Σενάρια διάλυσης και σενάρια διάσωσης της Ευρωζώνης παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg μπροστά σε μια σειρά από κρίσιμα γεγονότα τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της Γηραιάς Ηπείρου.
Τα τρία σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης
Νίκη της Λε Πεν στη Γαλλία: Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου κερδίζει τις εκλογές του Μαΐου και προκηρύσσει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, στο οποίο και επικρατεί. Ξεκινούν οι εκροές κεφαλαίων όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, και ως εκ τούτου επιβάλλονται κεφαλαιακοί περιορισμοί. Η Λε Πεν εισάγει στη Γαλλία το φράγκο.
Ευρωσκεπτικισμός στην Ιταλία: Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της Λίγκας του Βορρά. Από κοινού καθορίζουν μία ατζέντα για την επαναφορά της λίρας ως εθνικού νομίσματος, την οποία θέτουν στην κρίση του ιταλικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος.
Ελληνική κρίση: Με τους πιστωτές να ζητούν νέες περικοπές, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και χάρη στις εξαγγελίες του περί «τερματισμού της λιτότητας» κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση. Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε στάση πληρωμών, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες ετοιμάζοντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Τα τρία σενάρια διάσωσης
Η παγκόσμια κρίση συσπειρώνει την Ευρώπη: Ο Τραμπ ξεκινάει έναν εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία και ταυτόχρονα, ο Πούτιν παραβιάζει τα σύνορα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Το Βερολίνο αποφασίζει να αναλάβει την τύχη της Γηραιάς Ηπείρου. Ως αποτέλεσμα, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα περί δημοσιονομικής ένωσης.
Νίκη Σουλτς: Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκλέγεται Καγκελάριος της Γερμανίας και προχωράει στη «χαλάρωση» της δημοσιονομικής λιτότητας, αποκλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ελλάδα. Επίσης, εκφράζει τη στήριξή του στην έκδοση του ευρωομόλογου.
Η Ευρωζώνη επιβιώνει: Η Λε Πεν χάνει τις εκλογές, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες σταθεροποιούνται και η Μέρκελ επανεκλέγεται. Οι Βρυξέλλες ικανοποιούν το αίτημα για τη θέσπιση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα, η Ελλάδα εφαρμόζοντας τα μέτρα λιτότητας, υλοποιεί το πρόγραμμα, και η οικονομία βελτιώνεται.
Πηγή: newsbeast.gr