Χείμαρρος το ελληνικό ελαιόλαδο – Σε 7 από τις 10 θέσεις για το καλύτερο λάδι του κόσμου

By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Επτά ελληνικά ελαιόλαδα καταλαμβάνουν την πρώτη δεκάδα της λίστας του Taste Atlas με το καλύτερο λάδι ελιάς στον κόσμο, ενώ τα δύο από αυτά καταλαμβάνουν την κορυφή.

Συγκεκριμένα, πρώτο αναδεικνύεται το ελαιόλαδο Καλαμάτας. Το Taste Atlas αναφέρει ότι είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής της Μεσσηνίας και του νοτιοδυτικού τμήματος της Πελοποννήσου όπου παράγεται. Η παραγωγή του αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων στο τέλος του έτους και βασικό παράγοντα της περιφερειακής οικονομίας.

Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται κυρίως από ελιές Κορωνέικης, με μέγιστο ποσοστό 5% ελιές Μαστοειδούς. Το τελικό προϊόν έχει έντονο πράσινο έως κιτρινοπράσινο χρώμα και ευχάριστη γεύση. Το λάδι αυτό είναι ελαφρώς πικρό και έχει άρωμα πράσινων φρούτων και ήπια πικάντικη γεύση.

Δεύτερο έρχεται το ελαιόλαδο Σητείας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο λάδι εξαιρετικής ποιότητας προέρχεται από την ποικιλία ελιάς Κορωνέικη, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στη Σητεία. Οι ελιές αυτές συλλέγονται χτυπώντας τα δέντρα με μικρά ξύλινα μπαστούνια, ώστε να αποφεύγονται οι μελανιές στον καρπό.

Οι καλύτερες ελιές από τη συγκομιδή επιλέγονται και καθαρίζονται για να επεξεργαστούν σε παραδοσιακά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία. Οι συνθήκες επεξεργασίας παρακολουθούνται ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται κάτω από τους 30°C για να διατηρηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Το τελικό προϊόν είναι κιτρινοπράσινο και ιδιαίτερα παχύρρευστο. Η γεύση και η οσμή του Sitia Lasithiou Kritis θυμίζει έντονα ώριμες ελιές.

Η υπόλοιπη λίστα

Τρίτο έρχεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Σαρδηνίας, ενώ τέταρτο είναι το ελαιόλαδο Πρέβεζας. Πέμπτο αναδεικνύεται το λάδι ελιάς που παράγεται στη Φοινίκη Λακωνίας.

Στην έκτη θέση ακολουθεί το ελαιόλαδο Κεφαλονιάς και στην έβδομη το αυτό που παράγεται στο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης. Την όγδοη θέση καταλαμβάνει το Azeite de Trás-os-Montes από την Πορτογαλία.

Στην ένατη θέση έρχεται το Huile d’olive de Nice από τη Γαλλία, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει το ελαιόλαδο από την Κρίτσα Λασιθίου.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version