Χάπι για τον καρκίνο θεραπεύει την φαλάκρα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Ένα χάπι που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα και είναι εγκεκριμένο για σπάνιες κακοήθεις νόσους του αίματος, θεράπευσε μέσα σε τρεις μήνες την παθολογική τριχόπτωση μικρής ομάδας ανδρών και γυναικών.

-Advertisement-

Το ποσοστό επιτυχίας του φαρμάκου έφθασε το 75% σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ενώ οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και για όσους έχουν κλασική ανδρικού τύπου φαλάκρα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC) στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation/Insight, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 12 πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία, που λάμβαναν δύο φορές την ημέρα, επί 3 έως 6 μήνες, δισκία του φαρμάκου ρουξολιτινίμπη (ruxolitinib).

Οι εννέα από αυτούς παρουσίασαν αύξηση της τριχοφυΐας στο κεφάλι κατά τουλάχιστον 50% αλλά στους περισσότερους από αυτούς (στους επτά από τους εννέα) έφτασε το 95%.

- Advertisement -

Η αύξηση της τριχοφυΐας άρχισε τέσσερις εβδομάδες έπειτα από την έναρξη λήψης του φαρμάκου και ήταν πλήρης στους τρεις μήνες θεραπείας.

Κάποιοι (λίγοι) εκδήλωσαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ακμή και αλλεργίες, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν ήπια και βραχύβια.

Όλοι οι ασθενείς έπαψαν να παίρνουν το φάρμακο έπειτα από έξι μήνες και οι γιατροί τους αξιολόγησαν εκ νέου τρεις μήνες αργότερα.

Όπως διαπίστωσαν, παρότι σε όλους είχε αυξηθεί η απόπτωση μαλλιών, σε κανέναν δεν είχε επιστρέψει στα προ της θεραπείας επίπεδα, ενώ μόνο στους τρεις από τους εννέα η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής ήταν εμφανής.

Τι είναι

-Advertisement-
=Advertisement=

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί κατά τόπους ή ολική απώλεια των μαλλιών και, σε μερικές περιπτώσεις, απώλεια των τριχών από το πρόσωπο και το σώμα.

Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό έως 2% του γενικού πληθυσμού, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής (ηλικίες 15-29 ετών), αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.

Η νόσος προκαλείται από υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο καταστρέφει τους θυλάκους των τριχών με έναν μηχανισμό που ως φαίνεται αδρανοποιείται από τους επονομαζόμενους αναστολείς του JAK.

Η ρουξολιτινίμπη είναι ένας τέτοιος αναστολέας και είναι εγκεκριμένη για δύο αιματολογικές κακοήθειες, την αληθή πολυκυτταραιμία και την μυελοΐνωση, όπως αναφέρουν tanea.gr.

Προγενέστερες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους επίσης είχαν δείξει ότι είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.

Ωστόσο η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Άντζελα Κριστιάνο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει και τους πάσχοντες από ανδρικού τύπου αλωπεκία – την κοινή φαλάκρα – αφού τα πρώτα πειράματα επ’ αυτού σε ζώα ήταν επιτυχημένα.

«Πιστεύουμε ότι οι αναστολείς του JAK θα χρησιμοποιηθούν εκτενώς για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών τριχόπτωσης», δήλωσε η δρ Κριστιάνο.

«Ακόμα κι αν το ποσοστό της αποτελεσματικότητάς τους παραμείνει στο 75%, θα αποτελέσει τεράστια βελτίωση για τους ασθενείς σε σύγκριση με ό,τι διαθέτουμε αυτή τη στιγμή».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, παρότι χρειάζονται πολλές ακόμα μελέτες, θα μπορούσε μέσα στην επόμενη πενταετία να αρχίσει η ευρεία χρήση των φαρμάκων αυτών για την θεραπεία της αλωπεκίας.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *