Αγώνα επιβίωσης δίνουν σήμερα οι νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου για να ανατρέψουν τα δυσμενή κοινωνικά αποτελέσματα που θα επιφέρει από τη νέα χρονιά η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Στις πρωτεύουσες των νησιών Χίου, Λέσβου και Σάμου, σήμερα στις 11.00 το πρωί, καλούνται όλοι ανεξαιρέτως να δώσουν δυναμικό «παρών», διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους σε ένα μέτρο που θα έχει τεράστιες συνέπειες στα νησιά και ολίγιστα ωφελήματα για τον κρατικό κορβανά.
Χαρακτηριστικά ήταν όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στη Χίο με εκπροσώπους των επαγγελματικών τάξεων του νησιού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η ζωή των Ελλήνων πολιτών, λόγω της εφαρμογής των προβλέψεων των μνημονίων, θα γίνει δυσβάστακτη ούτως ή άλλως, και για τους Χιώτες ακόμα περισσότερο, με την κατάργηση ύστερα από 30 χρόνια των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ», επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Χίου, Βασίλης Παππάς, προβλέποντας άμεσες αυξήσεις στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών. Κάλεσε δε τον χιώτικο λαό στη σημερινή συγκέντρωση, στην πλατεία Βουνακίου, για μια «ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική».
«Οι μειωμένοι συντελεστές δεν είναι προνόμιο, αλλά αντιστάθμισμα της νησιωτικότητας και όλων των προβλημάτων που δημιουργεί ο περιορισμένος χώρος δραστηριότητας των νησιών», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ενώ η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά των νησιών.
Σιωπούν οι βουλευτές
«Χαριστική βολή στη χειμαζόμενη εδώ και χρόνια οικονομία των νησιών» χαρακτήρισε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Γιώργος Γεωργούλης τόνισε ότι οι Χιώτες θα δουν μετά την 1.1.2017 μια αύξηση στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών κατά 7%, όση είναι η διαφορά μεταξύ του 17% και του 24%, του υψηλού συντελεστή που θα ισχύσει σε ένα μήνα.
Παράλληλα έκανε και αναφορά στην επιστολή που απέστειλαν τα επιμελητήρια Χίου, Λέσβου και Σάμου στους βουλευτές των νησιών, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία δεν θα υλοποιείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι ουδεμία μέχρι σήμερα απάντηση έχουν δώσει οι βουλευτές στο συγκεκριμένο αίτημα.
Ενισχύοντας τις κινητοποιήσεις, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με απόφαση της Χριστιάνας Καλογήρου. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δημάρχων και των προέδρων των επιμελητηρίων των νησιών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει το σύνολο των παραγωγικών φορέων του νησιού, όπως και αρκετοί συνδικαλιστικοί φορείς. Τέλος, ανακοίνωση με την οποία τάσσεται εναντίον της αύξησης του νησιωτικού ΦΠΑ εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, με την οποία καλεί την κυβέρνηση «να επιμείνει ακόμα πιο αποφασιστικά κατά τη διάρκεια και αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή της υλοποίησης αυτού του μέτρου και σε κάθε περίπτωση ευνοϊκότερη μεταχείριση των νησιωτών που έχουν πληγεί από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις του προσφυγικού».
«Η δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό απειλεί την ύπαρξή μας» αναφέρουν για το ίδιο θέμα οι ξενοδόχοι της Λέσβου. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, την οποία χαρακτηρίζουν «ύστατη έκκληση», και αφού τονίζουν ότι αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει άμεσες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, θέτουν θέμα ανταγωνιστικότητας του κλάδου, που αναμένεται να δεχτεί νέο ισχυρό χτύπημα, υπενθυμίζοντας ότι και ο ΦΠΑ στη διαμονή σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 13% από το 5% όπου βρισκόταν ένα χρόνο πριν.
Ζητούν, τέλος, άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που εντείνεται στα νησιά λόγω προσφυγικού. Μεταξύ άλλων προτάσεων ξεχωρίζουν: η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης από την Ε.Ε., η γενναία μείωση εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών, το πάγωμα χρεολυσίων των δανείων και η αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλους του 2018, η μείωση των μεταφορικών ναύλων σε πλοία και αεροπλάνα.