Μπορεί η Βρετανία να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία είχε προκαλέσει από τότε πλήθος διαφωνιών
Η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δίνει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από την συνάντησή τους στο Λονδίνο για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση χάρη στην επίτευξη συμφωνίας για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από μήνες έντασης. «Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας αυτής κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Γουίνδσορ.
Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό ρίσι Σούνακ κατά την οποία παρουσιάζεται η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για την Βόρεια Ιρλανδία.
Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επαρχία.
Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκραιτκά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκης Ενωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.
Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.
Η επίτευξη της συμφωνίας εντάσσεται σε μία στρατηγική υψηλού ρίσκου για τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επεδίωκε να εξασφαλίσει μία συμβιβαστική λύση και να βελτιώσει τις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες – και τις Ηνωμένες Πολιτείες – χωρίς να εξοργίσει τους ακραιφνείς απολογητές του Brexit εκ των Τόρις.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μένει να φανεί αν η συμφωνία θα είναι αρκετή για να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία και να ικανοποιήσει τους επικριτές του ειδικού καθεστώτος που διέπει τη βρετανική επαρχία τόσο στην ίδια την Βόρεια Ιρλανδία όσο και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η νέα συμφωνία θα προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα δώσει στους βορειοϊρλανδούς βουλευτές λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μία επιτυχία της συμφωνίας θα ενισχύσει την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ επί του Συντηρητικού Κόμματος δίνοντάς του την δυνατότητα να ξεπεράσει το πλέον ακανθώδες θέμα της ατζέντας του, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ισχυρό προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του 2024.
Αν αποτύχει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ανταρσία εκ μέρους των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος και την αναβίωση των σοβαρών ιδεολογικών διαφορών που παρέλυσαν κατά καιρούς της βρετανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