Από το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη δράση «Ευρωπαϊκά σχέδια συνεργασίας». Το υποπρόγραμμα Πολιτισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν συνολικά περίπου 130 έργα.
Τα ευρωπαϊκά σχέδια συνεργασίας είναι διακρατικά σχέδια, στα οποία μπορούν να υποβάλουν πρόταση πολιτιστικοί και δημιουργικοί φορείς όλων των μεγεθών από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του έργου πρέπει να διαθέτει νομική οντότητα για τουλάχιστον 2 έτη την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, ενώ φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα. Η δράση ενισχύει έργα τα οποία συμβάλλουν στους ακόλουθους σκοπούς:
α) Την ενίσχυση της διακρατικής δημιουργίας και της κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών έργων και καλλιτεχνών.
β) Την ενίσχυση της ικανότητας των ευρωπαϊκών πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων να καλλιεργούν το ταλέντο, να καινοτομούν, να ευημερούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Για το 2023, οι προτάσεις θα πρέπει να είναι επίσης συμβατές με τις οριζόντιες προτεραιότητες της πρόσκλησης και συγκεκριμένα τόσο (1) με τη συμπεριληπτικότητα, τη διαφορετικότητα και την ισότητα των φύλων όσο και (2) με τη βιωσιμότητα και τη φιλική προς το περιβάλλον και πράσινη πολιτική.
Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδηγό, τα έργα επιπλέον πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον μία (και όχι περισσότερες από δύο) από τις ακόλουθες προτεραιότητες:
1. Ανάπτυξη Κοινού: αύξηση της πολιτιστικής πρόσβασης στον πολιτισμό και της συμμετοχής του στον πολιτισμό.
2. Κοινωνική Ενσωμάτωση: προώθηση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης εντός/μέσω του πολιτισμού, ιδίως των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και των ατόμων που ανήκουν σε κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
3. Βιωσιμότητα: το σχέδιο να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να συμπεριλάβει το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus, ενθαρρύνοντας τους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς να δημιουργήσουν, να υιοθετήσουν και να διαδώσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, καθώς και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους.
4. Ψηφιακή Μετάβαση: το σχέδιο να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα να αξιοποιήσει πλήρως τις νέες τεχνολογίες για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και να επιταχύνει την ψηφιακή μετάβασή τους ως απάντηση στην κρίση COVID-19.
5. Διεθνής διάσταση: ανάπτυξη των ικανοτήτων εντός του ευρωπαϊκού πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων βάσης και των μικροοργανισμών, ώστε να δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο – στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ.
6. Ετήσιες προτεραιότητες ανά τομέα: για το 2023 έχουν προσδιοριστεί δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων (όπως δραστηριότητες κατάρτισης, δικτύωσης ή πρόσβασης στην αγορά και βοήθεια στους τομείς να γίνουν πιο ανθεκτικοί) για τους τομείς της μουσικής, των βιβλίων και εκδόσεων, της αρχιτεκτονικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, μόδας και σχεδίου καθώς και του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού. Ο στόχος αυτής της προτεραιότητας είναι να καλλιεργήσει ταλέντα και να ενισχύσει τις ικανότητες επιχειρηματικής και επαγγελματικής ανάπτυξης καλλιτεχνών και επαγγελματιών των σχετικών τομέων για προσαρμογή σε νέες δημιουργικές διαδικασίες, επιχειρηματικά μοντέλα και εξελίξεις της αγοράς και να αγκαλιάσουν την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
Ανάλογα με την κλίμακα, τις ανάγκες, τη φύση, τους στόχους και τις προτεραιότητες του έργου, οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση σε μία από τις ακόλουθες προσκλήσεις του προγράμματος:
• Σχέδια συνεργασίας μικρής κλίμακας. Τουλάχιστον 3 φορείς από 3 διαφορετικές συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Η μέγιστη ενίσχυση φτάνει τις 200.000 ευρώ που αντιπροσωπεύουν κατ’ ανώτατο όριο το 80% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
• Σχέδια συνεργασίας μεσαίας κλίμακας. Τουλάχιστον 5 φορείς από 5 διαφορετικές συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Η μέγιστη ενίσχυση φτάνει το 1.000.000 ευρώ που αντιπροσωπεύουν κατ’ ανώτατο όριο το 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
• Σχέδια συνεργασίας μεγάλης κλίμακας. Τουλάχιστον 10 φορείς από 10 διαφορετικές συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Η μέγιστη ενίσχυση φτάνει τα 2.000.000 ευρώ που αντιπροσωπεύουν κατ’ ανώτατο όριο το 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
Για όλες τις κατηγορίες έργων, η μέγιστη διάρκεια είναι 48 μήνες.
Οι δράσεις για να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση πρέπει να σχετίζονται με τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα.
Επισημαίνεται ότι δραστηριότητες που ανήκουν αμιγώς στον οπτικοακουστικό τομέα δεν είναι επιλέξιμες, γιατί χρηματοδοτούνται από το υποπρόγραμμα MEDIA.
Προτάσεις υποβάλλονται έως 23 Φεβρουαρίου 2023.
* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.
kathimerini.gr