Στις 19 Νοεμβρίου 1988 η Χριστίνα Ωνάση βρίσκεται νεκρή, σε ηλικία 37 ετών, στη μπανιέρα του διαμερίσματος της στενής φίλης της, Μαρίνας Ντιντερό, στο Μπούενος Άιρες.

Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκε από οξύ πνευμονικό οίδημα. Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν, μέχρι σήμερα, αδιευκρίνιστες

Τα ευρήματα της έρευνας των αστυνομικών αρχών στο δωμάτιό της δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Πληροφορίες, ωστόσο, έκαναν λόγο για ένα άδειο μπουκάλι από βαρβιτουρικά, που βρέθηκε δίπλα από τη μπανιέρα της. Το μόνο βέβαιο είναι πως η πόρτα της δεν είχε παραβιαστεί και η Χριστίνα δεν έφερε εξωτερικές αμυχές, που να υποδεικνύουν κάποια επίθεση.

Ο στενός κύκλος συγκλονίστηκε από το χαμό της, καθώς η εικόνα που τους έδινε ήταν εκείνη μιας γυναίκας ερωτευμένηςχαρούμενης και «γεμάτης ζωής».

Η Χριστίνα, άλλωστε, σχεδίαζε το διάστημα εκείνο το γάμο της με τον Γιώργο Τσομλεκτζόγλου, αδερφό της φίλης της, Ντιντερό.

Η σορός της μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Σκορπιό, δίπλα στον αδελφό της και τον πατέρα της.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1950 στη Νέα Υόρκη και ήταν το δεύτερο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης συζύγου του, Τίνας Λιβανού.

Οι γονείς της χώρισαν το 1960 και εκείνη ακολούθησε στην Αγγλία τη μητέρα της, η οποία παντρεύτηκε λίγο αργότερα τον Τζον Σπενσερ – Τσώρτσιλ.

Βίωσε έντονα την έλλειψη της οικογενειακής στοργής, καθώς φέρεται να ζούσε στη σκιά του μεγάλου αδερφού της, ενώ αναγκαζόταν να «κλείνει ραντεβού» για να δει τον πατέρα της.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι τραγικές απώλεις που την σημάδεψαν

Η μοίρα της έδειξε το σκληρό της πρόσωπο όταν, σε διάστημα 29 μηνών, η Χριστίνα έχασε όλη της την οικογένεια.

Το 1973 σκοτώθηκε, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο αδερφός της, Αλέξανδρος, σε αεροπορικό δυστύχημα, ενώ ένα χρόνο αργότερα πέθανε και η πολυαγαπημένη της μητέρα από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Τον Μάρτιο του 1975 πεθαίνει, τέλος, και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος είχε προβληθεί νωρίτερα από μία σπάνια μυασθένεια.

Η ίδια μπήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων όταν σκοτώθηκε ο αδερφός της, ενώ μετά την απώλεια του πατέρας της βρέθηκε κληρονόμος του 55% της περιουσίας του, αξίας 408 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να διαχειριστεί.

Η θυελλώδης προσωπική ζωή

Στη σύντομη ζωή της, η Χριστίνα Ωνάση απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου, όχι τόσο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, όσο για την ταραχώδη προσωπική της ζωή και τους τέσσερις αποτυχημένους γάμους της.

Παντρεύτηκε πρώτη φορά σε ηλικία 21 ετών, προκαλώντας την οργή των γονιών της, που δεν ενέκριναν τον, κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό τηςΤζόζεφ Μπόλκερ.

Ο δεύτερος γάμος της κράτησε μόλις 14 μήνες και έληξε με μια έκτρωση, καθώς πίστεψε ότι ο Αλέξανδρος Ανδρεάδης δεν ήθελε εκείνη, αλλά την κληρονομιά που είχε μόλις αποκτήσει.

Για πολλούς ο ρώσος Σεργκέι Καούζοφ – σύμφωνα με μία εκδοχή πράκτορας της KGB – υπήρξε ο μόνος άνδρας που την αγάπησε πραγματικά. Για να παντρευτούν, εκείνη τα άφησε όλα πίσω της και μετακόμισε στη Μόσχα.

Το 1984 η Χριστίνα θα παντρευτεί τον τελευταίο της σύζυγο σε έναν «γάμο συμφερόντων» όπως τον χαρακτήρισαν. Ο Τιερί Ρουσέλ της χάρισε την κόρη της, Αθηνά, αλλά και μπόλικη απογοήτευση, αφού σύντομα διαπίστωσε πως την απατούσε και είχε, μάλιστα, αποκτήσει παιδί από την ερωμένη του, Γκάμπι Λάντχαγκε.

Η Ωνάση πήρε τότε την κόρη της και εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Μία γυναίκα που αναζητούσε την ευτυχία

Η Χριστίνα Ωνάση υπήρξε, κατά γενική ομολογία, μια δυστυχισμένη γυναίκα. Από μικρή ηλικία χαρακτηρίστηκε «προβληματική και με έντονα ψυχολογικά προβλήματα».

Πάλευε για χρόνια με την κατάθλιψη και τον άστατο συναισθηματικό της κόσμο, ενώ δυσκολευόταν να αποδεχτεί την εικόνα της με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά διατροφικά προβλήματα στην προσπάθεια της να χάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά κιλά.

Η Ωνάση έκανε συχνή χρήση βαρβιτουρικών και αμφεταμίνης, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 νοσηλεύτηκε, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση ηρεμιστικών.

 

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου