Χάος στη Γεωργία: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση λένε ότι κέρδισαν τις εκλογές – «Διαφωνούν» μεταξύ τους τα exit polls

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Οι κάλπες έκλεισαν στη Γεωργία με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να δηλώνουν ότι κέρδισαν τις εκλογές. Εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις δίνουν και τα exit polls.

-Advertisement-

Όλες οι πλευρές διακηρύσσουν ότι κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο (26.10.2024) στη Γεωργία, σε μία πολιτική διαδικασία που θα καθορίσει εάν αυτή η πρώην σοβιετική Δημοκρατία θα στραφεί προς τη Δύση ή προς τη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα exit polls που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στις 8 το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) δίνουν εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα:

https://twitter.com/theinformant_x/status/1850163025870770192

Σε ένα από αυτά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο φέρεται να κερδίζει με άνεση, ενώ δύο άλλα προβλέπουν ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

- Advertisement -

Τις εκλογές σημάδεψαν πάντως και περιστατικά βίας σε εκλογικά τμήματα.

Σε ένα περιστατικό, ένας άνδρας έριξε χαρτιά μέσα στην κάλπη, για να ακυρωθεί η διαδικασία.Το κανάλι Imedi TV, που στηρίζει το Γεωργιανό Όνειρο, προέβλεψε νίκη του συντηρητικού κόμματος με ποσοστό 56%. Τα κανάλια Formula και Mtavari Arkhi, που στηρίζουν την αντιπολίτευση, λένε ότι τα φιλοδυτικά κόμματα θα καταφέρουν, όλα μαζί, να ελέγξουν το 150μελές κοινοβούλιο.

Το exit poll που διενεργήθηκε από το αμερικανικό ινστιτούτο Edison Research για λογαριασμό ενός τηλεοπτικού σταθμού που τάσσεται υπέρ της αντιπολίτευσης δείχνει ότι τα τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα που έχουν συνασπιστεί συγκεντρώνουν ποσοστό 51,9% έναντι 40, 9% για το Γεωργιανό Όνειρο.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε μία πρώτη αντίδραση, έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι «η ευρωπαϊκή Γεωργία κερδίζει με 52%».

πηγη-newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *