Tις 20.000 αγγίζει ο πληθυσμός στον καταυλισμό της Μόριας και η αγανάκτηση εκείνων των μεταναστών, που παραμένουν εγκλωβισμένοι έως και δυο χρόνια προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση τους, είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Την ίδια ώρα οι αντοχές των κατοίκων της Λέσβου δοκιμάζονται, καθώς βλέπουν το νησί τους να σηκώνει δυσανάλογο βάρος για το προσφυγικό.
Η καμερα του OPEN TV και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φρέσκος που βρίσκεται στο πολύπαθο νησί, καταγράφουν νέες σκληρές εικόνες, ακόμη και μαχαιρωμένους ανθρώπους. Τα φαινόμενα της βίας, της ανομίας και της έντασης είναι π[λέον καθημερινό, κάτι απόλυτα φυσιολογικό όταν 20.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε χώρο που μετά βίας σηκώνει 5.000.
Ενδεικτικές είναι οι εικόνες με τους κατοίκους του νησιού να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, και να στήνουν μπλόκα στους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν από τα χωριά τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο οι κάτοικοι χτυπούν τις καμπάνες ενώ η αστυνομία που βρίσκεται στο σημείο έχει κλείσει τον δρόμο στην πορεία διαμαρτυρίας των μεταναστών.
Την ίδια ώρα ανησυχία στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο τα οποία χαρακτηρίζονται ότι ήταν τα σοβαρότερα που έχουν γίνει στο νησί από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποπειράθηκαν να κινηθούν από την Μόρια όπου διαμένουν, προς την Μυτιλήνη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Κατά την διάρκεια της πορείας τους ξέσπασαν άγρια επεισόδια, με πετροπόλεμο εναντίον των ΜΑΤ αλλά και φωτιές που άναψαν δίπλα μάλιστα στις δεξαμενές καυσίμων της ΔΕΗ. Παράλληλα, αίσθηση το βίντεο των χθεσινών επεισοδίων, από μια γυναίκα η οποία προσπαθεί να πάρει όπλο αστυνομικού, την ώρα που οι άντρες των ΜΑΤ απωθούν μια ομάδα άλλων μεταναστών.
«Ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί η Λέσβος
Μάλιστα σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN TV η κατάσταση στην Μόρια έχει ξεφύγει σε σχέση με πριν από δυο μήνες όπου και πάλι ο φακός είχε καταγράψει απίστευτες εικόνες από το κέντρο κράτησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι πρόσφυγες πλέον είναι τόσοι πολλοί που πλέον δεν βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις της Μόριας αλλά έχουν «μετοικήσει» στους γύρω λόφους στην περιοχή με σκηνές. Από την πλευρά τους και οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται έντονα καθώς οι περιουσίες τους έχουν καταπατηθεί και ζητούν αποζημιώσεις για τα κομμένα δέντρα τους.
Έρευνες για υποκίνηση ταραχών
«Tα δυσάρεστα χθεσινά γεγονότα «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα επεισόδια στη Μόρια.
Όπως σημείωσε, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.