θερινή περίοδο, αναμένεται η προμήθεια και εγκατάσταση νέας, πλωτής εξέδρας ελλιμενισμού μικρών σκαφών, η οποία εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει περισσότερους χρήστες του λιμένα.
15ο. Αναστολή νέων οικοδομικών αδειών στην Παραλία Ραχών.
Το πρώτο – και το πιο δύσκολο – βήμα για την άρση του μέτρου, έγινε.
Οι Δημοτικές Κοινότητες Στυλίδας, Πελασγίας και Εχιναίων, που περιλαμβάνει την παραλία Ραχών, εντάχθηκαν στον 3ο κύκλο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».
Οι σχετικές διακηρύξεις για τις μελέτες εγκρίθηκαν, χθες.
Συνεχίζουμε, βήμα-βήμα, προκειμένου να λυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 2011, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αλλά και – συνολικά – για την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής.
16ο. Επέκταση Λιμένα Καραβόμυλου.
Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την επέκταση του λιμένα.
Υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που δεν έχουν καλυφθεί.
Εργαζόμαστε, στο πλαίσιο του εφικτού, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση.
17ο. Σύνδεση Νεράιδας με Παράπλευρο Οδικό Δίκτυο.
Πρόκειται για κατασκευή νέας ασφαλτοστρωμένης οδού, πλάτους 5,5 μέτρων και μήκους 550 μέτρων, η οποία ξεκινά συνδεόμενη ισόπεδα στην υφιστάμενη οδό προς Στυλίδα, στα δεξιά του αυτοκινητόδρομου, διέρχεται από το υπάρχον τεχνικό δίκτυο και, οδεύοντας παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο, καταλήγει, συνδεόμενη ισόπεδα, στην υφιστάμενη οδό προς Νεράιδα, στα αριστερά του αυτοκινητόδρομου.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αναθέσει σε Σύμβουλο και επικαιροποιεί τις μελέτες.
Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, καθώς έχει γίνει ο έλεγχος για τις απαλλοτριώσεις που απαιτεί το έργο και υφίσταται εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Με την επικαιροποίηση των μελετών, αναμένεται ο προϋπολογισμός του έργου να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ.
Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει μέχρι αρχές Απριλίου.
18ο. Ζητήματα απαλλοτριώσεων.
Για το τμήμα Κόμβος Ραχών – Αχλάδι – Agroinvest, οι πίνακες ολοκληρώνονται, και θα αποσταλούν, σε 1-2 εβδομάδες, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την εξεύρεση πόρων προς αποζημιώσεις.
19ο. Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Υπογράψαμε Σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Για την περιοχή του Δήμου Στυλίδας, περιλαμβάνεται:
1ον. Γραμμή Τιθορέα – Στυλίδα, με 1 καθημερινό ζεύγος δρομολογίων να εξυπηρετεί τις στάσεις Τιθορέα, Αμφίκλεια, Λιλαία, Μπράλος, Γοργοπόταμος, Λειανοκλάδι, Μουσικό Σχολείο Λαμίας, Καλύβια, Ρεβένια, Παγκράτι, Λαμία, Ροδίτσα, Μεγάλη Βρύση, Αγ. Μαρίνα, Βασιλική, Στυλίδα.
2ον. Γραμμή Λειανοκλάδι – Στυλίδα, με 2 καθημερινά ζεύγη δρομολογίων και 4 επιπλέον που διεξάγονται μέσω λεωφορείου.
20ο. Ενίσχυση Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σπαρτιάς.
Επετεύχθη κρίσιμη υπογραφή συμφωνίας, τον Μάιο του 2021, με τραπεζικό όμιλο, ώστε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να στηριχθεί έμπρακτα, σε νέα, υγιή βάση.
Σημειώνω πως ο Συνεταιρισμός, κατά τη φετινή περίοδο, αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη άνω των 150.000 ευρώ.
21ο. Αναβάθμιση των ΚΕΠ.
Το έργο της αναβάθμισής τους εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών να μετατραπούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop), δηλαδή σε δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία.
Ο Δήμος Στυλίδας χρηματοδοτείται με 100.000 ευρώ μέσω της δράσης για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, Tablets και την ανακαίνιση των ΚΕΠ.
22ο. Πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και ενίσχυση της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στην περιοχή.
1ον. Αναδείξαμε, με ορθολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, την ανάγκη επανεξέτασης του ζητήματος παραμονής του Υποκαταστήματος στη Στυλίδα.
Ο στόχος – μέχρι σήμερα – επετεύχθη.
2ον. Αναζητήθηκαν, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, οι δυνατότητες τοποθέτησης ΑΤΜ σε κεντρικό σημείο της Γλύφας.
Και αυτός ο στόχος επετεύχθη.
23ο. Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.
Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.
Για τον Δήμο Στυλίδας, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στο Λιμανάκι Βαθυκοίλου.
24ο. Χορηγία πετρελαίου θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.
Μετά από συγκεκριμένα αιτήματα ιερών ναών του Δήμου, εξασφαλίστηκε – μέσω δωρεάς – σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε ιερούς ναούς της περιοχής.
25ο. Σταθμός Ζωής στην Παραλία Ραχών.
Μετά από δωρεά του ιδιωτικού τομέα, ο Σύλλογος «ΑΛΟΠΗ» απέκτησε έναν νέο, σύγχρονο, Σταθμό Ζωής για παροχή Πρώτων Βοηθειών, αποτελούμενο από αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με 2 σετ ηλεκτροδίων, καμπίνα, Rescue Kit, Lifevac Kit και Σταθμό Α’ Βοηθειών.
Ο Σταθμός Ζωής έχει εγκατασταθεί στην Παραλία Ραχών.
26ο. Έργα αποχέτευσης παραλιακών περιοχών του Δήμου.
Άφησα, για το τέλος, ένα έργο που αναφέρεται στην επόμενη μέρα, που θα απασχολήσει και το δεύτερο μέρος της συζήτησής μας, με δικές σας προτάσεις και παρεμβάσεις.
Θεωρώ έργο υψίστης προτεραιότητας την ένταξη έργων που αφορούν στην κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων και βιολογικό καθαρισμό λυμάτων των παραλιακών περιοχών του Δήμου Στυλίδας.
Έχει ήδη ενταχθεί η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, αναμένεται – σύντομα – να ενταχθεί και η αναβάθμιση του βιολογικού των Καμένων Βούρλων, η Στυλίδα ήδη εξυπηρετείται από τον βιολογικό καθαρισμό της Λαμίας, άρα με την ένταξη των περιοχών του Αχινού, της Κουβέλας, του Καραβομύλου, των Ραχών, της Παραλίας Ραχών και της Γλύφας, θα μιλάμε για μια ολιστική αντιμετώπιση των λυμάτων για τον Μαλιακό Κόλπο, έργο πρώτης προτεραιότητας, με ισχυρότατο αναπτυξιακό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Γνωρίζω πως για το μεγαλύτερο μέρος έχει υποβληθεί σχετική πρόταση, χρειάζεται σκληρή δουλειά, συντονισμένες προσπάθειες και αρκετοί πόροι, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.