«Χαραμάδα» συμφωνίας για τα εργασιακά μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί – Αχτσιόγλου

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

«Χαραμάδα» για συμφωνία στα εργασιακά άνοιξε χθες, μετά τη συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

-Advertisement-

«Σήμερα υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά» ήταν η εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας πως η Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης» διεμήνυαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά ζητούσε εξαρχής και μετ’ επιτάσεως αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, επικεντρώνοντας στην επαναφορά της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής (κλαδική, επιχειρησιακή, ατομική).

Η υπουργός
Στη χθεσινή συνάντηση η υπουργός Εργασίας «οχυρώθηκε» πίσω από τους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για να υποστηρίξει πως η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Η πλειοψηφία, άλλωστε, της διεθνούς των «Σοφών» έχει ταχθεί:

Υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, με την προϋπόθεση να θεσμοθετηθεί ένα διοικητικό σύστημα για τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στην εκάστοτε διαπραγματευτική μονάδα. Η επέκταση θα επιτρέπεται μόνο αν η σύμβαση καλύπτει το 50% των εργαζομένων του κλάδου.

Στο πρώτο προσχέδιο συμφωνίας της 18ης Νοεμβρίου γίνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει, σε συνεννόηση με τους θεσμούς και τους κοινωνικούς εταίρους, ένα «αξιόπιστο διοικητικό σύστημα» που θα ελέγχει την αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων. Αυτό ερμηνεύθηκε και ως «παράθυρο» για τη μελλοντική επαναφορά της επέκτασης των κλαδικών υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Κατά της απόκλισης των συλλογικών συμβάσεων χαμηλότερου επιπέδου (επιχειρησιακές) επί τα χείρω από κλαδικές (κατίσχυση κλαδικών έναντι επιχειρησιακών), εκτός κι αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν συγκεκριμένες ρήτρες που επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων.

Υπέρ της 6μηνης (αντί 3μηνης) χρονικής επέκτασης των συμβάσεων και μετενέργειας όλων των όρων εργασίας. Οι δανειστές φέρονται να έχουν αποδεχθεί την 6μηνη επέκταση.

«Χρειάζεται ευελιξία αλλά και διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς των εργαζομένων» ήταν ο χθεσινός χρησμός Μοσκοβισί. Ο επίτροπος ξεκαθάρισε πως η λύση αναζητείται μαζί με το ΔΝΤ και πως αυτό «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Επιθυμεί, όπως είπε, μια συμφωνία για τα εργασιακά μέχρι τα τέλη της εβδομάδας στη βάση πρότασης που κατέθεσε και η οποία περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές του Μνημονίου με προσήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Το μεγάλο «αγκάθι» εξαρχής ήταν το νέο καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ απαιτούσαν πλήρη απελευθέρωση, με αύξηση του ορίου από 5% σε 10% και κατάργηση της προέγκρισης, που διατηρεί σήμερα το υπουργείο Εργασίας…

Η ελληνική πλευρά εξετάζει στρατηγικές υποχωρήσεις με «δίχτυ ασφαλείας» στο πλαίσιο ενός έντιμου και αμοιβαίου συμβιβασμού. Κυρίαρχος στόχος είναι να διατηρηθεί ένας ουσιαστικός προέλεγχος της διαδικασίας και των οικονομικών συνθηκών που επικαλείται η εργοδοτική πλευρά, σε ένα πιο ισορροπημένο από απόψεως σύνθεσης Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. ?

Τροπολογία

Εύρεση εργασίας
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες απελευθερώνεται η δραστηριότητα των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας. Καταργείται διάταξη του 2012 και μπορεί έτσι να εκχωρηθεί η άσκηση της δραστηριότητας σε διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

120ωρες απομένουν για να γεφυρωθούν οι διαφορές της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και των δανειστών μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί η δύσκολη συμφωνία στα εργασιακά.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα εκ των προτέρων σύστημα ελέγχου των ομαδικών απολύσεων. Τα όρια που θέτει η νομοθεσία είναι πλήρως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο»
Eφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *