Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά $565 δισ. μέσα στην πανδημία

Η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση της τάξεως του 19% σε σχέση με την αρχή της πανδημίας

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν πολύ επώδυνοι για τα οικονομικά πολλών πολιτών σε όλο τον κόσμο. Για τους αμερικανούς δισεκατομμυριούχους όμως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο άσχημα.

-Advertisement-

Οι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ έχουν γίνει πλουσιότεροι κατά 565 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής (IPS), ένα προοδευτικό think tank στην Ουάσινγκτον.

Η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση της τάξεως του 19% σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, αναφέρει η έκθεση του IPS.

Μόνο το αφεντικό της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, έχει περιουσία η οποία αυξήθηκε κατά 36,2 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τις 18 Μαρτίου.

- Advertisement -

Την ίδια ώρα, από τις 18 Μαρτίου, σχεδόν 43 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για το επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα, ιδίως σε θέσεις εργασίας στον τομέα των ταξιδιών και των υπηρεσιών, επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι αριθμοί απεικονίζουν ένα βαθύ χάσμα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων στις ΗΠΑ, κάτι που δημιουργεί υψηλές εντάσεις. Η οικονομική ανισότητα, είναι πιθανό να επιδεινωθεί εξαιτίας αυτής της κρίσης, λένε οι ειδικοί, όπως μεταδίδει το CNN.

Η αύξηση των κερδών για τους πλουσιότερους Αμερικανούς οφείλεται στην αξιοσημείωτη ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία έχει εκτοξευθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της άνευ προηγουμένου δράσης της Fed.

«Η απογείωση του χρηματιστηρίου – και η αποσύνδεση του από την πραγματική οικονομία – επιδεινώνει τις ανισότητες», δήλωσε η Κριστίνα Κούπερ, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς της Invesco.

Οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις ευδοκιμούν

Παρά την αναταραχή στους δρόμους των πόλεων των ΗΠΑ λόγω του θανάτου του Τζόρτζ Φλόιντ και με ένα ρεκόρ 43 εκατομμυρίων Αμερικανών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για τα επιδόματα ανεργίας, ο τεχνολογικός Nasdaq πάει να σημειώσει νέο ρεκόρ – κάτι που υποδηλώνει το πόσο γρήγορα η Wall Street έχει ανακάμψει.

Η απάντηση της Fed, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων στο μηδέν και η υπόσχεση της για αγορά απεριόριστων ομολόγων, σχεδιάστηκε για να κάνει τα επικίνδυνα assets όπως τις μετοχές να είναι πιο ελκυστικές.

Οι επενδυτές στην ουσία αναγκάστηκαν να παίξουν σε μετοχές – και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογιών έχουν επωφεληθεί από αυτό.

Η κρίση έχει κάνει την Amazon, για παράδειγμα, ακόμη πιο σημαντική από ό, τι ήταν ήδη. Οι μετοχές της Amazon έχουν αυξηθεί 47% από τα μέσα Μαρτίου.

Το Facebook ανέκαμψε επίσης γρήγορα και κατέγραψε υψηλά κέρδη. Η καθαρή περιουσική αξία του Μάρκ Ζουκερμπέργκ, του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, αυξήθηκε κατά 30,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση IPS.

Η έκθεση υπολόγισε τον πλούτο του δισεκατομμυριούχου χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από τη λίστα Forbes Global Billionaires. Η 18η Μαρτίου χρησιμοποιείται ως ημερομηνία έναρξης, διότι αυτή είναι η ημερομηνία που συνδέεται με την έρευνα του 2020 για το Forbes Global Billionaire.

Ταιριάζει επίσης με το πότε τα κράτη των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισαν να επιβάλλουν lockdown.

Άλλοι τεχνολογικοί «παίκτες» έχουν επίσης συγκεντρώσει περισσότερα κέρδη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η αξία του Έλον Μασκ της Tesla, οι ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, έχουν αυξηθεί την περιουσία τους κατά τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ανεργία θα μπορούσε σύντομα να φτάσει το 20%

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από τη μαζική ανεργία λόγω του κορωνοϊού.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής θα δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν άλλα 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 28,5 εκατομμύρια.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ανέβει σχεδόν στο 20%, υψηλότερο από ό, τι ήταν μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

«Ο αυξανόμενος πλούτος δισεκατομμυριούχων σε σύγκριση με την ταλαιπωρία και τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων υπονομεύει την κοινωνική αλληλεγγύη που απαιτείται για να ανακάμψουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε σε δήλωση ο Chuck Collins, συγγραφέας της έκθεσης IPI.

πηγή: newmoney.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *