Έκδηλη παραμένει στους συμπολίτες μας η ανησυχία για τον πλειστηριασμό της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας αφού για ένα χρέος που δεν ξεπερνάει τις 210.000 ευρώ κινδύνεύει να… πλειστηριαστεί, ολόκληρο το ακίνητο για 6.020.000 ευρώ! Όλα αυτά από την στιγμή που αναρτήθηκε στις 27/06/2024 και παραμένει ενεργός ο πλειστηριασμός στην ιστοσελίδα e-auctions.gr για τις 10/07/2024.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό (30/04) με ανακοίνωση του ο νομικός και πρώην δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος είχε ενημερώσει πως οι ενέργειες για τον πλειστηριασμό ενός κορυφαίου περιουσιακού στοιχείου της πόλης είχαν ανακοπεί και πως αυτός δεν θα προχωρούσε.
O Φορέας είχε προσφύγει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λαμίας κατά τεσσάρων φυσικών και νομικών προσώπων, ζητώντας να ακυρωθεί η από 30-03-2023 επιταγή προς πληρωμή κάτωθι του με αριθμό 10/2023 απογράφου εκτελεστού της με αριθμό 268/2022 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας και η ακύρωση της αναγκαστικής εκτέλεσης και του πλειστηριασμού που έχει ορισθεί για την 10η/7/2024.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ωστόσο, 27/06/2024 ο πλειστηριασμός αναρτήθηκε στην πλατφόρμα προκαλώντας πλέον έκδηλη ανησυχία για το τι θα συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια και άπαντες αναμένουν την εξέλιξη της διαδικασίας αλλά και την περαιτέρω πληροφόρηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Αναζητήσαμε για το θέμα, τον πρόεδρο του ΦΟΡΕΑ Αναπτυξιακή Π.Ε.Λ, Λεωνίδα Κωστόπουλο, ο οποίος τοποθετήθηκε στην εκπομπή “Σάββατο Πρωϊάν” με τον Πάνο Κατσώνη στον Lamia Polis 87.7.
Και ο ίδιος εξέφρασε και συμμερίστηκε την ανησυχία των συμπολιτών μας για τον αναρτημένο πλειστηριασμό της Π.Ε.Λ τονίζοντας ωστόσο ότι όπως έχει ενημερωθεί έχουν γίνει όλες οι νομικές ενέργειες και έχουν αποσταλεί τα έγγραφα που μιλούσαν για ανακοπή χωρίς ωστόσο να μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για την εξέλιξη του. Μάλιστα κάλεσε τους συμπολίτες μας να περιμένουν την επόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση γύρω από το θέμα εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι δεν θα προχωρήσει ο πλειστηριασμός και θα απωλέσει η πόλη μας ένα περιουσιακό στοιχείο για 6.020.000 ευρώ.
Λ. Κωστόπουλος : “Υπάρχει ανησυχία αλλά πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει ο πλειστηριασμός”
“… έτσι είναι τα πράγματα. Όντως υπάρχει μια ανησυχία. Βέβαια γνωρίζουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων” ο κ. Κωστόπουλος και συνέχισε: “…αυτό τουλάχιστον και επισήμως έχει ειπωθεί από το νομικό που έχει αναλάβει την υπόθεση, τον κ. Καραϊσκο, και με επιστολή που έχει σταλεί, είναι πως δεν πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός. Έχουν ασκηθεί όλες οι νομικές ενέργειες έχει γίνει ανακοπη. Βέβαια δεν είμαστε νομικοί για να εξηγήσουμε την βαθιά διάσταση των πραγμάτων“.
Σε σχετικό ερώτημα γιατί ανέβηκε ο πλειστηριασμός από την στιγμή που πριν λίγο καιρό γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχει ανακοπή του ο κ. Κωστόπουλος απάντησε: “Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα εξηγηθεί την επόμενη εβδομάδα διότι θα πρέπει να ενημερωθούμε για τη νομική του διάσταση. Ο νέος φορέας έχει κάνει μέσω του νομικού που έχει αναλάβει την υπόθεση όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ανακοπή. Με ασφάλεια στη ζωή δεν μπορούμε να πούμε ούτε τι θα γίνει την άλλη στιγμή, οι νομικές ενέργειες που έχουν γίνει καταδεικνούν ότι ο πλειστηριασμός δεν θα γίνει. Θα τα δούμε όλα ομως σε πιο βαθιά διάσταση την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει ανησυχία μονο στους συμπολίτες μας αλλά υπάρχει γενικότερα. Δεν μπορεί να φύγει αυτό το περιουσιακό στοιχείο από εδώ, από εμάς τους ίδιους. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί ούτε ένα μέτρο…”.
