Χιονίστρες είναι η επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα σας, που συμβαίνει επειδή αυτό εκτίθεται επανειλημμένα στο κρύο. Οι χιονίστρες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, κόκκινες κηλίδες, οίδημα και φουσκάλες στα χέρια και τα πόδια σας.
Οι χιονίστρες συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από μία έως τρεις εβδομάδες, ειδικά αν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει. Μπορεί, ωστόσο, να έχετε υποτροπές εποχιακά για πολλά χρόνια. Η θεραπεία περιλαμβάνει την προστασία σας από το κρύο και τη χρήση λοσιόν, για να απαλύνετε τα συμπτώματα.
Οι χιονίστρες συνήθως δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη. Όμως, είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Η καλύτερη αντιμετώπιση για τις χιονίστρες είναι να αποφευχθεί η εξαρχής ανάπτυξή τους με τον περιορισμό της έκθεσής σας στο κρύο και με το να καλύπτεται το εκτεθειμένο στον κρύο αέρα δέρμα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα από τις χιονίστρες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μικρές περιοχές στο δέρμα που γίνονται κόκκινες και σας προκαλούν φαγούρα. Συνήθως αυτές είναι στα άκρα σας, δηλαδή στα πόδια ή τα χέρια σας
- Πιθανές φουσκάλες ή δερματικά έλκη
- Οίδημα στο δέρμα σας
- Αίσθημα “καψίματος” στο δέρμα σας
- Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε, οι οποίες συνοδεύονται και από πόνο
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Οι χιονίστρες συνήθως επουλώνονται από μόνες τους. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα για να περιορίσετε τις όποιες επιπλοκές, αν ο πόνος είναι ασυνήθιστα σοβαρός, αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει μόλυνση, ή αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Εάν έχετε διαβήτη ή κακή κυκλοφορία, η πορεία της θεραπείας σας μπορεί να έχει προβλήματα. Να είστε προσεκτικοί και να αναζητήσετε άμεσα τη γνώμη του γιατρού σας.
Αιτίες
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί τις χιονίστρες. Μπορεί να είναι μία μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο κρύο, που ακολουθείται από επαναθέρμανση. Η αναθέρμανση του κρύου δέρματος μπορεί να κάνει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα να διογκωθούν πιο γρήγορα από ό,τι τα κοντινά μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί μια “συμφόρηση” και διαρροή αίματος σε κοντινούς ιστούς.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για χιονίστρες περιλαμβάνουν:
- Ρούχα που είναι σφιχτά ή αφήνουν το δέρμα έκθετο στο κρύο. Αν φοράτε εφαρμοστά ρούχα και παπούτσια στο κρύο, ο υγρός καιρός μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς. Και το δέρμα που είναι εκτεθειμένο σε κρύο και υγρασία είναι πιο πιθανό να αναπτύξει χιονίστρες.
- Το φύλο και το βάρος σας. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν χιονίστρες σε σύγκριση με τα παιδιά και τους άνδρες. Επίσης, οι άνθρωποι που ζυγίζουν περίπου 20% λιγότερο από ό,τι αναλογεί στο ύψος τους έχουν αυξημένο κίνδυνο.
- Περιβάλλον και εποχή του χρόνου. Οι χιονίστρες είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν σε ψυχρότερες και ξηρότερες περιοχές αφού οι συνθήκες διαβίωσης και τα ρούχα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιοχές είναι πιο προστατευτικά από το κρύο. Ο κίνδυνος για χιονίστρες είναι υψηλότερος, αν ζείτε σε περιοχή με υψηλή υγρασία και κρύο, αλλά όχι πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι μια πάθηση που γίνεται πιο συχνή από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.
- Κακή κυκλοφορία αίματος. Τα άτομα με κακή κυκλοφορία αίματος τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε χιονίστρες.
- Νόσος του Raynaud. Άτομα με νόσο του Raynaud είναι πιο επιρρεπή σε χιονίστρες.
Επιπλοκές
Οι βασικές επιπλοκές αφορούν τις φουσκάλες στο δέρμα σας. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να αναπτύξετε έλκη και μολύνσεις. Πέραν του ότι είναι επώδυνες, αυτές οι λοιμώξεις είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Δείτε ένα γιατρό αν υποψιάζεστε ότι έχετε μόλυνση.
Θεραπεία
Για ενήλικες των οποίων οι χιονίστρες δεν απομακρύνονται από μόνες τους, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως:
- Τοπικά κορτικοστεροειδή. Μια αλοιφή με 0,1% τριαμκινολόνη εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή.
- Φάρμακα για την πίεση. Μια ουσία κατά της αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται νιφεδιπίνη, μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίξουν καλύτερα τα αιμοφόρα αγγεία.
- Iatropedia.gr