Χλωροκίνη: Φτιάξαμε 800.000 κουτιά – Πώς γίνεται η θεραπεία

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
9 Min Read

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma έφερε 5 τόνους πρώτης ύλης από την Ινδία και προτίθεται να δωρίσει άμεσα στα ελληνικά νοσοκομεία 24 εκατομμύρια δόσεις φαρμάκου για τη λοίμωξη COVID-19

Απάντηση στην αναζήτηση της ελληνικής επιστημονικής και νοσοκομειακής κοινότητας για θεραπευτικές λύσεις αναφορικά με τη λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έδωσε μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Η φαρμακευτική εταιρεία Uni-pharma προτίθεται να δωρίσει άμεσα στα ελληνικά νοσοκομεία και για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας 24 εκατομμύρια δόσεις φωσφορικής χλωροκίνης (800.000 κουτιά). Πρόκειται για ένα γνωστό και παλιό φάρμακο που χορηγείται για την ελονοσία, ωστόσο αποτελεί πλέον και ένα από τα δυνατά αντιικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους, μαζί με άλλα σκευάσματα, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι για να πολεμήσουν τη νόσο COVID-19.

Aμεση ήταν η θετική αντίδραση του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου άλλωστε είχε συνδράμει στην ολοκλήρωση της παραγγελίας της πρώτης ύλης, 5 τόνων χλωροκίνης που εισήχθη από την Ινδία, ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία με κάθε πρόσφορο τρόπο.

- Advertisement -

Για τους εργαζόμενους της φαρμακοβιο-μηχανίας Uni-pharma όπως και της InterMed, της άλλης εταιρείας του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), η γνωστοποίηση της δωρεάς, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των δύο εταιρειών Ιουλία Τσέτη, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ηταν -και όχι μόνο γι’ αυτούς- αναμενόμενη μια τέτοια κίνηση. Η έμπρακτη και στοχευμένη στις εκάστοτε ανάγκες απόδειξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι προσωπικό στοίχημα της κυρίας Τσέτη, στο οποίο έχει μυηθεί από τους γονείς της.

f4_2

Αυτό που δεν γνώριζαν όμως παρά ελάχιστοι ήταν ο τρόπος με τον οποίο είχε αξιοποιήσει τις μνήμες της και την παρακαταθήκη του πατέρα της Κλέωνος Τσέτη, ιδρυτή της εταιρείας, περί τα μέσα Μαρτίου, για να φτάσει στην παραγωγή και τη δωρεά του φαρμάκου Unikinon, όπως είναι η εμπορική ονομασία του ελληνικού φαρμάκου. Ενώ στην Ελλάδα έμπαιναν σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας του πληθυσμού -με ζητούμενο να περιοριστεί και η κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού- και οι επιστήμονες αναζητούσαν αποτελεσματικές και στοχευμένες θεραπευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19, η επικεφαλής του Ομίλου Τσέτη -φαρμακοποιός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοφαρμακευτική- θυμήθηκε τις προ δεκαετιών εξαγωγές φωσφορικής χλωροκίνης της εταιρείας στη Νιγηρία για τη θεραπεία της ελονοσίας. Η εταιρεία είχε πάρει άδεια κυκλοφορίας της φωσφορικής χλωροκίνης στην Ελλάδα το 1984, ενώ στα 57 χρόνια λειτουργίας της μετρά άδειες για πολλά και σημαντικά σκευάσματα που έχουν κατακτήσει την αγορά 65 χωρών (με κορωνίδα το φάρμακο Τ4 για τον θυρεοειδή).

Η κυρία Τσέτη, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα βάσει των οποίων η φωσφορική χλωροκίνη αποτελεί μέρος συνδυαστικής θεραπείας για τη νέα λοίμωξη, αλλά και εκτιμώντας τις ανάγκες της χώρας, δρομολόγησε αμέσως την παραγγελία της πρώτης ύλης από την Ινδία, όπου βρίσκονται άλλωστε οι προμηθευτές δραστικών ουσιών για όλες τις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης. Το υπουργείο Υγείας τη συνέδραμε με κάθε πρόσφορο μέσο αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την παραγγελία στην Ινδία. Και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η κίνησή της ήταν καταλυτική, καθώς η Ινδία σταμάτησε τις εξαγωγές.

Το προπερασμένο Σάββατο, 21 Μαρτίου, ένα αεροσκάφος cargo προσγειώνεται στην Ελλάδα με 5 τόνους πρώτης ύλης για την παρασκευή φωσφορικής χλωροκίνης. Από εκείνη την ημέρα η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την παρασκευή του φαρμάκου. Παράλληλα, κατατέθηκε στα αρμόδια όργανα αίτηση για την εκπόνηση κλινικής μελέτης Φάσης 2 (πολυκεντρική, ανοιχτού τύπου κλινική μελέτη αξιολόγησης της δραστικότητας της φωσφορικής χλωροκίνης σε ασθενείς με προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2).

Η κυρία Τσέτη, κατά πληροφορίες, παρακολούθησε όλη τη διαδικασία μεταφοράς της πρώτης ύλης στην παραγωγική μονάδα, στην οδό Καλυφτάκη, στην Κάτω Κηφισιά. Ως φαρμακοποιός άλλωστε γνωρίζει την αξία της παραγωγής των φαρμάκων, ιδίως όταν πρόκειται για κάτι καινοτόμο. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή της, μιλώντας για τη δημιουργία νέων φαρμάκων και τα έντονα συναισθήματα που γεννά η έρευνα όταν αποδίδει καρπούς, την είχε περιγράψει ως κάτι «μοναδικό, σαν τη γέννηση ενός παιδιού».

f1

Η Ιουλία Τσέτη, επικεφαλής του ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Τσέτη, στον οποίο ανήκουν η Uni-pharma και η Intermed

Αυτή τη φορά το συναίσθημά της, όπως υποδηλώνεται στη λιτή ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, γεννιέται από την ιστορική ευθύνη που κουβαλά αναπόφευκτα, όχι ως βάρος, αλλά ως εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς της κραταιάς εταιρείας, να στηρίξει τη δημόσια υγεία και μέσω αυτής τους Ελληνες ασθενείς. «Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με δεδομένο ότι η μάχη της Ελλάδας κατά της πανδημίας μόλις ξεκινά, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στη χώρα μας φαρμακευτικό απόθεμα όλων των σκευασμάτων που χορηγούνται συνδυαστικά και με βάση τα ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Το θεραπευτικό σχήμα θα καθοριστεί προφανώς ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ωστόσο, η δωρεά των 24 εκατομμυρίων δόσεων φωσφορικής χλωροκίνης από τον Ομιλο Τσέτη διασφαλίζει ότι οι Ελληνες γιατροί θα βρίσκονται θεραπευτικά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού, όπως και το ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

f3_2

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η επιλογή του εν λόγω ανθελονοσιακού φαρμάκου (με την εμπορική ονομασία Aralen) προκρίνεται από την ιατρική κοινότητα, καθώς σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή COVID-19 συνεπάγεται μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Βάσει των έως τώρα γνωστών στοιχείων από κλινικές αναφορές σε Κίνα και Ευρώπη, η προτεινόμενη δοσολογία είναι 500 mg ανά 12ωρο για 7 ημέρες. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί θειική υδροξυχλωροκίνη (ανθελονοσιακό φάρμακο που χορηγείται επίσης σε άλλες παθήσεις, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα, με την εμπορική ονομασία Plaquenil) σε δοσολογία 400 mg ανά 24ωρο με φαγητό ή γάλα για 5 ημέρες.

Ωστόσο, οι γιατροί χορηγούν με ιδιαίτερη προσοχή τη φωσφορική και θειική χλωροκίνη στους ασθενείς, καθώς τα δύο φάρμακα, τα οποία είναι δομικά παρόμοια, έχουν περίπλοκο μεταβολισμό, συγκεντρώνονται σε ιστούς και ιδιαίτερα σε περιοχές πλούσιες σε μελανίνη, αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, έχουν μεγάλο χρόνο ημιζωής, ενώ υπάρχουν σχετικά λιγότερα στοιχεία για τη χρήση τους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με ή χωρίς χρόνιες συννοσηρότητες.

Νοσηλεία κατ’ οίκον
Σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο για τη νόσο COVID-19 που έχει συντάξει η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόσο η φωσφορική χλωροκίνη όσο και η θειική υδροξυχλωροκίνη μπορούν να χορηγηθούν και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Πρόκειται για άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και παραμένουν στο σπίτι τους λόγω ήπιας συμπτωματολογίας υπό ιατρική
παρακολούθηση.

Σε περίπτωση που εμφανίσουν επιδείνωση, αλλά με καλό κορεσμό οξυγόνου (πάνω από 93%) και αρνητική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, καθ’ υπόδειξη του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ξεκινήσει η λήψη φωσφορικής χλωροκίνης, ενώ σε περίπτωση που ανιχνευτεί πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας μπορεί να προστεθεί και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και να συνεχιστεί η νοσηλεία κατ’ οίκον υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Αν ωστόσο εμφανιστεί δύσπνοια, χαμηλός κορεσμός οξυγόνου (κάτω από 93%), υψηλός πυρετός που επιμένει ή επανεμφανίζεται με θετική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, τότε κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή στο νοσοκομείο για συνέχιση της θεραπείας, με φωσφορική χλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και τον αντι-ρετροϊκό συνδυασμό λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *