Μπασκόζος: Αυτόματη ηλεκτρονική διασύνδεση 100 νοσοκομείων εντός του 2017

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
12 Min Read

Η ηλεκτρονική υγεία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι δύο σοβαρά εργαλεία που το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, καθώς η κοινωνική πίεση ενισχύει αυτή την ανάγκη και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί την επιβάλλουν, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, από το βήμα του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, για το ποιος δικαιούται και πρέπει να έχει πρόσβαση στο φάκελο ασθενείας του πολίτη, υπό ποιες προϋποθέσεις, με ποια κριτήρια, με ποιους κανόνες διασφάλισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και υπό ποιες συνθήκες.

Παράλληλα, με τη βοήθεια του χρηματοδοτικού προγράμματος eGovNow από τις αρχές του 2017 θα περάσουμε στην αυτόματη διασύνδεση των νοσοκομείων και ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να διασυνδέσουμε περί τα 100 Νοσοκομεία με το κεντρικό σύστημα, τόνισε ο ΓΓ, σημειώνοντας ακόμη, ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο και με πολλές εναντιώσεις σχέδιο.

Ο ΓΓ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες όπως είπε, «φρόντισαν» να κλειδώσουν σε ένα μνημόνιο και την υγεία των Πολιτών της χώρας, χωρίς την παραμικρή κοινωνική ευαισθησία, ενώ κάποιοι φρόντισαν το Υπουργείο Υγείας να μην έχει τομεακό πρόγραμμα στη νέα προγραμματική περίοδο.

Άλλα βασικά σημεία ομιλίας του κ. Μπασκόζου έχουν ως εξής:

– Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση έχει ως στόχο τη δημιουργία κατάλληλων βάσεων και υποδομών για την απόδοση αφενός σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο χώρο της υγείας αλλά και για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τους μόνιμους μηχανισμούς που θα μας επέτρεψουν να αναλύσουμε τα στοιχεία λειτουργείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» και να κάνουμε το σύστημα πιο αποδοτικό, ακόμη και στην πολύ δύσκολη κατάσταση που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί επιβάλλουν.

– Σε ό,τι αφορά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο χώρο της Υγείας έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά και προωθούνται τα παρακάτω έργα :

– Βρήκαμε στην αρχή του ένα νέο έργο για την αποτύπωση της οικονομικής και λειτουργικής κατάστασης των Δημόσιων Νοσοκομείων. Tη συνέχεια του παλιού eSynet το γνωστό πλέον σε όλους BI. Αναλύσαμε όλες τις διαστάσεις του έργου και επανασχεδιάσαμε το βασικότερο στοιχείο, την κωδικοποίηση της πληροφορίας και την κωδικοποιημένη ταξινόμησή της. Καταγράψαμε κάθε δομικό στοιχείο οργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων και με αυτό τον τρόπο συνδυάσαμε την καταχωρημένη πληροφορία με την πηγή προέλευσής της. Συγκεκριμένα το BI αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει στοιχεία σε μηνιαία βάση και εμείς για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να αναλύουμε ποιοτικά στοιχεία της λειτουργίας των Τομέων, των Τμημάτων, των Κλινικών ακόμα και των ειδικών τμημάτων αναφοράς. Αποτυπώσαμε για πρώτη φορά το κόστος για την υποστήριξη των πληροφοριακών υποδομών των νοσοκομείων αλλά και το κόστος για τη συντήρηση των πληροφοριακών τους συστημάτων.

Ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό του Άτλαντα Υγείας– ένα έργο πνοής- και έχουμε περάσει στην εφαρμογή του. Ο Άτλαντας Υγείας λειτουργεί (www.healthaltas.gov.gr). Ένα έργο το οποίο αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται από μόνιμη ομάδα εργασίας του ΕΟΠΥΥκαι του Υπουργείου με μηδενικό κόστος και διασυνδεόμενο με κάθε πληροφοριακό σύστημα Υγείας και ευρύτερα ολοκληρώνει μια σειρά υπηρεσιών με τη μορφή ώριμου καρπού. Η εφαρμογή είναι responsive και παίζει και από κινητά και ταμπλέτες, ενώ γεμίζει συνεχώς με νέους δείκτες επιδημιολογικούς, λειτουργικούς, οικονομικούς και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείες σε επίπεδο στελέχωσης, οργάνωσης, λειτουργίας αλλά και υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να το τονίσω. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα βάζοντας τον κωδικό της εξέτασης του να ξέρει πότε και σε ποιο κοντινό δημόσιο σημείο φροντίδας μπορεί να αποταθεί για να εκτελέσει δωρεάν τις εξετάσεις του.