Η ιστορία της Έκθεσης
Ιστορία έξι δεκαετιών μετράει η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, που εξελίχθηκε σε κορυφαίο θεσμό για την ευρύτερη περιοχή. Η αφετηρία ήταν το 1966, όταν σε σύσκεψη στη Νομαρχία με τη συμμετοχή όλων των Εμπορικών Οργανώσεων, συλλόγων και πολιτικών αποφασίζεται να λειτουργήσει τον Μάιο του 1967 γεωργική έκθεση σε ιδιωτικό χώρο με επιμέλεια & εποπτεία της Διεύθυνσης Γεωργίας και της Νομαρχίας.
Το 1967 εγκαινιάζεται η 1η Γεωργική Έκθεση σε μισθωμένο χώρο στο βόρειο τμήμα της πόλης, στην οποία συμμετείχαν εκθέτες από όλη την Ελλάδα. Το 1970 αγοράζεται η έκταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Π.Ε.Λ επιφάνειας 167.000 τ.μ., από το Νομαρχιακό Ταμείο Φθιώτιδας. Το 1974, η 8η περίοδος της Π.Ε.Λ. λειτουργεί για πρώτη φορά στον σημερινό χώρο.
Ορόσημο θεωρείται η ίδρυση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με το Ν.214/1975, µε έδρα τη Λαμία και σκοπό τη διοργάνωση της ετήσιας πανελλήνιας έκθεσης. Το 1977 μεταβιβάζεται η κυριότητα αυτού του χώρου στη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Π.Ε.Λ. Το 1988 αρχίζει η ανέγερση των τριών στεγασμένων εκθεσιακών χώρων έκτασης 2.700 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν τελειοποιηθεί, πλην όμως λειτουργούν σε ανεκτά επίπεδα.
Το 2014 η Π.Ε.Λ. συμπλήρωσε σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας με σκοπό την προβολή και προώθηση πάσης φύσεων γεωργικών μηχανημάτων, την παρουσίαση της προόδου της εκμηχάνισης της γεωργίας και των γεωργικών βιομηχανιών κ.ά. Την ίδια περίοδο τροποποιήθηκε ο νόμος ίδρυσης της με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, ωστόσο αυτό δεν επετεύχθη εξαιτίας του προβληματικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας,
Το 2019 έγινε η σύσταση νέου φορέα Διαχείρισης με κατάργηση του προηγούμενου ΝΠΔΔ. Ειδικότερα, με το νόμο 4605/2019 (Άρθρο 65) συστάθηκε ο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.», στον οποίο μεταφέρθηκαν οι σκοποί και κάθε αρμοδιότητα του καταργηθέντος ΝΠΔΔ. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας επιμερίστηκε στον Δήμο Λαμιέων, ως κύριο μέτοχο, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λαμίας.
Παράλληλα, στην ανώνυμη εταιρεία «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, για χρονικό διάστημα 30 ετών, προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση, το ακίνητο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (Π.Ε.Λ.)
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε τέτοια ξεφτιλικια. αλλά έτσι συμβαίνει. όταν χρωστάς και δεν πληρώνεις κάποια στιγμή έρχεται η λυπητερη.
megali ntropi auto.pou simbainei. thelo.na pistevo oti oi kinisis apo plevras kiriou karaiskou tha anakopsoyn ton plistiriasmo eidallos tha prokeitai gia pragmatiki kseftila gia tin poli mas
να πληρώσετε το χρέος με χρήματα του Δήμου, δηλαδή των Λαμιωτών ( τα χρέη πρέπει να πληρώνονται) και μετά να προσφύγει ο Δήμος κατά των υπευθύνων- ανευθύνων που δημιούργησαν τα χρέη…..
ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ !