Χήρες στο Υπουργείο Εργασίας: Η κυβέρνηση μας καταδικάζει σε θάνατο

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Ζητούν άρση του ηλικιακού ορίου και η επαναφορά του 70% τη σύνταξης καθώς όπως σημειώνουν ήδη οι συντάξεις των συζύγων τους έχουν μειωθεί με τους προηγούμενους νόμους

«Πενθήμερη Προειδοποιητική Κινητοποίηση», έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί ο σύλλογος συζύγων θανόντων ΑΞ.Ι.Α.

-Advertisement-

Γυναίκες και άντρες που έχουν χάσει τους συζύγους τους έχουν κατασκηνώσει από τη Δευτέρα στην είσοδο του υπουργείου όπου και θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή οπότε θα συναντηθούν με την Έφη Αχτσιόγλου.

 Όπως τονίζουν: «η χηρεία δεν κάνει διακρίσεις και εξαιρέσεις, μη περιμένεις την αδικία να συμβεί σε εσένα».

Ουσιαστικά αυτό που ζητούν είναι άρση του ηλικιακού ορίου και η επαναφορά του 70% τη σύνταξης καθώς όπως σημειώνουν ήδη οι συντάξεις των συζύγων τους έχουν μειωθεί με τους προηγούμενους νόμους όπως άλλωστε οι μισθοί και οι συντάξεις όλων με το νέο νομοσχέδιο. Ακόμη τονίζουν πως τα ελάχιστα χρήματα που ήδη παίρνουν θα μειωθούν και πάλι λόγω του “απάνθρωπου”, όπως τον χαρακτηρίζουν, νόμου 4387/2016 αφού επανυπολογιστούν και φύγει και η προσωπική διαφορά.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

“Έχασα τον άντρα μου πριν ένα χρόνο, την πρώτη Οκτωβρίου 2016. Από τον Μάρτιο του 2017 εισπράττω προσωρινά έναντι 320 ευρώ”, λέει στο protothema.gr η κυρία Καλαμπούκα Σταματία.

Όπως εξηγεί ο σύζυγός της εργαζόταν τριάντα ολόκληρα χρόνια στα διόδια της Λεπτοκαρυάς ωστόσο πέρυσι απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς.

Η κυρία Σταματία καλείται να διαχειριστεί τώρα εκτός από την απώλεια του συζύγου της και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειάς της.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Άνεργη με δύο παιδιά ηλικίας 25 και 21 ετών αντίστοιχα ζητά βοήθεια απο την οικογένειά της καθώς τα λεφτά που λαμβάνει δεν της επιτρέπουν να ζήσει με αξιοπρέπεια. Την ίδια ώρα εκτός από τις βασικές της ανάγκες πρέπει να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο, τους τρέχοντες λογαριασμούς (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ) αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Τέλος εξηγεί πως εξαιτίας του ηλικιακού ορίου η ίδια θα λαμβάνει για τα επόμενα τρία χρόνια μόνο,  τη σύνταξη του συζύγου της πράγμα που σημαίνει πως μετά το πέρας αυτού του διαστήματος δεν θα έχει καμία πηγή εισοδήματος.

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η κυρία Καραγκούνη Σταματίνα.

“Ό άντρας μου υπηρετούσε στο πυροσβεστικό σώμα 37,5χρόνια. Δεν περίμενα ποτέ ότι μετά από 35χρόνια έγγαμου βίου θα “έμενα” στο πεζοδρόμιο για να παλεύω για το δίκιο μου. Είναι παράλογο”, λέει αγανακτισμένη στο protothema.gr

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο σύζυγος της έδωσε σκληρή μάχη με το θάνατο για 11 ολόκληρα χρόνια. Είχε λευχαιμία και τα τρία τελευταία χρόνια χτυπήθηκε και από τον καρκίνο. Στις 27 Ιουνίου 2017 αφήνει την τελευταία του πνοή. Η κυρία Σταματίνα δεν έχει συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορεί να εισπράτει τη σύνταξη του συζύγου της για τα επόμενα τρία χρόνια μόνο και ύστερα θα επαναχορηγηθεί στα 67 της χρόνια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για έντεκα ολόκληρα χρόνια δεν θα έχει καμία πηγή εισοδήματος αφού όπως εξομολογείται η ίδια: «Είμαι άνεργη. Έχω ένα γιο 33 ετών και δύο εγγόνια. Αυτός όμως δεν μπορεί να με βοηθήσει έχει τις δικές του υποχρεώσεις. Με στηρίζουν οικονομικά η μητέρα, η αδελφή και κάποιοι φίλοι μου».