– Με πολύ κόπο και προσπάθεια αλλά με ελάχιστο κόστος, την προηγούμενη εβδομάδα «βγάλαμε στον αέρα» το eRDV μια υπηρεσία η οποία επιτρέπει στον πολίτη να κλείνει από το internet τα ραντεβού του σε ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας. Μέχρι σήμερα κάποιοι φρόντισαν με συμβάσεις της τάξης του 1 ευρώ ανά κλήση ο πολίτης να κλείνει τα ραντεβού του. Εμείς δίνουμε αυτή τη δυνατότητα στον πολίτη εντελώς δωρεάν. Η εφαρμογή διαθέτει και μηχανισμό για τη διασύνδεση και των γιατρών αλλά και των Νοσοκομείων για τη δήλωση της διαθεσιμότητάς τους οπότε σε μερικούς μήνες ο Πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τα ραντεβού του δωρεάν και οπουδήποτε.

– Εδώ και 2 μήνες έχουμε ξεκινήσει στα Ζαρουχλέικα Αχαίας την πιλοτική χρήση τουΑτομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας της Πρωτοβάθμιας (ΠΦΥ). Ο πολίτης αποκτά για πρώτη φορά μια υπηρεσία στην οποία θα μπορεί να βλέπει τις εξετάσεις του τα αποτελέσματά τους, το ιστορικό του και να διατηρεί το ιατρικό του αρχείο. Ο γιατρός θα μπορεί να κάνει χρήση και ενημέρωση αυτού του αρχείου και με αυτό τον τρόπο και με το πέρας των πιλοτικών εφαρμογών που για όλες τις ΥΠΕ θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2017 θα έχουμε την πρώτη σοβαρή και ενιαία υπηρεσία ιατρικού φακέλου ιατρικού αρχείου για τον πολίτη.

– Σε συνεργασία με τηνΗΔΙΚΑ, ετοιμάζουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Συγκατάθεσης Ασθενούς και μέσα στο 2017 θα μπορούμε να μιλάμε για μια σοβαρή γκάμα υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας που για πρώτη φορά θα έχει τη δυνατότητα ο πολίτης να χρησιμοποιεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του.

– Ενισχύουμε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφησημε το φάκελο ασθενούς αλλά δίνουμε και στο γιατρό τη δυνατότητα να αποκτήσει υπηρεσίες συμβουλευτικές με ενδείξεις, αντενδείξεις, SPC φίλτρα, σωστά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης και αυτό θα ολοκληρωθεί άμεσα και πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ενισχύουμε το έργο των γιατρών με τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης για την εκτέλεση των παραπεμπτικών τους αλλά και για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των ασθενών τους που έχουν μπει σε κάποιο Θεραπευτικό Πρωτόκολλο.

– Διασυνδεόμαστε με τον έξω κόσμο μέσω του προγράμματος «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη» όπου χτίζουμε σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και την ΗΔΙΚΑ τον κεντρικό κόμβο υπηρεσιών eHealth με την Ευρώπη. Ο πολίτης μέχρι το 2018 θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί τις συνταγές του οπουδήποτε στην Ευρώπη αλλά και ο γιατρός θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας του ασθενούς από οποιοδήποτε χώρα προέλευσης.

