Χάος στην Αρμενία: Συνεχίζεται για 5η μέρα η ομηρία στο αστυνομικό κτίριο

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
4 Min Read

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αντιπολιτευόμενοι στον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, συνελήφθησαν σήμερα στο Γερεβάν έπειτα από μια νύχτα βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι αρχές τη σύλληψη ομήρων, η οποία συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα σε ένα κτίριο της αστυνομίας.

Χθες το βράδυ, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν ρίχνοντας πέτρες στους αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο στο Γερεβάν, στο οποίο έχουν οχυρωθεί από την Κυριακή ένοπλοι άνδρες που συνδέονται με την αντιπολίτευση, οι οποίοι κρατούν 4 ομήρους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι διαδηλωτές, που έχουν οργιστεί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση αυτήν την ομηρία, ζητούσαν από τις αρχές να ρυθμίσουν την κρίση αυτή με ειρηνικό τρόπο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου.

- Advertisement -

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 29 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Οβίκ Αμπραμιάν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Είναι «αδύνατο να εξασφαλίσουμε πραγματικές αλλαγές με τη βία», σημείωσε.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συνέχιζαν να διαδηλώνουν ως την αυγή προτού επέμβει η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών, διαλύσει τη συγκέντρωσή τους και προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις.

Τουλάχιστον 15 αντιπολιτευόμενοι του μετριοπαθούς κόμματος Συμφωνία Πολιτών βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ηγέτης του, ο βουλευτής Νικόλ Πασινιάν.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την «προσφυγή αυτή στη βία» και κάλεσε την κυβέρνηση «να διαχειριστεί την κατάσταση δείχνοντας αυτοσυγκράτηση».

Οι συγκρούσεις αυτές μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών ξέσπασαν ενώ συνεχίζεται το επεισόδιο ομηρίας. Την Κυριακή το πρωί μια ομάδα οπλισμένων ανδρών που συνδέονται με έναν αντιπολιτευόμενο που βρίσκεται στην φυλακή, τον Τζιραΐρ Σεφιλιάν, εισέβαλε σε ένα κτίριο της αστυνομίας στο Γερεβάν, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό, και συνέλαβε πολλούς ομήρους ενώ ζητεί την παραίτηση του προέδρου Σαρκισιάν. Τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν τις επόμενες ημέρες.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ωστόσο τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, ο υπαρχηγός της εθνικής αστυνομίας Βαρντάν Εγκιαζαριάν και ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Γερεβάν Βαλερί Οσιπιάν, εξακολουθούν να κρατούνται.

Οι ένοπλοι, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο οπλοστάσιο της αστυνομίας, κάλεσαν τους Αρμένιους να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν το αίτημά τους. Ήδη από τη Δευτέρα, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και να ζητήσουν μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Ο Τζιραΐρ Σεφιλιάν, που συνελήφθη τον Ιούνιο για κατοχή όπλων, κατηγορείται επίσης ότι σχεδίαζε την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και κέντρων τηλεπικοινωνιών.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης, ο Σεφιλιάν είχε συλληφθεί και το 2006 και είχε φυλακιστεί για 18 μήνες αφού είχε απευθύνει αίτημα για την “ανατροπή της κυβέρνησης με τη βία”. Πέρυσι συνελήφθη και πάλι ως ύποπτος προετοιμασίας πραξικοπήματος, λίγο αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος.

Ο αρμενικής καταγωγής Τζιραΐρ Σεφιλιάν έχει γεννηθεί στον Λίβανο όπου πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αρμενία για να πάρει μέρος στον πόλεμο κατά του Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πρώην στρατιωτικός, ο πρόεδρος Σαρκισιάν εξελέγη το 2008 και η εκλογή του, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε ταραχές που είχαν αποτέλεσμα δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *