Bοιωτία: Οι αγρότες στον πυρετό της… φαρμακευτικής κάνναβης

lamianow Add a Comment
5 Min Read

Οµάδα παραγωγών στον Ορχοµενό Βοιωτίας ανοίγει τον δρόµο για τη νέα καλλιέργεια, η οποία υπόσχεται κέρδη υψηλότερα και από το βαµβάκι, τη «βαριά βιοµηχανία» της περιοχής

Στον Ορχοµενό Βοιωτίας η καλλιέργεια του βαµβακιού είναι… κυρίαρχη και θεωρείται «βαριά βιοµηχανία» για όλη την περιοχή. Ο συνεταιρισµός των αγροτών της περιοχής ιδρύθηκε το 1932 και το 1951 κατασκευάστηκε το πρώτο εκκοκκιστήριο της περιοχής. Σε µια προσπάθεια να αλλάξουν τα δεδοµένα για τη… µονοκαλλιέργεια του βαµβακιού στην περιοχή τους, οι αγρότες προχώρησαν στην πιστοποίησή του για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές και νέες αγορές. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε αυτή την εξίσωση της αγροτικής ανάπτυξης για την περιοχή και τους ίδιους έβαλαν τη… φαρµακευτική κάνναβη.

Με µπροστάρη τον 54χρονο οικονοµολόγο και πρόεδρο του συνεταιρισµού Βασίλη Τσαγαλά, ξεκίνησαν µια συστηµατική προσπάθεια να µάθουν τα πάντα για την καλλιέργεια. «Πέρυσι, σε συνεργασία µε µια ισραηλινή εταιρεία, σε συνεννόηση µε παραγωγό της περιοχής, έγινε µια πρώτη προσπάθεια για ανάπτυξη της καλλιέργειας της φαρµακευτικής κάνναβης» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Τσαγαλάς.

Φέτος η προσπάθειά τους έγινε πιο συστηµατική. «Ιδρύσαµε µια οµάδα στην οποία µετέχουν περίπου 15 άτοµα και σε πιλοτικό επίπεδο ξεκινήσαµε να καλλιεργούµε 50 στρέµµατα για να δούµε πώς θα τα πάµε» προσθέτει. Πριν φτάσουν όµως στην καλλιέργεια, φρόντισαν να µάθουν τα πάντα για αυτή. «Ταξιδέψαµε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, όπου υπάρχουν τέτοιες καλλιέργειες, για να µάθουµε τα πάντα. Ηρθαµε σε επαφή µε εταιρείες του εξωτερικού και κλείσαµε συµφωνίες για την προώθηση της παραγωγής µας» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Τσαγαλάς.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, µάλιστα, είναι αρκετά αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήµατος. «Εχουν ωριµάσει όλες οι προϋποθέσεις για την επαγγελµατική, πλέον, καλλιέργεια αυτού του φυτού και στην περιοχή του Ορχοµενού. Τα πρώτα δείγµατα που είχαµε από την περσινή καλλιέργεια ήταν πολύ ενθαρρυντικά για να κάνουµε το επόµενο βήµα» τονίζει.

Συνέργειες

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαγαλάς, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όσο λιγότερα λάθη γίνουν στον σχεδιασμό της παραγωγής, τόσο θετικότερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτόν, το μεγάλο βάρος πέφτει στις συνεργασίες και ειδικά στην έρευνα». Και συμπληρώνει: «Καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι μία τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με εμάς, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε με ένα σύνολο φορέων που εμπλέκονται γύρω από αυτό το προϊόν. Ξεκινήσαμε ένα κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες, που έχουν άμεση σχέση με την πρώτη ύλη της κάνναβης. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουμε να έχουμε και την αντίστοιχη επιστημονική υποστήριξη. Προχωρήσαμε έτσι στη συνεργασία μας με τον ΕΛΓΟ και δύο ερευνητικά κέντρα».

Εξωστρέφεια

Ένα άλλο δυναμικό κομμάτι της παραγωγής αφορά και τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Οι αγορές του εξωτερικού έχουν τις δικές τους απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες, αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. «Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα, καλύπτοντας σύγχρονες ανάγκες της ντόπιας και διεθνούς αγοράς. Έχουμε έρθει σε επαφή με εταιρείες του εξωτερικού που ήδη διαχειρίζονται προϊόντα με πρώτη ύλη την κάνναβη, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεση του προϊόντος που παράγουμε.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε να συμμετέχουμε σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας».

Σύγκριση με το βαμβάκι

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του Ορχομενού, ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτεται από το βαμβάκι. Ο συνεταιρισμός έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ορθή διαχείριση του βαμβακιού. Μέσα από τις συνέργειες, αξιοποιεί διάφορα προγράμματα, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Με τη νέα αυτή προσπάθεια που γίνεται από τον συνεταιρισμό, η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο εισόδημα των αγροτών, καθώς και στη δυνατότητα εναλλαγής των καλλιεργειών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την καλύτερη αξιοποίηση του φυτού, εκτιμούν τα μέλη του συνεταιρισμού, το εισόδημα από την καλλιέργεια της κάνναβης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του βαμβακιού, ακόμα και χωρίς την ενίσχυση που παίρνουν στο βαμβάκι.

Με πληροφορίες από Εθνος της Κυριακής και cannabisnews.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version