Η κυρία Καραγκούνη τέλος ξεσπά λέγοντας: «Μας καταδικάζουν σε θάνατο. Έχουμε αξιοπρέπεια. Το χρωστάμε στους αγγέλους μας που έφυγαν. Είναι πληρωμένες εισφορές και θέλουν να τις καταχραστούν. Δεν θα το επιτρέψω όσο έχω φωνή και αναπνέω».

“Είναι άδικος αυτός ο νόμος. Θα κουτσοζώ για τα επόμενα τρία χρόνια”, η λέει η 47χρονη
Σοφία Σταθόπουλου.

Πριν από ένα χρόνο ο σύζυγος της, ο οποίος ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Ο ίδιος βγαίνει στη σύνταξη με 10.800 ένσημα. Όπως λέει η σύζυγος του :Από εκεί που είναι δραστήριος κλείνεται στο σπίτι και εμφανίζει καταθλιπτική συμπεριφορά. Η αλλαγή στην καθημερινότητά του αλλά και το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων τον οδήγησαν στην αυτοκτονία…

Η κυρία Σοφία λαμβάνει τώρα προσωρινά 324 ευρώ. Έχει δύο γιους ηλικίας 22 και 19 ετών αντίστοιχα. Ο μεγάλος σπουδάζει και ο μικρός είναι φαντάρος. Η ίδια απασχολείται τρεις φορές την εβδομάδα αλλά όπως λέει: «δεν μπορείς να συντηρήσεις την οικογένεια σου” και συμπληρώνει: “Πέρα από τα οικονομικά βάρη έχω και ένα τεράστιο ψυχολογικό βάρος. Άμα πάθω κάτι εγώ τι θα κάνουν τα παιδιά μου;»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στο protothema.gr μίλησε και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων, Καλλιόπη Δεληγιαννη η οποία είναι μία από τις γυναίκες που είναι κάτω των 52 ετών. Θα συνεχίσει να παίρνει την πενιχρή σύνταξη των 300 ευρώ για ενάμισι χρόνο ακόμα και μετά η ίδια και οι δύο 20χρονοι γιοι της θα μείνουν με μηδενικό εισόδημα, έως ότου η κα Δεληγιάννη γίνει 67 ετών.

«Ο σύζυγός μου είχε 38 χρόνια εργασίας και 8500 βαρέα. Χάσαμε την κολώνα του σπιτιού μας και τώρα μας στερούν τα λίγα χρήματα που παίρναμε από τη σύνταξη του. Δεν μας έχουν αφήσει τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος μια ιδιαίτερη ιστορία μοιράστηκε η κυρία Δήμητρα Καρανικόλα, η οποία δύο μήνες πριν κλείσει το 52ο έτος της ηλικίας της έχασε τον σύζυγό της. Το αποτέλεσμα είναι ότι επηρεάζεται και αυτή από το άρθρο 12 του νόμου Κατρούγκαλου – για μόλις δύο μήνες! Η ταλαιπωρία της κυρίας Καρανικόλα είχε αρχίσει πολύ πιο πριν: ο αστυνομικός σύζυγός της ήταν 25 χρόνια νεφροπαθής.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

“Έτρεχα τόσα χρόνια για τον σύζυγό μου και άφηνα μόνα τους τα παιδιά μου. Αν ήξερα ότι θα συνέβαινε αυτό, θα είχα προσπαθήσει να βρω κάπως μία δουλειά”. Η κυρία Καρανικόλα είναι άνεργη και οι δύο της γιοι κάνουν παράλληλα πολλές δουλειές ταυτόχρονα, καθώς η σύνταξη από τον πατέρα τους έχει κοπεί από πέρσι από το 70% στο 50%. “Είμαι με ηρεμιστικά. Έχω κάθε μήνα 1000 ευρώ κρατήσεις και σύντομα δεν θα παίρνουμε καθόλου σύνταξη”, προσθέτει. “Μας έχουν σαν παρακατιανούς. Παλεύουμε για το αυτονόητο, ζητάμε σεβασμό”

πηγή protothema
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *