Αποφάσεις για ενίσχυση της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο έχει λάβει η κυβέρνηση, με δεδομένο το ράλι στις τιμές της ενέργειας στις διεθνείς αγορές και την αύξηση του κόστους στην εγχώρια αγορά, ενόψει χειμώνα. Το απόγευμα της Πέμπτης (7/10) λαμβάνει χώρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εξεταστούν μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Την Παρασκευή (8/10) αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Τα μέτρα «ανακούφισης»
Με τα νέα δεδομένα, γράφονται ξανά τα σχέδια των επιδοτήσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε άνω από 14 ευρώ (40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα κάτι που αυτομάτως ανεβάζει και το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022. Παράλληλα εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η επιδότηση για την ενέργεια. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και κληθείς να απαντήσει για τα σενάρια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης είπε ότι «οι ανατιμήσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να μην μείνει κανένας αβοήθητος».
«Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να μείνει αδιάφορη απέναντι στο πρωτοφανές κύμα» είπε ο κ. Οικονόμου συμπληρώνοντας πως «μαζί με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν και σε άλλες κλάδους. Και στο φυσικό αέριο και όπου χρειαστεί. θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Η οικονομία να πηγαίνει καλά».
reader.gr