Αργά το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των Βρυξελλών, μεταξύ της ελληνικής υπουργικής αντιπροσωπείας, που αποτελείτο από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους δανειστές.
Το κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν στην Αθήνα, όχι όμως και τα κλιμάκια των δανειστών, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως, γεγονός που αποτελεί δείγμα του ότι ούτε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων είχε τα επιθυμητά για την Ελλάδα αποτελέσματα.
«Έγινε καλή πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogoup, μετά το πέρας των χθεσινών συνομιλιών, ενημερώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα.
Meeting on #Greece with institutions and Greek government finished: we made good progress, talks will continue on Wednesday
Κυβερνητικές πηγές, από την άλλη, σημείωναν ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο (σσ. σήμερα) μέσω τηλεδιάσκεψης. Βάση για συζήτηση αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, από πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, προκύπτει ότι το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς το ΔΝΤ επιμένει, κάτι που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες για θετική έκβαση των συνομιλιών τις επόμενες ώρες, που μας χωρίζουν από το Eurogroup της Παρασκευής.
Το χάσμα όμως που προκύπτει στις διαβουλεύσεις υπάρχει και μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και του Ταμείου, με τις προσπάθειες αξιωματούχων των Βρυξελλών, για γεφύρωσή του, να πέφτουν στο κενό.
Παράλληλα, τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική οικονομία στενεύουν κι άλλο, με την Αθήνα να προειδοποιείται για τους κινδύνους που ενέχονται σε περαιτέρω καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
«Είναι απαραίτητο να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με την καθυστέρηση και να μη χαθούν τα περσινά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα», προειδοποίησε ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής.
H επίτευξη συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» διεμήνυσε νωρίτερα, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως μία τεχνική συμφωνία τις ερχόμενες εβδομάδες είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την καθυστέρηση», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Κοινοτικές πηγές παραπέμπουν την πιθανότητα για επίτευξη λύσης σε ανώτατο επίπεδο, του ΔΝΤ και της ΕΕ, την ώρα που η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα πλήξει όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα που δοκιμάζεται από την εκροή των καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ακόμα απόσταση στα θέματα της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, των ομαδικών απολύσεων και των αντισταθμιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μία δόση. Σε αντίθεση με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το φορολογικό φαίνεται να έχει κλείσει και δυστυχώς για όλους εμάς με νέες επιβαρύνσεις από την μείωση του αφορολογήτου έως και τις 5.600€.
Τα ενεργειακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, επίσης βρίσκονται λίγο πριν από το κλείσιμο, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι χρειάζονται μόνο «μικρές παρεμβάσεις».
Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στην Μάλτα φαίνεται πως δεν οδηγήσει ούτε κι αυτό σε λύση, ενώ μετά το κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών, ακολουθεί η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (21 -24 Απριλίου) και η πιθανότητα μιας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.