Σε ένα μαραθώνιο συσκέψεων επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο για να «κλειδώσουν» τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο αρχικός σχεδιασμός για ένα πακέτο μέτρων επικεντρωμένο αποκλειστικά σε φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών τροποποιείται, καθώς το διεθνές ράλι αυξήσεων φτάνει και στην ελληνική αγορά.
Το κύμα ανατιμήσεων απειλεί το καλάθι της νοικοκυράς
Με το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να απειλεί το καλάθι της νοικοκυράς αναζητούνται πυρετωδώς μέτρα για να στηριχτούν κατά προτεραιότητα οι πλέον ευάλωτοι. Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει.. φωτιά, καθώς οι όποιες προτάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς συγκυρίες. Ωστόσο αναγνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, ώστε να αποφευχθεί ένα … ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια και να τιθασευθούν οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες υπήρξε μια ακόμα κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα, ενώ το μπαράζ συνεδριάσεων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα τελικά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το θέμα συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο, που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη.
Η δυσκολότερη εξίσωση σχετίζεται με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς υπάρχει ένα δίδυμο «ράλι» που αφορά στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και του φυσικού αερίου. Η αύξηση αυτή ουσιαστικά μεταφέρεται στα τιμολόγια των νοικοκυριών και αναζητούνται πυρετωδώς μέτρα για να μην «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί ακόμα και κατά 40% με 50%. Μάλιστα πρόβλημα υπάρχει εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα και με τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο .
«Κλειδωμένη» είναι η απόφαση για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (υπολογίζεται πως πρόκειται για 450.000 με 500.000 δικαιούχους). Παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο που μπορεί να ενισχυθούν πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, που δεν υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Στα όπλα που υπάρχουν στην κυβερνητική φαρέτρα είναι και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις χαμηλής τάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πόροι για την υλοποίηση αυτών των δράσεων θα προέλθουν μεταξύ άλλων από τις αυξημένες εισπράξεις του δημοσίου από το κόστος ρύπων. Στον αντίποδα τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας στην ενέργεια (ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης) είναι περιορισμένα.
Την ίδια στιγμή για να μην πιουν οι πολίτες… πικρό καφέ, στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια. Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% για τον καφέ στην εστίαση και τα μη αλκοολούχα ποτά έχει οριστικοποιηθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το βήμα της ΔΕΘ. Παράλληλα εξετάζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια παρέμβασης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ.
Πάντως περιορισμένης έκτασης μπορεί να είναι οι παρεμβάσεις ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Βαρύτητα θα δοθεί στην εντατικοποίηση των ελέγχων για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σύγκριση τιμών.
Παράλληλα η κυβέρνηση ποντάρει σε ένα ευρύτερο πλέγμα φοροαπαλλαγών, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη τον οδικό χάρτη για τη διετία 2022- 2023. Ειδικότερα το 2022 παρατείνονται δύο βασικές ρυθμίσεις : το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες (αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 12. 000 ευρώ) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα συζητείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους (μένει όμως να καθοριστεί από πότε θα γίνει αυτό), ενώ μέχρι το 2023 θα υπάρξει ένα πρόσθετο «ψαλίδι» 1.1 ποσοστιαία μονάδα στις εισφορές.
Κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στα θετικά μηνύματα που έρχονται από το πεδίο της οικονομίας, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν και από τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους (που θα είναι διψήφιος). Μάλιστα μετά και τις θετικές εξελίξεις στο πεδίο του τουρισμού – που θα φτάσει το 60% των εσόδων του 2019 – εκτιμάται πως η χρόνια θα κλείσει καλύτερα από το αναμενόμενο και μπορεί να δοθεί «μέρισμα ανάπτυξης».
Πάντως στην κυβέρνηση θέλουν να πάνε με ένα μετριοπαθές πακέτο μέτρων στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας. Επομένως πρέπει να διατηρηθεί ένα «αποθεματικό» για την επόμενη μέρα.
ethnos,gr