Την ίδια στιγμή που μοιάζει ατέλειωτος ο αριθμός των θυμάτων στο Μάτι και στην Ανατολική Αττική τα κρίσιμα ερωτήματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι αν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και αν υπήρξε κίνηση για την εφαρμογή του. Μιλάμε για συγκροτημένη κίνηση και όχι για μεμονομένες προσπάθειες.
Σε ποιο βαθμό όμως η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις υποχρεώσεις της; Θα γίνει το πάθημα μάθημα και για τους υπόλοιπους Δήμους;
Ο Δήμος της Λαμίας διαθέτει τέτοιο σχέδιο, όχι μόνο για περίπτωση φωτιάς αλλά για παράδειγμα για περίπτωση σεισμού; Η απάντηση είναι περισσότερο από εύκολη καθώς όπως προκύπτει μέσα από τις διαδικασίες που έχουν υπάρξει ο Δήμος της Λαμίας δεν διαθέτει πλέον κανένα σχέδιο. Παρά το γεγονός ότι στα διάφορα συντονιστικά όργανα οι μεγαλοστομίες πλεονάζουν, παρά το γεγονός ότι ορίζονται εξειδικευμένα στελέχη για την προώθηση αυτών των διαδικασιών, ωστόσο όμως πίσω απ’ την κουρτίνα υπάρχει μιζέρια, υπάρχει αδιαφορία και το κυριότερο όλων κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες.
Ενδεχόμενα η τελευταία διαμορφωμένη κατάσταση να γίνει το μάθημα για όλους αυτούς που αδιαφορούν χρόνια ολόκληρα για να καταρτίσουν ένα σχέδιο. Δεν είναι ανάγκη βέβαια να υπάρξουν φλόγες που θα καταπιούν μια ολόκληρη πόλη ή αν θέλετε μια γειτονιά αλλά εκτός όλων των άλλων υπάρχουν μια σειρά από φυσικά φαινόμενα τα οποία σε κάθε περίπτωση μπορεί να φέρουν τα δικά τους αδιέξοδα. Είναι σαφές λοιπόν ότι η Λαμία είναι μια πόλη με ιδιομορφίες.
Ουσιαστικά τρεις δρόμοι είναι εκείνοι που διευκολύνουν τα περάσματα μέσα στην πόλη. Αν από κάποιο φυσικό γεγονός, αν από κάποιο για παράδειγμα σεισμό κλείσουν και οι τρεις αυτοί δρόμοι τι θα γίνει η πόλη;
-Πώς θα διασφαλιστεί η κυκλοφορία προς ζωτικές λειτουργίες;
-Ποιος θα κατευθύνει τον κόσμο που είναι τα σημεία συγκέντρωσης;
-Ποιος θα είναι εκεί να αναλάβει την ευθύνη να ενημερώσει για την εκκένωση μιας γειτονιάς ή αν θέλετε να ενημερώσει για συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο απλός πολίτης;
Δυστυχώς τα σχέδια τα οποία επικαλούνται οι περισσότεροι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν παρά το γεγονός ότι προβλέψεις και διαδικασίες έχουν συμφωνηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Μάρτη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα στους Δήμους και μεταξύ αυτών και στο Δήμο της Λαμίας για να επικαιροποιηθεί το σχέδιο να γίνει εφαρμόσιμο και τέλος πάντων να καταρτιστεί αν δεν υπάρχει.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όσο και αν έψαξαν τα στελέχη του Δήμου τέτοιο σχέδιο δεν βρήκαν πουθενά, παρά μόνο στον εγκέφαλο του αρμόδιου αντιδημάρχου ή του εντεταλμένου συμβούλου μέσα σε μια σύγχυση αρμοδιοτήτων όπου τις κρίσιμες κυριολεκτικά ώρες όταν και αν αυτές υπάρξουν οι πάντες θα είναι εξαφανισμένοι.
Μέχρι τώρα έχουμε δει αρκετά γεγονότα και τις πολιτικές εξουσίες στο σύνολό τους να πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό αν και όποτε υπάρξουν παρόμοια γεγονότα καθώς η ανυπαρξία σχεδίου οδηγεί σε αυτοσχεδιασμούς οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να έχουν σχέση με την κίνηση που συντονισμένα θα πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα. Αν θεωρήσουμε ότι λίγοι πόντοι χιονιού παραλύουν κυριολεκτικά την κυκλοφορία στην πόλη, καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θα γίνει με κάτι περισσότερο σημαντικό.
Ο Ξενοκράτης είναι μια λέξη που την επικαλούνται στο σύνολό τους όλοι οι αυτοδιοικητικοί, ωστόσο όμως είναι μια λέξη χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της δημοτικής αρχής που ασχολούνται με την πολιτική προστασία ή ένα τμήμα από αυτή αγνοούσαν το ποιος τελικά έχει την αρμοδιότητα για εκκένωση περιοχών, όταν αυτά τα θέματα προέκυψαν στις περιοχές που θρηνήσαμε θύματα. Άλλοι έβλεπαν προς την αστυνομία, άλλοι προς την πυροσβεστική, άλλοι προς την Περιφέρεια χωρίς ωστόσο κανείς από δαύτους να έχει στο μυαλό του ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του Δήμου. Δεν έκρυβαν μάλιστα την έκπληξή τους όταν μάθαιναν ότι όλοι οι υπόλοιποι εισηγούνται μόνο και αποφασίζει ο Δήμος.
Δεν δείχνουν να γνωρίζουν ακόμη και τις βασικές προυποθέσεις, δηλαδή τα μέσα που πρέπει να έχουν για να ενημερώσουν τους πολίτες σε τέτοια φαινόμενα, πολύ δε περισσότερο τους χώρους συγκέντρωσης οι οποίοι και θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν εκτός από ασφάλεια τις βασικές λειτουργίες. Όλα αυτά βεβαίως για τη δημοτική αρχή της Λαμίας είναι κενά περιεχομένου.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα αποτελέσματα της Αττικής ενδεχόμενα και να της αλλάξουν τη ρότα για να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα θέματα με σοβαρότητα στο βαθμό που αυτά αφορούν τους πολίτες. Εκείνο όμως που έχει περισσότερη αξία δεν είναι μόνο η πόλη της Λαμίας αλλά είναι και όλα τα χωριά όπου ιδιαίτερα σε ορισμένα από αυτά οι κίνδυνοι περισσεύουν. Αν βεβαίως η δημοτική αρχή δεν έχει τέτοια σχέδια για τη Λαμία, γίνεται φανερό τι ακριβώς έχει για τα χωριά και ωστόσο εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι βαδίζουμε με βάρκα την ελπίδα…
ΠΗΓΗ-Εφημερίδα “ΣΕΝΤΡΑ”
Ξέρετε ποιός είναι υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου κύριοι…μην γνωρίζεται καλύτερα και να ευχόμαστε ποτέ να μην συμβεί κάτι κακό στη πόλη μας.ΥΓ.Όταν τοποθετεί κάποιον έτσι για το θεαθήναι ο Δήμαρχος σε τέτοια υπεύθυνη θέση καταλαβαίνεται την προχειρότητα που ασκεί διοίκηση!
Δηλαδή αύριο ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ – ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ θα δώσει εντολή στους αντι ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ – ΑΝΘΥΠΟΤΙΠΟΤΕΣ να συντονίσουν τους αρχιτεμπελχανάδες υπαλλήλους να καταρτίσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης!!! Αφήστετο παιδιά πεθαίνουμε και απο μόνοι μας!