– Καταθέσαμε στο νέο ΕΣΠΑ δύο σοβαρές προτάσεις που καλύπτουν και οι δύο βασικά δομικά στοιχεία προς την κατεύθυνση της Ηλεκτρονικής Υγείας. Η πρώτη εξ αυτών σχετίζεται με μια από τις πιο ουσιαστικές ελλείψεις του συστήματος που κανείς και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να καλύψει αν και αποτελούν αυστηρή προϋπόθεση επιτυχίας. Τα «ενιαία μητρώα και κωδικολόγια του Υπουργείου Υγείας». Όσοι γνωρίζετε από ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες γνωρίζετε τη σημασία μητρώων και κωδικοποιήσεων ως βάση για την ανάπτυξη υπηρεσιών. Ελπίζουμε μέσα από αυτό το έργο σε μερικούς μήνες να μιλάμε για κοινά μητρώα ειδών νοσοκομείων, εξετάσεων, φαρμάκου και τιμών, επαγγελματιών υγείας. Αναμένουμε την έγκρισή του και φορέας υλοποίησης θα είναι το Υπουργείο και η ΗΔΙΚΑ.

– Εξίσου σημαντικό έργο το οποίο ανατέθηκε πάλι στην ΗΔΙΚΑ και βρίσκεται στη διαδικασία πρόσκλησης για την κατάθεση τεχνικού δελτίου είναι το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας». Ένα έργο το οποίο αφορά στην υποστήριξη του νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας που το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αναπτύξει. Ήδη όπως σας προείπα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία η πρώτη εφαρμογή Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Άλλες δράσεις θεσμικές: η Δημιουργία και Λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Υγείας με ένα πολύ ουσιαστικό και σοβαρό τρόπο λειτουργίας βασισμένο στο διάλογο και στη συνεργασία μεταξύ φορέων με εμπειρία και επάρκεια στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και ηλεκτρονικής υγείας. Με ομάδες εργασίας και με προτεραιότητες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να λύσουμε προβλήματα όπως ο καθορισμός του Εθνικού Προτύπου Ηλεκτρονικού Φακέλου για τον Πολίτη, του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας, του Εθνικού Σημείου Διεπαφής για τους Ευρωπαίους Πολίτες και της Ολοκλήρωσης του Κύκλου της Ηλεκτρονικής Παραπομπής και Συνταγογράφησης.

Επίσης η δημιουργία του Δικτύου Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσκληση συμμετοχής φορέων όπως Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Ιδιώτες Πάροχοι, Δημόσιοι Πάροχοι, Σύλλογοι και Σωματεία Ασθενών, Ιατρικές Εταιρείες. Καλώ όλους όσους έχουν αν συνεισφέρουν στην Ηλεκτρονική Υγεία να εγγραφούν στο δίκτυο σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τη διαμόρφωση ουσιαστικότερων και μόνιμων υπηρεσιών.

13. Στις 19/9 ξεκίνησε μια μεγάλη συνεργατική προσπάθεια της ΓΓΔΥ για την διαμόρφωση των Μητρώων Νοσημάτων και Ασθενών βασισμένων στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Αρωγοί μας με τη μεγάλη ανταπόκρισή τους οι Ιατρικές Εταιρείες Ειδικότητας και Εξειδίκευσης (πάνω από 60 φορείς συμμετέχουν).

Και ακόμη:

Στις 05/09 ξεκίνησε ακόμα μια σοβαρή συνεργατική προσπάθεια της ΓΓΔΥ για την αναβάθμιση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας των Νοσοκομείων. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες και ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να οδηγήσει στην από κοινού επίλυση χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων που περιορίζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων και την επίτευξη ενιαίων υπηρεσιών, όπως η υποστήριξη ενιαίων μητρώων ειδών, εξετάσεων, η εισαγωγή της ΗΣ και στα Νοσοκομεία, η χρήση κοινών προτύπων συμμόρφωσης και συμβολαίων συντήρησης με ουσιαστικά ποιοτικά κριτήρια.

Συνοδοιπόρος και εκφραστής μεγάλου μέρους αυτής της προσπάθειας μας είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του ΙΚΑ (ΗΔΙΚΑ) που για εμάς αποτελεί ένα κύριο θεσμικό εταίρο μας που η ενίσχυσή της θα μας επιτρέψει να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμά μας.

Η δημιουργία των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναδεικνύει την προτεραιότητα τη Κεντρικής Κυβέρνησης στη δημιουργία ενός σοβαρού σχεδίου ψηφιακής πολιτική από το οποίο η Ηλεκτρονική Υγεία και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία δεν μπορούν να απουσιάζουν.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *