Yπό την κοινωνική πίεση που ασκεί το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, το κύμα απολύσεων και η αβεβαιότητα, η κυβέρνηση διπλασιάζει τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ και το επεκτείνει ακόμα και σε κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρηματιών που αρχικά είχαν αποκλειστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει και νέα διεύρυνση των δικαιούχων, μέχρι να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία επρόκειτο να εκδοθεί σήμερα, αλλά μάλλον θα καθυστερήσει και θα εκδοθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Άλλωστε, σήμερα στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν νέες ανακοινώσεις από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση για την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Μετά και τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη νέα δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ, θα είναι οι ακόλουθοι:
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά έχει μειωθεί ο τζίρος τους. Αφορά σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία που έχουν αυξήσεις τον τζίρο τους. Εκτός από επίδομα των 800 ευρώ, το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, για τους οποίους επίσης θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τις απαγορεύσεις για τον κορονοϊό.
Όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και την 18η Μαρτίου. Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για 41.000 απολύσεις στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου.
Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω κορονοϊού με κρατική απόφαση, οι οποίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
Αρχικά, το έκτακτο επίδομα υπολογίζονταν ότι θα το ελάμβαναν περίπου 500.000 εργαζόμενοι, αλλά με τις νέες αποφάσεις, οι δικαιούχοι θα αυξηθούν σημαντικά και θα προσεγγίσουν το 1.000.000.
Επίσης το κόστος του μέτρου αναμένεται να διπλασιαστεί και να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, από 400 – 450 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Η αύξηση των δικαιούχων οφείλεται βασικά στην επέκταση του μέτρου και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έκλεισαν αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν, έχοντας υποστεί σημαντική μείωση του τζίρου τους.
Το δώρο Πάσχα
Σημειώνεται επίσης ότι, το κυβερνητικό πακέτο προβλέπει επίσης και τη χορήγηση έκτακτου δώρου Πάσχα:
Στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό)
Στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.
Πηγή: Skai.gr